Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Có đáp án)

docx 260 trang Thái Huy 29/01/2024 165915
Bạn đang xem 20 trang mẫu của tài liệu "Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Có đáp án)", để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên

Tài liệu đính kèm:

  • docxbo_30_de_thi_tieng_anh_vao_lop_10_co_dap_an.docx

Nội dung text: Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Có đáp án)

  1. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn 1 | P a g e DeThi.edu.vn
  2. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn ĐỀ SỐ 1 Chuyờn đề Ngữ õm - ễn thi vào 10 I. PHÁT ÂM 1. Bảng ký hiệu ngữ õm quốc tế Nguyờn õm đơn Nguyờn õm đụi Monophthongs Diphthongs iː ɪ ʊ uː ɪə eɪ bee ship put shoot clear gate Nguyờn õm e ə ɜː ɔː ʊə ɔɪ əʊ Vowels bed better bird door tour boy note ổ ʌ ɑː ɒ eə aɪ aʊ cat fun car on bear smile how p b t d tʃ dʒ k g pet bed tea dog cheap July key get Phụ õm f v θ ð s z ʃ ʒ Consonants fan vase think this see zoo sheep vision m n ŋ h l r w j man nose bank hat lemon red wet yes 2. Quy tắc phỏt õm đuụi -ed: - /id/ với những từ cú õm cuối là / t, d / - /t/ với những từ cú õm cuối là /p, f, k, s, ∫, t∫, θ / - /d/ với những trường hợp cũn lại Một số trường hợp đặc biệt khụng cú õm cuối là / t, d / nhưng khi thờm -ed được phỏt õm là /id/ beloved (được yờu unmatched (khụng gỡ hatred (sự căm ghột) rugged (lởm chởm) quý) sỏnh bằng) 2 | P a g e DeThi.edu.vn
  3. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn wretched (tả tơi) wicked (nham hiểm) crooked (luồn cỳi) ragged (rỏch nỏt) 3. Quy tắc phỏt õm đuụi -s - /iz/ với những từ cú õm cuối là / s, z, ∫, t∫, d / - /s/ với những từ cú õm cuối là / p, t, k, f, θ / - /z/ với những trường hợp cũn lại II. TRỌNG ÂM 1. Một số quy tắc cơ bản: - Danh từ và tớnh từ thường cú trọng õm ở ÂM TIẾT ĐẦU TIấN - Danh từ ghộp thường cú trọng õm ở ÂM TIẾT ĐẦU TIấN - Động từ thường cú trọng õm ở ÂM TIẾT THỨ HAI - Động từ ghộp trọng õm rơi vào ÂM TIẾT THỨ HAI - Đa số cỏc tiền tố khụng ảnh hưởng đến trọng õm: un-, in-, im-, ir-, dis-, re-, pre-, post-, non-, over- - Đa số cỏc hậu tố khụng ảnh hưởng đến trọng õm: -ful, -less, -able, -al, -ous, -ly, -er/or, -ing, -ise/ize 2. Cỏc đuụi trọng õm rơi vào õm tiết trước nú: -tion, -sion, -ic/ical, -ity, -ial, -ual, -itive, -logy, -graphy, -etry, -eous, -ious, -ety, -ance, -ience, -ient, -iency, -ian, -ium, -nomy, -meter, -ury, -ory, -ute VD: con’dition, tech’nician, ‘memory, 3. Cỏc đuụi trọng õm rơi vào chớnh nú: -ade, -oo, -ique, -mentary, -ee/eer, -ese, -ette, -esque, -aire, -self, -ain (v), -dict (v), -pel (v), -fer (v), -test (v), -rupt (v), -press (v), -tract (v), -sist (v), -mit (v), -ect (v), - vert (v) VD: bam’boo, cigra’retee, . 4. Cỏc đuụi cú trọng õm rơi vào õm tiết thứ 3 từ cuối lờn: -ate, -ite, -tude, -ative, -ary VD: ‘attitude, com’municate, . III. BÀI TẬP LUYỆN TẬP NGỮ ÂM Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three on pronunciation on each of the following questions 3 | P a g e DeThi.edu.vn
  4. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn Exercise 1: 1. A. predict B. preparation C. expect D. extensive 2. A. abrupt B. funnel C. volume D. thunderstorm 3. A. climate B. comprise C. consist D. divide 4. A. economic B. conclusion C. sailor D. minority 5. A. united B. university C. universe D. unknown 6. A. education B. dangerous C. modern D. media 7. A. locate B. situate C. pagoda D. landscape 8. A. qualify B. baggy C. grocery D. scenery 9. A. design B. loose C. style D. symbol 10. A. bottle B. folk C. orange D. chopsticks Exercise 2: 1. A. solved B. stylized C. survived D. stretched 2. A. searches B. edges C. measures D.cadges 3. A. solved B. stylized C. survived D. stretched 4. A. finger B. sniff C. offspring D. of 5. A. access B.account C. accident D. success 6. A. delicate B. diploma C. folk D. liver 7. A. searches B. edges C. measures D.cadges 8. A. arithmetic B.threaten C.thereby D.therapy 9. A. noodles B. steams C. vegetables D. sausages 10. A. served B. layered C. enclosed D. liked Exercise 3: 1. A. thrifty B. profitable C. punctual D. political 2. A. heavy B. bear C. measure D. eat 3. A. declares B. inherits C. corresponds D. covers 4 | P a g e DeThi.edu.vn
  5. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn 4. A. huge B. curriculum C. introduce D. commune 5. A. encourage B. ploughing C. doubtful D. astound 6. A. facilities B. cuisine C. exist D. cruise 7. A. destination B. vacation C. question D. urbanization 8. A. prefer B. wonder C. quicker D. consider 9. A. fee B. degree C. coffee D. achieve 10. A. natural B. potential C. mature D. fluctuate Exercise 4 1. A. spread B. cream C. bread D. head 2. A. garnish B. slice C. dip D. grill 3. A. layer B. frame C. artisan D. place 4. A. rusty B. punctual C. universal D. subject 5. A. office B. official C. accent D. fluency 6. A. chore B. work C. more D. divorce 7. A. massive B. immersion C. imitate D. variety 8. A. conducts B. returns C. wanders D. wonders 9. A. lighthouse B. heritag C. hotel D. hour 10. A. trashed B. talked C. reached D. loved 5 | P a g e DeThi.edu.vn
  6. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn Đỏp ỏn chuyờn đề Ngữ õm - ễn thi vào 10 Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three on pronunciation on each of the following questions Exercise 1: 1. A. predict B. preparation C. expect D. extensive 2. A. abrupt B. funnel C. volume D. hunderstorm 3. A. climate B. comprise C. consist D. divide 4. A. economic B. conclusion C. sailor D. minority 5. A. united B. university C. universe D. unknown 6. A. slope B. category C. leftovers D. social 7. A. locate B. situate C. pagoda D. landscape 8. A. qualify B. baggy C. grocery D. scenery 9. A. design B. loose C. style D. symbol 10. A. bottle B. folk C. orange D. chopsticks Exercise 2: 1. A. solved B. stylized C. survived D. stretched 2. A. searches B. edges C. measures D.cadges 3. A. solved B. stylized C. survived D. stretched 4. A. finger B. sniff C. offspring D. of 5. A. access B.account C. accident D. success 6. A. delicate B. diploma C. folk D. liver 7. 7. A. searches B. edges C. measures D.cadges 8. A. arithmetic B.threaten C.thereby D.therapy 9. A. noodles B. steams C. vegetables D. sausages 10. A. served B. layered C. enclosed D. liked Exercise 3: 6 | P a g e DeThi.edu.vn
  7. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn 1. A. thrifty B. profitable C. punctual D. political 2. A. heavy B. bear C. measure D. eat 3. A. declares B. inherits C. corresponds D. covers 4. A. huge B. curriculum C. introduce D. commune 5. A. encourage B. ploughing C. doubtful D. astound 6. A. gets B. cuisine C. exist D. cruise 7. A. destination B. vacation C. question D. urbanization 8. A. prefer B. wonder C. quicker D. consider 9. A. fee B. degree C. coffee D. achieve 10. A. natural B. potential C. mature D. fluctuate 7 | P a g e DeThi.edu.vn
  8. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn ĐỀ SỐ 2 Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions Exercise 1: 1. A. international B. approximately C. flexibility D. understood 2. A. obesity B. cigarette C. intensively D. dramatically 3. A. urbanization B. environmental C. communication D. unexpectedly 4. A. tunnel B. nightmare C. retain D. thesis 5. A. industry B. memory C. ambiguous D. advertise 6. A. computation B. unemployment C. desirable D. satisfaction 7. A. negative B. pioneer C. interchange D. understand 8. A. committee B. internal C. involvement D. margarine 9. A. authority B. necessity C. academic D. commercially 10. A. reflection B. division C. interview D. remember Exercise 2: 1. A. autobiography B. familiarization C. responsibility D. availability 2. A. sacrifice B. waterproof C. attendant D. literal 3. A. popular B. politics C. exciting D. origin 4. A. millennium B. congratulate C. corporation D. evacuate 5. A. sleepy B. trophy C. facial D. exact 6. A. companion B. spectacular C. ecotourism D. extraordinary 7. A. tidal B. abrupt C. cyclone D. hurricane 8. A. electricity B. population C. necessity D. innovation 9. A. recent B. reduce C. suggest D. collect 10. A. impressive B. imposing C. peacefully D. fantastic Exercise 3: 1. A. authority B. necessity C. academic D. commercially 8 | P a g e DeThi.edu.vn
  9. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn 2. A. arctic B. occasion C. rickshaw D. noticeable 3. A. wander B. downtown C. annoyed D. astonished 4. A. workshop B. mushroom C. negative D. recognition 5. A. event B. index C. metro D. dweller 6. A. emotionally B. responsive C. activity D. opportunity 7. A. technical B. package C. diameter D. temperature 8. A. parabolic B. astronomy C. experiment D. collaborate 9. A. elegant B. regional C. musical D. effective 10. A. stimulate B. organize C. efficient D. terminal -The end- 9 | P a g e DeThi.edu.vn
  10. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn Đỏp ỏn chuyờn đề Ngữ õm - ễn thi vào 10 Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions Exercise 1: 1. A. international B. approximately C. flexibility D. understood 2. A. obesity B. cigarette C. intensively D. dramatically 3. A. urbanization B. environmental C. communication D. unexpectedly 4. A. tunnel B. nightmare C. retain D. thesis 5. A. industry B. memory C. ambiguous D. advertise 6. A. computation B. unemployment C. desirable D. satisfaction 7. A. negative B. pioneer C. interchange D. understand 8. A. committee B. internal C. involvement D. margarine 9. A. authority B. necessity C. academic D. commercially 10. A. reflection B. division C. interview D. remember Exercise 2: 11. A. autobiography B. familiarization C. responsibility D. availability 12. A. sacrifice B. waterproof C. attendant D. literal 13. A. popular B. politics C. exciting D. origin 14. A. millennium B. congratulate C. corporation D. evacuate 15. A. sleepy B. trophy C. facial D. exact 16. A. companion B. spectacular C. ecotourism D. extraordinary 17. A. tidal B. abrupt C. cyclone D. hurricane 18. A. electricity B. population C. necessity D. innovation 19. A. recent B. reduce C. suggest D. collect 20. A. impressive B. imposing C. peacefully D. fantastic Exercise 3: 1. A. authority B. necessity C. academic D. commercially 10 | P a g e DeThi.edu.vn
  11. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn 2. A. arctic B. occasion C. rickshaw D. noticeable 3. A. wander B. downtown C. annoyed D. astonished 4. A. workshop B. mushroom C. negative D. recognition 5. A. event B. index C. metro D. dweller 6. A. emotionally B. responsive C. activity D. opportunity 7. A. technical B. package C. diameter D. temperature 8. A. parabolic B. astronomy C. experiment D. collaborate 9. A. elegant B. regional C. musical D. effective 10. A. stimulate B. organize C. efficient D. terminal Exercise 4 1. B 2. B 3. C 4. C 5. B 6. B 7. D 8. A 9. D 10. D 11 | P a g e DeThi.edu.vn
  12. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn ĐỀ SỐ 3 UBND THỊ XÃ CHÍ LINH ĐỀ THI THỬ VÀO 10 - MễN: TIẾNG ANH PHềNG GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO Thời gian làm bài: 60 phỳt Họ và tờn: Lớp: SBD: Số phỏch Trường: Điểm Chữ ký giỏm khảo Số phỏch A. GRAMMAR - VOCABULARY - LANGUAGE FUNCTIONS I. Choose the best option (A, B or C) to complete each sentence below (3.0 points) 1. They said that they ___ their house the following week. A. had sold B. would sell C. sold 2. He often goes out for a walk ___ Saturday afternoons. A. on B. at C. in 3. He is the man ___ taught me English. A. which B. whom C. who 4. Newspapers, radios and internet are different types of ___. A. media B. clothes C. materials 5. Your teacher never writes poems or stories, ___? A. doesn't she B. does your teacher C. does she 6. She’d love to take part in the evening class. ___, she has to look after the baby in the evening. A. Therefore B. However C. but 7. If he ___ soon, he will miss the last train. A. doesn't come B. comes C. won't come 8. Many students choose to live in the ___ on campus because it’s much cheaper and more convenient. A. dormitory B. apartment C. hotel 9. No one died in that accident, ___? A. didn’t he B. didn’t they C. did they 10. Nga is hungry ___ she hasn’t eaten all day. A. though B. because C. and 11. Nga: Would you like to go on a trip to Sa Pa with me? Lan: ___. I’m working on my coming exam. A. Sorry thanks. B. Yes, please. C. Sorry, I can’t. 12. Peter: “I didn't pass my driving test.” - May: “___.” A. Congratulations B. Better luck next time C. That was nice of them 13. Tom: I think golf is really great. - Jerry: ___. A. Don’t you believe so? B. Neither do I. C. Do you? I think it’s boring. 14. Mr. Pike: John, you've written a much better essay this time. - John: ___ A. Thank you. It's really encouraging. B. You're welcome. C. Forget it. 15. Hoa: ___? - Mai: Yes. Do you have any shirts? A. May I help you? B. Could you do me a favor? C. Oh, dear. What a nice shirt! 12 | P a g e DeThi.edu.vn
  13. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn Do not write here. II. Choose the underlined word or phrase in each sentence below that needs correcting (1.0 point) 1. The designer have just introduced a new style of jeans in the USA recently. A B C D 2. I used to working for this company when I was young. A B C D 3. Tom looked sadly when I saw him. A B C D 4. She’s a very interesting people. I always enjoy to talk to her. A B C D 5. The meeting party of our class will be held at my house in December 31. A B C D B. READING I. Read and match the sentences with the right notes (1.0 point) A CROSSING CHILDREN E Sorry. No lessons today B PLEASE PAY HERE F OPEN WEEKDAYS C Boil for 1 hour G Hand Luggage Only We do not accept cheques or credit D H cards. LIFT OUT OF ORDER 1. You must use the stairs. ___ 4. You mustn’t take your suitcase. ___ 2. You can’t go to the class. ___ 5. You must pay in cash. ___ 3. You should drive carefully. ___ II. Read the passage below and decide which option A, B or C best fits each space (1.0 point) We are destroying the Earth. The seas and rivers are too dirty (1)___ in. There is so much smoke in the air that it is unhealthy to live in many of the world's cities. In one well-known city, for example, poisonous gases (2)___ car pollute the air so much that policemen have to wear oxygen masks. We have cut down so many trees (3)___ there are now vast areas of wasteland all over the world. As a result, farmers in parts of Africa can not grow enough to eat. In certain countries in Asia there is so little rice. Moreover, we do not take enough care of the countryside. Wild animals are (4)___ disappearing. For instance, tigers are rare in India now (5)___ we have killed too many for them to survive. However, it is not so simple to talk about the problem. We must act now before it is too late to do anything about it. Join us now. Save the Earth. 13 | P a g e DeThi.edu.vn
  14. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn Do not write here. 1. A. swim B. to swim C. swimming 2. A. from B. on C. at 3. A. if B. which C. that 4. A. quickly B. quick C. quicker 5. A. but B. because C. so III. Read the following passage and choose the correct answer (A, B or C) (1.0 point) Is Australia the world’s largest island and its smallest continent? Actually, it’s both. In fact, Australia is the only country that is also a continent. Australia has a population of about 16.5 million. That makes this island nation one of the least densely populated countries. What ethnic groups make up the Australia population? The majority of Australians are of English, Irish, Greek, Dutch, and Polish. However, over the past 50 years, some four million people from more than 120 countries have made Australia their home. This includes a large number of Asian and African immigrants. In addition to being the smallest, Australia is also the driest inhabited continent. Lush green pastures may be typical in sheep farming areas. However, most of the land, particularly in Outback, is so arid that people are unable to live on it in its undeveloped state. That explains why most Australians live in metropolitan areas, many of which line the coast, and why Australia is considered on of the world’s more urbanized countries. 1. What does the passage mainly discuss? A. The economic features of Australia. B. The history of Australia. C. The geographical features of Australia. 2. The majority of Australians are of ___. A. English, Irish Greek and Polish. B. English, Irish, and Dutch. C. English, Irish, Greek, Dutch, and Polish. 3. “Over the past 50 years, some four million people from more than 120 countries have made Australia their home” means ___. A. they left their countries and moved to Australia B. they bought houses in Australia. C. they made their houses the same as in Australia 4. Do most Australians live in metropolitan areas? A. No, they aren’t. B. Yes, they do. C. Yes, they are. 5. What is NOT true about Australia? A. It is the largest island in the world. B. It consists of islands. C. It is the smallest continent. 14 | P a g e DeThi.edu.vn
  15. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn C. WRITING Do not write here. I. Finish each of the following sentences in such a way that it means the same as the sentence printed before it (1.5 point) 1. She started living in Hanoi since she was ten. -> She has 2. You must try a bit harder or you won’t pass the exam. -> Unless 3. No one has signed this cheque. -> This cheque 4. I'm sorry I won't be home tomorrow. -> I wish . 5. “Let’s eat out tonight.” -> She suggested II. Using the provided words or phrases to write a complaint letter (1.5 point) Dear Mr. President, I/ writing/ you/ the noise/ my neighbours,/ who/ live/ apartment 450D. My family/ I/ just/ move/ apartment 352D/ three months./ But since/ we/ move in,/ our neighbours/ turn on/ radio/ very loudly/ night./ Even though/ I/ ask/ them/ turn/ it/ down/ several times, they/ not/ stop/ the noise/ yet./ My grandmother/ be/ old/ and she/ be ill/ if/ the noise/ not/ stop. Could/ you/ please/ talk/ my neighbours/ tell/ them/ not/ make/ noise/ after 9.00 pm? I/ looking forward/ hear/ you. Yours faithfully, Nguyen Van Tam Dear Mr. President, Yours faithfully, Nguyen Van Tam 15 | P a g e DeThi.edu.vn
  16. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn UBND THỊ XÃ CHÍ LINH HƯỚNG DẪN CHẤM PHềNG GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO ĐỀ THI THỬ VÀO 10 - MễN: TIẾNG ANH A. GRAMMAR - VOCABULARY - LANGUAGE FUNCTIONS I. 3.0 points -> 0.2 pt for one correct part 1. B 2. A 3. C 4. A 5. C 6. B 7. A 8. A 9. C 10. B 11. C 12. B 13. C 14. A 15. A II. 1.0 point -> 0.2pt for one correct part 1. A 2. B 3. B 4. C 5. D B. READING I. 1.0 point -> 0.2pt for one correct part 1. H 2. E 3. A 4. G 5. D II. 1.0 point -> 0.2pt for one correct part 1. B 2. A 3. C 4. A 5. B III. 1.0 points -> 0.2pt for each correct part 1. C 2. C 3. A 4. B 5. B C. WRITING I. 1.5 point -> 0.3pt for one correct sentence 1. She has lived in Hanoi since she was ten. 2. Unless you must try a bit harder, you won’t pass the exam. 3. This cheque has not been signed. 4. I wish I would be home tomorrow. 5. She suggested eating out that night. II. 1.5 points Dear Mr. President, I'm writing to you about the noise from my neighbours (0.1), who live in apartment 450D (0.1). My family and I have just moved into apartment 352D for three months (0.2). But since we moved in (0.1), our neighbours have turned on the radio very loudly at night (0.2). Even though I have asked them to turn it down several times (0.1), they haven't stopped the noise yet (0.1). My grandmother is old (0.1) and she will be ill (0.1) if the noise doesn't stop (0.1). Could you please talk to my neighbours (0.1) and tell them not to make noise after 9.00 pm (0.1)? I'm looking forward to hearing from you. (0.1) Yours faithfully, Nguyen Van Tam - Đối với bài I; bài II (Writing): Sai 1 động từ khụng cho điểm cõu đú - Cõu nào học sinh làm theo phương ỏn khỏc, giỏm khảo xỏc định đỳng vẫn cho điểm tối đa. 16 | P a g e DeThi.edu.vn
  17. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn ĐỀ SỐ 4 ĐỀ VÀ ĐÁP ÁN TUYỂN SINH 10 I. Choose the word/ phrase (A, B, C or D) that best fits the space in each sentence. (2.5 pts) 1. Are you ___ teaching on Saturday mornings this term? A. enjoy B. likely C. busy D. expected 2. I hope ___ to know this beautiful city better. A. to have B. to get C. to need D. to appear 3. Jeff completely ignored what I said and ___ on eating. A. put B. tried C. went D. depended 4. The ones about ___ I have been worried these days are the students of mine. A. that B. whom C. whose D. which 5. I suggest that we should ___ people from catching fish by using electricity. A. let B. relate C. prohibit D. encourage 6. Mr. Loc, who teaches Math here, speaks very ___ English. A. best B. good C. well D. fluently 7. Watching TV all day is a bad habit ___ we get no exercise and eat unhealthy snacks. A. but B. though C. because D. therefore 8. A recycled plastic bottle saves enough ___ to run a 60-watt light bulb for 6 hours. A. energy B. money C. electron D. life 9. - Hai Anh: “___” - Minh Phuong: “Why not?” A. You should cook the meal now B. How about cooking the meal now? C. Have you cooked the meal? D. We’d better be cooking the meal. 10. -Sue: “Thank you very much for your donation.” - Peter: “___” A. Yes, do it now. B. Sure, I’ll do it C. Not a chance D. It’s my pleasure Answers: 1.C 2.B 3.C 4.B 5.C 6.B 7.C 8.A 9.B 10.D II. Look at the signs. Choose the best answer (A, B, C or D) for each sign (0.5 pt) 11. What does the sign say? A. You can drive as fast as you can. C. Slippery road is ahead B. Beware of careless drivers D. You cannot drive a care on this road. 12. What does the sign say? A. Littering is permitted here B. We must not use recycle bins. C. We must put waste paper into the bin D. Dust bins can be found everywhere. Answers: 11.C 12.C 17 | P a g e DeThi.edu.vn
  18. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn III. Read the following passage. Decide if the statements from 13 to 16 are True or False and choose the correct answer (A, B, C or D) for the questions 17 and 18. (1.5 pts) We can develop alternative sources of energy, and unless we try we’ll never succeed. Instead of burning fossil fuels we should be concentrating on more economical uses of electricity, because electricity can be produced from any sources of energy. If we didn’t waste so much energy, our resources would last longer. We can save more energy by conservation than we can produce for the same money. Unless we do research on solar energy, wind power, tidal power, hydroelectric plants our fossil fuels will run out and we’ll all freeze or starve to death. Several countries are spending much more time and money on research because the energy from the sun, the waves, and the winds last forever. We won’t really survive unless we start working on cleaner and safer sources of energy. 13. Fossil fuels are renewable sources of energy. 14. Electricity can be produced from the sea. 15. The energy from the sun, the waves and the winds will never be used up. 16. We really need to worry about cleaner and safer sources of energy. 17. What is the passage mainly about? A. We are facing huge lack of energy. B. Electricity is the main energy we use. C. Alternative sources of energy must be developed. D. It is impossible to have safer sources of energy.18. Which source of energy cannot last forever? A. coal B. wind C. water D. waves Answers: 13.False 14.True 15.True 16.True 17.C 18.A IV. Choose the word (A, B, C or D) that best fits the blank space in the following passage. (1.5pts) Two British policemen were (19) ___ to investigate a flying saucer on March 31, 1989, the day before April Fool’s Day. When the policemen arrived at a field in Survey, they saw a small figure wearing a silver space (20) ___ walking out of a spacecraft. Immediately the police ran off in the opposite direction. Reports revealed that the alien was in fact a small person, and the flying saucer was a hot air balloon that had been specially built to look (21) ___ a UFO by Richard Branson, the 36-year-old chairman of Virgin Records. Branson had planned to (22) ___ the balloon in London’s Hyde Park on April 1. However, a wind change had brought him down in a Survey field. The police received a lot of phone calls from terrified motorists as the balloon drifted over the motorway. One lady was so (23) ___ by the incident that she was crying as she was (24) ___ the UFO to a radio station. 19. A. run B. sent C. spent D. come 20. A. suit B. cloth C. denim D. linen 21. A. like B. as C. for D. after 22. A. fly B. land C. erupt D. collapse 23. A. pleasing B. terrific C. shocked D. amazed 24. A. telling B. saying C. phoning D. describing Answers: 19.B 20.A 21.A 22.B 23.C 24.D V. Use the correct form of the word given in each sentence. (1.0 pt) 25. Have you read the ___ of our school closing ceremony? (announce) 18
  19. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn 26. In the 18thcentury jean cloth was made ___ from cotton. (complete) 27. The next stage in the development of television is ___ TV. (active) 28. Some ___ have raised people’s awareness of rhinos’ protection. (conservation) 29. Sweden has a(n) ___ solar energy program. (advance) 30. We all enjoy listening to his ___ stories (humor) Answers: 25. announcement 26. completely 27. interactive 28. conservationists 29. advanced 30. humorous VI. Rearrange the groups of words in a correct order to make complete sentences (0.5pt) 31. that family members/ a celebration/ Tet is so important/ try to come back home/ living apart/ 32. and developing nations/ the rivers and seas/ for polluting/ Both developed/ are responsible/ Answers: 31. Tet is so important a celebration that family members living apart try to come back home. 32. Both developed and developing nations are responsible for polluting the rivers and seas. VII. Rewrite each of the following sentences in another way so that it means almost the same as the sentence printed before it. (2.0 pts) 33. We are eager to make a trip to the countryside this July 34. It’s two months since we last saw a movie. 35. Minh does not speak English as well as Lan. 36. Stop using the computer after 10 P.M. Answers: 33. We are looking forward to making a trip to the countryside this July. 34. We haven’t seen a movie for two months. 35. Minh wishes he could speak English as well as Lan. 36. You must shutdown the computer after 10 P.M. THE END 19
  20. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn ĐỀ SỐ 5 ĐỀ TUYỂN SINH LỚP 10 MễN TIẾNG ANH I. Choose the word (A, B, C or D) whose underlined part is pronounced differently from the others. 1. A. enough B. although C. laugh D. cough 2. A. books B. clubs C. hats D. stamps II. Choose the word (A, B, C or D)whose main stress is placed differently from the others in each group. 3. A. festival B. attendance C. appliance D. material 4. A. abroad B. volume C. compose D. reduce III. Choose the word / phrase (A, B, C or D) that best fits the space in each sentence. 5. The tables ___ with cloth. A. have covered B. covered C. to be covered D. were covered 6. You should pay ___ to what the instructor is saying. A. attendance B. intention C. conservation D. attention 7. The jokes Jack tells are as old as ___. A. the earth B. the mountains C. the oceans D. the hills 8. He used to ___ full time, but now he is a part-time worker. A. working B. work C. worked D. works 9. We often take part in many cultural ___ at school. A. decorations B. attractions C. activities D. explorers 10.This restaurant has the ___ for serving some of Korean food. A. dependence B. encouragement C. dynamite D. reputation 11.They have ___with her since she went to Berlin. A. visited B. invited C. corresponded D. exchanged 12.Some people ___ the tourist attractions as they littered, picked flowers and walked on the grass. A. foamed B. protected C. spoiled D. preserved 20
  21. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn 13.Innovations can save money ___ conserve the Earth’s resources. A. as well as B. as long as C. as soon as D. as much as 14.- Ben: “Thank you so much for a lovely party.” - Christina: “ ___.” A. Thanks B. Have a good day C. You’re welcome D. Cheers IV.Choose the best answer (A, B, C or D) for the following picture or sign. 15. On the way, you can see this sign (A) and it warns that ___. (A) A. You must be careful with drunk drivers. B. You should be careful since there is a pub ahead. C. You shouldn’t drive under influence of drugs. D. You mustn’t drive a car or ride a motorbike after drinking beer or wine. 16. At the public we can see this sign (B), it means ___. (B) A.You should not make this place tidy. B.Putting unused things into the garbage dump is necessary. C.Recycling is very important to protect the environment. D.You shouldn’t throw your garbage here. V. Choose the word (A, B, C or D) that best fits the blank space in the following passage. In recent years, the problem of environmental pollution has (17) ___ a serious situation in big cities of our country. Why? - Nowadays, we are living in a city with an increase in population, so domestic waste is the first reason. Then many people’s social (18 ) ___ is not high. In several areas, they throw trash on the street or onto the rivers. It is easy for us to see rubbish of all kinds (19) ___ on the water. Moreover, many uncultured people even “make water” in the public place. Secondly, our city is overloaded with vehicles that expel all (20) ___ and dust from them. This contributes to the heat of the air, and causes pollution. Thirdly, in several places, trees (21) ___ cut down to have room for buildings, hotels, or supermarkets. This makes the atmosphere in our city muggy and stuffy as well. Also, many factories send out waste into the rivers or poisonous gas into the air. Finally, the drainage system in our city is very old and downgrade, so it’s 21
  22. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn always flooded whenever it rains. In conclusion, air (22) ___ in the cities are really alarming problem now! What do you think about this? 17. A. became B. become C. to become D. becoming 18. A. compliment B. announcement C. authority D. consciousness 19. A. disappointing B. saving C. floating D. consuming 20. A. smoke B. doll C. dormitory D. existence 21. A. to be B. have been C. having been D. to have been 22. A. pollutants B. polluting C. polluted D. pollution VI.Read the passage, then decide if the statements that follow it are True or False Nowadays, with the help of Communication Technology, it is much easier for us to study or improve our knowledge. One way to do that is online learning in which people from one country can attend a college or university in another. Online learning is very convenient and cheap because we just stay at home and use a computer. Many universities in the world have been offering online classes for a number of years, and many students who have taken online classes say that they like them so much. Only reason is because they do not have to travel to a building at a busy timetable to listen to a professor. In addition, learning online programs is also diverse, so learners can receive programs for all levels from a distance education. Some online programs are very good and believable. They provide students with all information they need to finish their course. However, you should not send money to any schools that say you can get a college degree without doing any work. These online courses might be illegal organizations. So, thinking carefully is necessary before getting an education online. Be alert! 23. Online learning course is one of convenient ways to study more. 24. Leaning online and learning at traditional classes are useless and uneasy. 25. All of the students all over the world have taken online classes. 26. The online programs are so believable that the students can have them to complete their courses. 27. What is the passage mainly about?- It’s about ___. A. studying abroad 22
  23. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn B. lacking of attention to distance education C. online learning D. how to study well 28. It can be inferred from the passage that illegal organizations have ___. A. not been allowed by the law B. had strong connections with the law C. had a good reputation D. been the best courses to participate in VII. Use the correct form of the word given in each sentence. 29. The . of the model attracts us much. (EFFICIENT) 30. It is suggested that he .here now. (BE) 31. Would you mind not . on the radio until I’ve finished with this phone call?(TURN) 32. There is a . of 20% in the amount of money available for buying new books. (REDUCE) 33. He is an . doctor who just graduated from the medical school last year. (EXPERIENCE) 34. The new method enables us to do our jobs (EFFECT) VIII. Put the words in the correct order to make meaningful sentences. 35. pass overland / . / shaped storms / below a thunderstorm / are funnel / Tornadoes / which // Tornadoes 36. that people / The bus / . / very often / means of transport / take it / an inexpensive / is such // The bus IX. Rewrite each of the following sentences in another way so that it means almost the same as the sentence printed before it 37. Lan said to them, “Let’s wash our hands before meals to avoid being infected with corona virus.” Lan suggested that 38. Do you know the man who sat next to me at the birthday party last night? You know . 23
  24. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn 39. I haven’t been to the cinema for two months. The last . 40. We couldn’t go to school because of COVID-19. COVID-19 . 24
  25. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn ĐÁP ÁN PHẦN TRẮC NGHIỆM 1.B 2.B 3.C 4.B 5.D 6.D 7.D 8.B 9.C 10.D 11.C 12.C 13.A 14.C 15.D 16.C 17.B 18.D 19.C 20.A 21.B 22.A 27.C 28.A PHẦN TỰ LUẬN. CHỌN TRUE/FALSE 23. TRUE 24.FALSE 25.FALSE 26.TRUE TỪ LOẠI 29. efficiency 30. be / should be 31. turning 32. reduction 33. inexperienced 34. effectively 35 - Tornadoes are funnel shaped storm which pass overland below a thunderstorm. 36 - The bus is such an inexpensive means of transport that people take them very often. 37 - Lan suggested that we should wash our hands before meals to avoid being infected with corona virus. 38 - You know the man sitting next to me at the birthday last night, don’t you? 39 - The last time I went to the cinema was two months ago. 40 - COVID-19 made us not to go to school. 25
  26. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn ĐỀ SỐ 6 ĐỀ TUYỂN SINH LỚP 10 MễN TIẾNG ANH I. Choose the word (A, B, C or D) whose underlined part is pronounced differently from the others. 1. A. hurt B. further C. sure D. burn 2. A. noticed B. booked C. stopped D. provided II. Choose the word (A, B, C or D)whose main stress is placed differently from the others in each group. 3. A. apple B. butter C. mother D. advance 4. A. protection B. referee C. dictation D. increasing III. Choose the word / phrase (A, B, C or D) that best fits the space in each sentence. 5. The audience the rock band were mainly young people. A. watched B. watching C. looked D. looking 6. I don’t know which website is useful getting access to me. A. of B. with C. from D. for 7. It is said that UFOs are no longer just human being’s . A. cooperation B. imagination C. creation D. question 8. She to the cinema with her husband last year, but she doesn’t go with him now. A. used to go B. often goes to C. usually goes D. sometimes goes 9. Our school is going to its one-hundredth anniversary. A. perform B. organize C. celebrate D. make 10. What would you do if you a hero in history? A. met B. would meet C. can meet D. meet 11.As John was ill, his mother him. A. looked up B. looked after C. looked over D. looked for 12. We’re spending too much money on clothes. We should be more . 26
  27. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn A. economic B. economically C. safe D. economical 13. All the competitors take part in the games in the spirit of . A. sportsman B. sportsmanship C. solidarity D. athletes 14. When we are at home, we can wear___clothes. A. casual B. important C. unimportant D. formal IV.Choose the best answer (A, B, C or D) for the following picture or sign. 15. What does this sign mean? A. You can smoke here. B. You can’t smoke here. C. You can buy cigarettes here. D. You can’t buy cigarettes here. 16. What does this sign say? A. Stop or park here. B. No parking. C. One-way road ahead. D. Don’t stop or park here. V. Choose the word (A, B, C or D) that best fits the blank space in the following passage. POWER UP! If you went to hospital and there was no electricity, you would be (17) . You’d (18) feel scared, too! But (19) some of the world’s poorest countries, hospitals often have no power. Doctors sometimes perform operations in the candle light! If they (20) electric lights, these operations would be easier and safer. Power Up Gambia is a charity that provides (21) energy for hospitals (22) health clinics in the Gambia, West Africa. Its most famous supporter is Olivia Wilde, star of the American TV show House. 27
  28. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn “If I were a superhero, I’d want electrical power in my finger,” Olivia once said. Perhaps supporting Power Up Gambia is the next best thing. 17. A. amazed B. amazing C. amazement D. amazes 18. A. friendly B. probably C. lovely D. lively 19. A. on B. to C. from D. in 20. A. had B. has C. have D. having 21. A. sun B. sunny C. solar D. sunlight 22. A. when B. and C. too D. after VI.Read the passage, then decide if the statements that follow it are True or False Japan, an island nation in East Asia, has the total area of about 378,000 square kilometers. In Japan, the climate is rainy and humid with four distinct seasons. It is the world’s ninth most crowded nation with a population of about 128 million. The official language in Japan is Japanese and the dominant religion is Buddhism. The basic unit of currency of Japan is the yen. The largest city in Japan is Tokyo, the national capital. Japan is among the top nations in the world in education with 99% of the population that can read or write. 23. Japan is an offshore island in eastern Asia. 24. There are two seasons in Japan: the rainy season and the dry season. 25. Most of Japanese are Buddhists. 26. Tokyo is the largest city in Japan. 27. What is the passage mainly about? – It is about ___. A. Tokyo B. East Asia C. Japanese D. Japan 28. The word “dominant” in bold in line 4 is closest in meaning to the word: ___. A. lively B. impressive C. important D. unofficial VII. Use the correct form of the word given in each sentence 29. Flood is the worst natural that often happens in the central of Viet Nam. (disastrous) 30. We find the English Speaking Contest . (interest) 31. He is one of the most in this campaign. (activity) 28
  29. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn 32. If Peter keeps acting , we will stay away from him. (polite) 33. I watch the news of Covid-19 on TV every day because it’s very . (inform) 34. My husband and I always our daughters to study hard. (courage) VIII. Put the words in the correct order to make meaningful sentences. 35. that cause / People need to / our environment / and damage to / limit the activities / pollution / . // People need to 36. to others / for you / many occasions / your feelings / There are / to express / . // There are IX. Rewrite each of the following sentences in another way so that it means almost the same as the sentence printed before it 37. They spent 45 minutes doing their test. It took 38. I know that girl’s family very well. She is a good person. The girl 39. He understands the speech more quickly than she does. She doesn’t 40. The doctor advised me to rest after a hard-working week. The doctor suggested 29
  30. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn ĐÁP ÁN PHẦN TRẮC NGHIỆM 1.C 2.D 3.D 4.B 5.B 6.D 7.B 8.A 9.C 10.A 11.B 12.D 13.B 14.A 15.B 16.D 17.A 18.B 19.D 20.A 21.C 22.B 27.D 28.C PHẦN TỰ LUẬN. CHỌN TRUE/FALSE 23. FALSE 24. FALSE 25. TRUE 26. TRUE TỪ LOẠI 29. DISASTER 30. INTERESTING 31. ACTIVISTS 32. IMPOLITELY 33. INFORMATIVE 34. ENCOURAGE GHẫP CÂU 35. People need to limit the activities that cause pollution and damage to our environment. 36. There are many occasions for you to express your feelings to others. VIẾT CÂU 37. It took them 45 minutes to do their test. 38. The girl whose family I know very well is a good person. 39. She doesn’t understand the speech as quickly as he does. 40. The doctor suggested that I should rest after a hard-working week. 30
  31. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn ĐỀ SỐ 7 ĐỀ TUYỂN SINH LỚP 10 MễN TIẾNG ANH A. MULTIPLE CHOICE (8.0 points) I. Mark the latter A, B, C or D to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions. 1. A. ought B. thought C. brought D. though 2. A. thick B. think C. thus D. thin II. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word that differs from the other three in the position of primary stress in each of the following questions. 1. A. dormitory B. category C. priority D. ordinary 2. A. pesticide B. separate C. slavery D. efficient III. Mark the letter A, B, C or D to indicate the underlined part that needs correct in each of the following questions. 5. Jason’s professor had him to write (A) his thesis many times (B) before allowing (C) him to present it to the committee (D). 6. I think (A) Helen is (B) accustomed to work (C) eight hours a day (D). 7. The more frequent (A) you exercise (B), the greater (C) physical endurance you will have (D). IV. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the following question. 8. One of the major causes ___ heart disease is lack of exercise. A. for B. to C. of D. by 31
  32. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn 9. On March 27, a lot of firework is ___ off in Danang city. A. set B. gone C. placed D. burned 10. He ___ an overdose of heroin and died. A. used to B. used C. was used to D. was used 11. Can you give me the ___ for tomato soup? A. formula B. recipe C. order D. method 12. I must go to the dentist and ___ A. get my teeth to take care of B. take care of my teeth C. my teeth be taken care of D. get my teeth taken care of 13. The two cars for sales were in poor condition, so I didn’t buy ___ . A. either of them B. both of them C. neither of them D. each of them 14. ___ his financial problem, Mark bought a new motorbike. A. Although B. Because C. Despite D. Instead of 15. The first time I noticed something was wrong was ___ I got home. A. since B. when C. for D. until 16. Let’s go to the beach this weekend, ? A. shall we B. do we C. don’t we D. will we V. Mark the letter A, B, C or D to indicate the correct response to each of the following exchanges 17. Mary: “I will never go mountaineering again.” – Linda: “Me ___.” A. so B. EitherC. too D. neither 18. Mary: “Thanks a lot for your help.” – John: “___.” A. My excitement B. My delight C. My happiness D. You are welcome 32
  33. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn VI. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. 19. I’ll be back in a minute, Jane. I just want to try out my new tape recorder. A. resemble B. test C. arrive D. buy 20. It takes me 15 minutes to get ready. A. to prepare B. to wake up C. to go D. to get VII. Mark the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. 21. She received a general education in local schools and some scientific training from her father. A. offered B. had C. gave D. asked 22. And in 1891, the shy Marie, with very little money to live on, came to Paris to continue her studies at the Sorbonne. A. many B. a lot C. few D. much VIII. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks. About 50 or so kinds modern plastic are made from oil, gas, or coal-non-renewable natural resources. We (23)___ well over three million tons of the stuff in Japan each year and, sooner or later, most of it is thrown away. A high proportion of our animal consumption is in the (24)___of packaging and this constitutes about seven percent by weight, of our domestic(25) ___ . Almost all of it can be recycled, but very little of it is, though the plastic recycling industry is growing fast. The plastics themselves are extremely energy - rich – they have a higher calorific(26) ___ than coal and one method 33
  34. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn of “recovery” strongly (27)___ by plastic manufacturers if the conversion of waste plastic into a fuel. Question 23: A. consign B. import C. consume D. remove Question 24: A. form B. way C. type D. kind Question 25: A. goods B. refuse C. rubble D. requirements Question 26: A. effect B. degree C. value D. demand Question 27: A. argued B. presented C. desired D. favored IX. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D to indicate the correct answer to each of the questions. A recent investigation by scientists at the US Geological Survey shows that strange animal behavior might help predict future earthquake. Investigators found such occurrences in a ten-kilometer radius of the center of a fairly recent quake. Some birds screeched and flew about wildly. Dogs yelped and ran uncontrollably. Scientists believe that animals can perceive these environmental changes as early as several days before the disaster. In 1976 after observing animal behavior, the Chinese were able to predict a terrible quake. Although hundreds of thousands of people were killed, the government was able to evacuate millions of people and thus keep the death toll at a lower rate. 28. What prediction may be made by observing animal behavior ? A. the number of people who will die. B. environmental changes. 34
  35. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn C. a coming earthquake. D. the ten-kilometer radius of an earthquake. 29. Why can animals perceive these changes when humans can not ? A. Animals are more intelligent than humans. B. Humans don’t know where to look. C. By running around, they can feel the vibrations. D. Animals have certain instincts that humans don’t possess. 30. If scientists can accurately predict earthquakes, there will be A.a lower death rate. B.fewer animals going crazy. C.fewer people evacuated. D.fewer environmental changes. 31. Which of the following statements is not true ? A. Some animals may be able to sense an approaching earthquake. B. All birds and dogs in the ten-kilometer radius of an earthquake center become wild before the quake. C. The Chinese have successfully predict an earthquake and saved many lives. D. By observing animal behavior scientists perhaps can predict earthquake. 32. In the passage, the word “evacuate” most means A. save B. exile C. destroy D. remove B. WRITING (2.0 points) X. Rewrite the following sentences using the provided word and keep meaning as that of the root one. 35
  36. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn 33. They have just opened a new super market in our town. A new super market . 34. I can’t go to the party tonight night because I am very busy. If . 35. This morning we met a man. He is my uncle. The man . . . 36. “ Do you live in this flat with your parents?” Nam asked me Nam asked me . . XI. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first sentence, using the word in brackets. 37. We take you up Da Lat. You can enjoy pure air there. (where) 38. Jim doesn’t study hard. He doesn’t get better grades. (if) 39. Tuan is very active. He studies the best of us. (who) 40. The oil washed from land will also lead to the death of fish. People are worried. (adjective + that) ằ 36
  37. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn ANSWER KEYS 1. D 2.C 3. C 4. D 5.A 6. C 7. A 8. C 9. A 10. B 11. B 12. D 13. A 14.C 15. B 16. A 17. D 18. D 19. B 20. A 21. C 22. D 23. B 24. A 25.B 26. C 27. D 28. C 29. D 30. A 31. B 32. D 33. A new supermarket has just been opened in our town. 34. If I were not busy/ were free tonight, I would / could go to the party. 35. The man (who(m)) we met this morning is my uncle. 36. Nam asked me if / whether I lived in that flat with my parents. 37. We take you up Da Lat where you can enjoy pure air. 38. If Tim studied hard, he could get better grades. 39. Tuan, who studies the best of us, is very active. 40. People are worried that the oil washed from land will also lead to the death of fish. 37
  38. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn ĐỀ SỐ 8 Kỳ thi tuyển sinh vào lớp 10 THPT Mụn thi: Tiếng Anh Thế gian làm bài: 60 phỳt (khụng kể thời gian giao đề) I. Choose one word whose underlined part is pronounced differently from the others (0,5m) . 1. A. enjoyed B. collected C. visited D. needed 2. A. house B. youth C. outside D. sound 3. A. passed B. watched C. played D. washed 4.A.ocean B.cotton C.chopstick D.solid 5.A.songs B.mountains C.plants D.samples II. Choose the best answer (2ms). 1. This machine ___ used since last week. A. has been B. is C. was D. will be 2. If he ___ hard, he will pass his math test next week. A. study B. studies C. studied D. is studying 3. My brother got wet ___ he didn’t bring the umbrella with him. A. but B. so C. because D. and 4. They say that solar energy doesn’t cause ___. A. pollution B. pollute C. polluted D. pollutant 5. Peter fell over while he ___ basketball. A. is playing B. was playing C. played D. plays 6.The people ___ live in England speak English. A. whom B. which C. who D. whose 7. Be ___! He is looking at you. A. carefully B. care C. careful D. carelessly 8. Jane speaks English ___ than you do. A. more fluently B. more fluent C. more faster D. more better 9. Let’s go out for a walk, ___ ? A. don’t we B. do we C. shall we D. will we 10. Nam: “Congratulations on your success!” Hoa: “___.” A. You’re welcome B. No, thanks C. That’s very kind of you D. Yes, of course III. Complete the sentences by writing the correct tense of the verbs in blankets(1,0m). 1. My brother ___ (buy) this house 10 years ago. 2. My friend always ___ (get) up at 5 a.m. 3. Marry ___ (clean) the room when I arrived yesterday. 4. John ___ (use) this motorbike since 2002. 38
  39. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn 5. If he ___ (not come) soon, we will miss the train. IV. Find the word(s) (marked A, B, C or D) that is incorrect in each of the following sentences(0,5m) 1. Although she doesn’t trust weather forecasts, but she likes watching them. A B C D 2. I suggested to help elderly people with their chores. A B C D 3. She has worked in this company since I am a child. A B C D 4. Mrs. Phuong, whom sings very well, is my English teacher. A B C D 5. My brother went to Japan for two months ago. A B C D V. Write the correct form of the word in each blank.(1.0) 1. We often take part in many ___ activities at school. (culture) 2. The village fair is open for ___. (entertain) 3. Their ___ has lasted a lifetime. (friend) 4. She is poor but she lives in ___. (happy) 5.My children are very ___. about their summer vacation. (excite) VI. Complete the following passage by choosing A, B, C or D to fill in each blank(1.0). Almost a hundred thousand people were killed (1) ___half a million homes were destroyed as a result of an earthquake in Tokyo in 1923. The earthquake began a minute before noon (2) ___ people were cooking their midday meals. Thousands of stoves (3) ___ overturned as soon as the earth began to shake. As a result, small fires broke out everywhere and quickly spread. It was impossible (4) ___fire fighting equipment. Consequently, over ninety percent (5) ___ the damage was caused by fire rather than by the collapse of buildings. 1. A. but B. and C. as D. so 2. A. when B. what C. where D. which 3. A. are B. was C. will be D. were 4. A. using B. use C. to use D. used 5. A. of B. in C. with D. to VII. Read the passage and then answer the questions below(2.0). Mark Twain was a famous American writer. His real name was Samuel Langhorne Clemens and “Mark Twain” was his pen name. He was born in a small town on the Missouri River in the USA. The boy had many friends at school and when he became a writer, he described them in his stories. When he was twelve, his father died and the boy began to work and learned the profession of a printer. He always wanted to be a sailor and when he was twenty, he found work on a river boat. 39
  40. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn Then he left the boat and lived in California. Here he began writing short stories under the name of Mark Twain. He sent them to newspapers. The readers liked his stories very much. His best novel “The Adventure of Tom Sawyer” was published in 1876. 1. Who was Mark Twain? 2. Where was he born? 3. How old was he when his father died? 4. Did the readers like his stories very much? 5. When was his best novel published? VIII. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it. (2.0) 1. “Let’s go out for dinner” Mary said. Mary suggested ___. 2. John is too young to understand the question. John is not ___. 3. The last time I heard from my sister was 5 months ago. I haven’t ___. 4. The box was so heavy that my son couldn’t carry it. It was ___ 5. Columbus discovered America. The explorer . 40
  41. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn KEY I. 1.A 2. B 3.C 4.C 5.C II. 1.A 2.B 3.C 4.A 5.B 6.C 7.C 8.A 9.C 10.C III. 1. bought 2.gets 3. was cleaning 4.has been used 5.doesn’t come IV. 1. C 2. A 3. C 4. A 5. C V. 1. cultural 2. entertaining 3. friendship 4. happiness 5. excited VI. 1. B. and 2. A. when 3. D. were 4. C. to use 5. A. of VII. 1. Mark Twain( He ) was a famous American writer. 2. He was born in a small town on the Missouri River in the USA. 3. He was twelve. 4. Yes, they did. 5. It / His best novel was published in 1876. VIII. 1. Mary suggested going out for dinner. 2. John is not old enough to understand the question. 3. I haven’t heard from my sister for 5 months . 4.It was such a heavy box that my son couldn’t carry it. 5. The explorer who discovered America is Columbus . 41
  42. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn ĐỀ SỐ 9 SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO KỲ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYấN NGUYỄN TRÃI HẢI DƯƠNG Mụn thi: Tiếng Anh (Khụng chuyờn) Thời gian làm bài: 90 phỳt ĐỀ CHÍNH THỨC (Đề thi cú: 02 trang) Học sinh làm bài vào tờ giấy thi. Phần trắc nghiệm: Chỉ cần viết phương ỏn chọn A, B, C, hoặc D. Phần tự luận: Viết đầy đủ theo yờu cầu của bài. (Thớ sinh khụng được sử dụng bất cứ tài liệu gỡ.) ___ A. GRAMMAR – VOCABULARY – LANGUAGE FUNCTIONS: Choose the option A, B, C or D which best completes or responds to each sentence. (4.0 points) 1. The children are watching a very ___ program on TV. A. interested B. interesting C. interest D. interestingly 2. Can you tell me the way to the bus station, please? A. Great idea! B. Don’t mention it. C. That’s good! D. OK. Go straight ahead. 3. There is a football match ___ 2 p.m. and 4 p.m. A. between B. on C. from D. at 4. It’s too hot here. Could you ___ the air conditioner? A. turn on B. turn off C. turn out D. turn back 5. That is the man ___ helped me yesterday. A. which B. what C. who D. where 6. If it rains tomorrow, we ___ the trip. A. cancel B. will cancel C. would cancel D. cancelled 7. Let me congratulate you on passing the examination. A. Yes, let's. B. Not at all. C. I’m sorry. I can’t. D. It’s nice of you to say so. 8. You have seen this film before, ___? A. haven’t you B. didn’t you C. aren’t you D. don’t you 9. Tuan is reading a book___ by Shakespeare. A. write B. wrote C. written D. is written 10. I wish I ___ fly a plane. A. can B. could C. am able to D. will be able to 11. I suggest that we ___ something for the poor. A. doing B. to do C. should do D. did 12. We didn't have enough time, ___we couldn’t visit the museum. A. but B. so C. however D. or 13. May I speak to the manager, please? A. Well done. B. Yes, I'd love to. C. Certainly. D. Thanks. 14. The floor is very dirty. It needs ___. A. cleaning B. to clean C. to be cleaning D. cleaned 42
  43. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn 15. Shall we go camping this weekend? A. No, I don’t mind. B. You’re welcome. C. Yes, you’re right. D. That's a good idea. 16. He asked me where ___. A. she is working B. is she working C. she was working D. was she working 17. Kuala Lumpur is ___capital of Malaysia. A. a B. the C. ỉ D. an 18. Do you mind if I use your phone? A. Yes, I do. B. No, of course not. C. Good luck! D. Nothing impossible! 19. Hoa went to school late yesterday ___ the traffic was bad. A. though B. therefore C. and D. because 20. Mary used to ___ up early when she was a student. A. get B. getting C. got D. gets B. READING: I. Read the following passage and decide which option A, B, C, D best fits each space. (1.0 point) New Year is one of the most important (21)___ in the United States. On New Year’s Eve, most people go to the parties. At twelve o’clock at night, everyone (22)___ “Happy New Year” and they wish their friends and relatives good luck. New Year’s Eve is usually a long night to many people. They don’t go home until morning. Another holiday, Halloween, is mainly (23)___ children. On this holiday, children dress as witches, ghosts or others. Most children go from house to house asking for candy or fruit. (24)___ the people at the house don’t give them candy, the children will play a trick on them. But this hardly ever happens. (25)___ people give them candy or fruit. 21. A. celebrations B. contests C. meetings D. seasons 22. A. tells B. says C. talks D. speaks 23. A. in B. at C. on D. for 24. A. Although B. Whether C. If D. Even though 25. A. Little B. Much C. Many D. None II. Read the passage and answer the questions below. (2.0 points) Many people still believe that natural resources will never be used up. Actually, the world’s energy resources are limited. Nobody knows exactly how much fuel is left. However, we should use energy resources economically and try to find out alternative sources of power. According to Professor Marvin Burnham of the New England Institute of Technology, we have to start conserving coal, oil and gas before it is too late; and nuclear power is the only alternative. However, many people do not approve of using nuclear power because it is very dangerous. What would happen if there were a serious nuclear accident? Radioactivity causes cancer and may badly affect the future generations. The most important thing is that we should use natural resources as economically as possible. Questions: 26. Do we know exactly how much fuel is left? 27. According to Professor Marvin Burnham, what do we have to do? 28. Why do many people disapprove of using nuclear power? 29. What does radioactivity cause? C. WRITING: 43
  44. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn I. Finish each of the following sentences in such a way that it means exactly the same as the sentence printed before it. (1.0 point) 30. Minh did the test excellently. → The test ___. 31. "I will come back tomorrow", she said. → She said that ___. II. Use the suggested words and phrases to write complete sentences of a letter. (2.0 points) Dear Nam, 32. I / have / wonderful time / here / Ho Chi Minh City / my parents. 33. We / stay / hotel / near / river. 34. Yesterday / we / visit / Nha Rong Habor / Ben Thanh Market / Dam Sen Park. 35. When / I / return / Hai Duong / I / tell / you / my trip. I am looking forward to seeing you. Love, Hoa THE END Họ và tờn thớ sinh: Số bỏo danh: Họ và tờn, chữ ký giỏm thị 1: . Họ và tờn, chữ ký giỏm thị 2: . 44
  45. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn SỞ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO ĐÁP ÁN VÀ BIỂU ĐIỂM HẢI DƯƠNG ĐỀ THI TUYỂN SINH LỚP 10 THPT CHUYấN NGUYỄN TRÃI Mụn thi: Tiếng Anh (Khụng chuyờn) A. GRAMMAR – VOCABULARY – LANGUAGE FUNCTIONS: Tổng 4,0 điểm. Mỗi đỏp ỏn đỳng được 0,2 điểm. 1. B 2. D 3. A 4. A 5. C 6. B 7. D 8. A 9. C 10. B 11. C 12. B 13. C 14. A 15. D 16. C 17. B 18. B 19. D 20. A B. READING: I. Tổng 1,0 điểm. Mỗi đỏp ỏn đỳng được 0,2 điểm. 21. A 22. B 23. D 24. C 25. C II. Tổng 2,0 điểm. Mỗi cõu trả lời đỳng được 0,5 điểm. 26. No, we don’t. 27. (According to Professor Marvin Burnham / him,) we have to start conserving coal, oil and gas before it is too late. 28. (Many people / They disapprove/ do not approve of using nuclear power) because it is very dangerous. 29. Radioactivity / It causes cancer. C. WRITING: I. Tổng 1,0 điểm. Mỗi cõu đỳng được 0,5 điểm. 30. The test was done excellently by Minh. 31. She said that she would come back the following/next day. II. Tổng 2,0 điểm. Mỗi cõu đỳng được 0,5 điểm. Dear Nam, 32. I am having a wonderful time here (0,25 đ) in Ho Chi Minh City with my parents. (0,25 đ) 33. We are staying/stay (0,25 đ) in/at a hotel near a river. (0,25 đ) 34. Yesterday, we visited Nha Rong Habor, Ben Thanh Market and Dam Sen Park. (0,5 đ) 35. When I return to Hai Duong (0,25 đ), I will tell you (more) about my trip. (0,25 đ) I am looking forward to seeing you. Love, Hoa Chỳ ý: Điểm lẻ được làm trũn đến số thập phõn thứ nhất. 45
  46. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn ĐỀ SỐ 10 Chuyờn đề từ trỏi nghĩa trong Tiếng Anh - ễn thi vào 10 Phương phỏp làm bài Bước 1: Đọc kỹ đề bài Đọc kĩ yờu cầu của đề bài để biết rằng đú là bài tỡm từ đồng nghĩa (CLOSET) hay trỏi nghĩa (OPPOSITE). Sẽ thật là tiếc nếu chỉ vỡ hiểu nhầm đề nờn chọn nhầm đỏp ỏn, mặc dự hiểu nghĩa của cõu hỏi và cỏc lựa chọn cho sẵn. Lẽ ra chọn từ đồng nghĩa nhưng lại khoanh từ trỏi nghĩa, và ngược lại. Bước 2: Tỡm nghĩa của cỏc từ Bỡnh thường, bạn sẽ phỉa tỡm nghĩa của cỏc từ vựng (một từ/ cụm từ in đậm ở cõu cho sẵn và cỏc từ/ cụm từ tương ứng với bốn lựa chọn) Thật tốt nếu bạn biết hết nghĩa của cả bốn từ này thỡ việc tỡm ra đỏp ỏn đỳng quỏ dễ dàng. Nhưng nếu khụng, thỡ bạn biết nghĩa/ cụm từ nào, bạn hóy lọc ra trước. Lỳc này, bạn cần phải đoỏn nghĩa của cỏc từ bạn khụng biết. Trường hợp 1: Biết nghĩa của từ cho sẵn ở đề bài nhưng cỏc từ cần chọn lại khú Phần này sẽ hơi khú vỡ nú là từ đơn, nhưng bạn vẫn cú thể đoỏn nghĩa của cỏ từ khú đú bằng cỏch tỡm xem nú thuộc từ loại nào và được tạo thành từ gốc nào. Đồng thời, dựa vào nghĩa của từ cho sẵn trong cõu để suy luận ra đỏp ỏn. Để trỏnh mất điểm ở dạng cõu này, bạn nờn cải thiện vốn từ vựng của mỡnh tốt hơn. Trường hợp 2: Biết nghĩa của cỏc lựa chọn, nhưng khụng biết nghĩa của từ cho sẵn ở đề bài. Để làm được cõu này, bạn sẽ dựa vào nghĩa của bốn lựa chọn và ngữ cảnh của cõu để suy đoỏn nghĩa từ in đậm. Thường thi trong bốn lựa chọn sẽ cú 3 lựa chọn đồng nghĩa với từ cho sẵn, nếu cõu đú yờu cầu từ trỏi nghĩa và ngược lại sẽ cú 3 lựa chọn trỏi nghĩa với từ cho sẵn nếu đề bài yờu cầu tỡm từ đồng nghĩa. Kết hợp ngữ cảnh của cõu cho sẵn để tỡm ra đỏp ỏn đỳng Choose the letter A, B, C or D to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following sentences Exercise 1: 1. Polluted water and increased water temperatures have driven many species to the verge of extinction A. enriched 46
  47. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn B. contaminated C. purified D. strengthened 2. You should put yourself on the back for having achieved such a high score in the graduation exam A. Criticize yourself B. Wear a backpack C. Praise yourself D. Check up your back 3. The machine has been out of order since last month A. Under repair B. Functioning well C. Sold out D. Refusing orders 4. John was so insubordinate that he lost his job in one week A. understanding B. fresh C. obedient D. disobedient 5. To be honest, I go to the museums once in a blue moon A. From time to time B. Once in a while C. Very often D. Seldom 6. The new law to conserve wildlife in the area will come into force next month A. Eliminate B. Protect C. Pollute 47
  48. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn D. Destroy 7. Your experience with oil well fires will be invaluable to the company in case of trouble A. Important B. Precious C. Priceless D. Worthless 8. I can’t stand people who treat animals cruelly A. Gently B. Cleverly C. Reasonably D. Brutally 9. The shop assistant have to break off the conversation to serve a customer A. Interrupt B. Continue C. Hurry D. Begin 10. Computer criminals try to cover up their crimes to avoid punishment A. Leave B. Hide C. Report D. Reveal Exercise 2: 1. After three days on trial, the court found him innocent of the crime and he was released A. Benevolent B. Innovative C. Naive D. Guilty 2. Henry has found a temporary job in a factory 48
  49. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn A. Eternal B. Genuine C. Permanent D. Satisfactory 3. Their classmates are writing letters of acceptance A. agree B. admission C. refusal D. confirmation 4. Fruit and vegetables grew in abundance in the countryside, therefore, farmers often sell them at low price A. Excess B. Sufficiency C. Small quantity D. Large quantity 5. Some animals make identical sounds when they sense danger. Thus, they appear to be communicating with each other A. Loud B. Similar C. Different D. Frightening 6. All the students are obliged to pass the entrance examination in order to attend the university A. forced B. impelled C. required D. optional 7. There is no excuse for your discourtesy, Think twice before you are going to say anything 49
  50. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn A. Bravery B. Impoliteness C. Politeness D. Boldness 8. Is math a compulsory subject in Vietnamese high school? A. Required B. Despised C. Difficult D. Optional 9. Adding a garage will enhance the value of the house A. Stabilize B. Alter C. Diminish D. Increase 10. She was unhappy that she lost contact with a lot of her old friends when she went abroad to study A. Lost control of B. Got in touch with C. Put in charge of D. Made room of Exercise 3: 1. I was feeling a bit under the weather, so I decided not to get to work A. Uncomfortable B. Tired C. Busy D. Well 2. They’ve always encouraged me in everything I’ve wanted to do A. Impaired 50
  51. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn B. Misconstrue C. Unpardoned D. Discouraged 3. This building is gigantic A. Enormous B. Tiny C. Huge D. Amazing 4. You can attach a document to this e-mail A. Detach B. Stick C. Close D. Adhere 5. The doctor advised Peter to give up smoking A. Stop B. Continue C. Finish D. Consider 6. I’m sorry, Madam. This is the fixed price and there is no discount A. Negotiable B. Changeable C. Unchanged D. Discussed 7. Education is desperately needed in many countries where a high percentage of the population is unable to read and write A. Wordy B. Literate C. Verbal 51
  52. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn D. Learned 8. What we need is a pragmatic approach to problem solving A. Realistic B. Unconventional C. Theoretical D. Sensible 9. The most important thing is to keep yourself occupied A. Busy B. Exhausted C. Uncomfortable D. Free 10. I could see the finish line and thought I was home and dry. A. Homeless B. Hopeful C. Successful D. Unsuccessful Exercise 4 1. To an American, success is the result of hard work and self-reliance. A. devotion B. industry C. laziness D. enthusiasm 2. Success has always meant providing their families with a decent standard of living. A. high B. good C. Acceptable D. low 3. Volunteering also means getting to meet people with a similar passion. 52
  53. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn A. alike B. identical C. common D. distinct 4. Stop being mean to everyone or you’ll have no friends. A. unkind B. cruel C. miserable D. kind 5. Fresh water is very important to life because no one can live without it. Yet it is one of the limited and most endangered natural resources on our planet. A. Clean B. Drinkable C. Polluted D. Running -The end- 53
  54. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn Đỏp ỏn chuyờn đề từ trỏi nghĩa trong Tiếng Anh Exercise 1: 1. Polluted water and increased water temperatures have driven many species to the verge of extinction A. enriched B. contaminated C. purified D. strengthened 2. You should put yourself on the back for having achieved such a high score in the graduation exam A. Criticize yourself B. Wear a backpack C. Praise yourself D. Check up your back 3. The machine has been out of order since last month A. Under repair B. Functioning well C. Sold out D. Refusing orders 4. John was so insubordinate that he lost his job in one week A. understanding B. fresh C. obedient D. disobedient 5. To be honest, I go to the museums once in a blue moon A. From time to time B. Once in a while C. Very often D. Seldom 54
  55. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn 6. The new law to conserve wildlife in the area will come into force next month A. Eliminate B. Protect C. Pollute D. Destroy 7. Your experience with oil well fires will be invaluable to the company in case of trouble A. Important B. Precious C. Priceless D. Worthless 8. I can’t stand people who treat animals cruelly A. Gently B. Cleverly C. Reasonably D. Brutally 9. The shop assistant have to break off the conversation to serve a customer A. Interrupt B. Continue C. Hurry D. Begin 10. Computer criminals try to cover up their crimes to avoid punishment A. Leave B. Hide C. Report D. Reveal Exercise 2: 1. After three days on trial, the court found him innocent of the crime and he was released A. Benevolent 55
  56. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn B. Innovative C. Naive D. Guilty 2. Henry has found a temporary job in a factory A. Eternal B. Genuine C. Permanent D. Satisfactory 3. Their classmates are writing letters of acceptance A. agree B. admission C. refusal D. confirmation 4. Fruit and vegetables grew in abundance in the countryside, therefore, farmers often sell them at low price A. Excess B. Sufficiency C. Small quantity D. Large quantity 5. Some animals make identical sounds when they sense danger. Thus, they appear to be communicating with each other A. Loud B. Similar C. Different D. Frightening 6. All the students are obliged to pass the entrance examination in order to attend the university A. forced B. impelled 56
  57. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn C. required D. optional 7. There is no excuse for your discourtesy, Think twice before you are going to say anything A. Bravery B. Impoliteness C. Politeness D. Boldness 8. Is math a compulsory subject in Vietnamese high school? A. Required B. Despised C. Difficult D. Optional 9. Adding a garage will enhance the value of the house A. Stabilize B. Alter C. Diminish D. Increase 10. She was unhappy that she lost contact with a lot of her old friends when she went abroad to study A. Lost control of B. Got in touch with C. Put in charge of D. Made room of Exercise 3: 1. I was feeling a bit under the weather, so I decided not to get to work A. Uncomfortable B. Tired C. Busy 57
  58. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn D. Well 2. They’ve always encouraged me in everything I’ve wanted to do A. Impaired B. Misconstrue C. Unpardoned D. Discouraged 3. This building is gigantic A. Enormous B. Tiny C. Huge D. Amazing 4. You can attach a document to this e-mail A. Detach B. Stick C. Close D. Adhere 5. The doctor advised Peter to give up smoking A. Stop B. Continue C. Finish D. Consider 6. I’m sorry, Madam. This is the fixed price and there is no discount A. Negotiable B. Changeable C. Unchanged D. Discussed 7. Education is desperately needed in many countries where a high percentage of the population is unable to read and write 58
  59. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn A. Wordy B. Literate C. Verbal D. Learned 8. What we need is a pragmatic approach to problem solving A. Realistic B. Unconventional C. Theoretical D. Sensible 9. The most important thing is to keep yourself occupied A. Busy B. Exhausted C. Uncomfortable D. Free 10. I could see the finish line and thought I was home and dry. A. Homeless B. Hopeful C. Successful D. Unsuccessful Exercise 4 1. To an American, success is the result of hard work and self-reliance. A. devotion B. industry C. laziness D. enthusiasm 2. Success has always meant providing their families with a decent standard of living. A. high B. good 59
  60. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn C. acceptable D. low 3. Volunteering also means getting to meet people with a similar passion. A. alike B. identical C. common D. distinct 4. Stop being mean to everyone or you’ll have no friends. A. unkind B. cruel C. miserable D. kind 5. Fresh water is very important to life because no one can live without it. Yet it is one of the limited and most endangered natural resources on our planet. A. Clean B. Drinkable C. Polluted D. Running 60
  61. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn ĐỀ SỐ 11 Chuyờn đề từ đồng nghĩa trong Tiếng Anh - ễn thi vào 10 Choose the letter A, B, C or D to indicate the word(s) CLOSET in meaning to the underlined word(s) in each of the following sentences Exercise 1: 1. When being interviewed, concentrate on what the interviewer is saying or asking you A. be related to B. be interested in C. pay all attention to D. express interest in 2. Our parents join hands to give us a nice house and a happy home A. deal with B. manage C. help together D. work together 3. Help and supports are rapidly sent to wherever there are victims of a catastrophe. A. diseases and illness B. poverty and famine C. warfare D. a sudden great disaster 4. I had a row with my boss and had to quit the job. A. debated B. discussed C. quarrels D. ignored 5. The potatoes have burned and stuck to the bottom of the pan. A. the lowest inside surface B. the shortest below surface 61
  62. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn C. the lowest beneath surface D. the shortest under surface 6. It was inevitable that the smaller company should merge with the larger. A. urgent B. unavoidable C. important D. necessary 7. The new animation film catches the fancy of the children A. attracts B. satisfies C. surprises D. amuses 8. As tourism is more developed, people worry about the damage to the flora and fauna of the island A. fruits and vegetables B. plants and animals C. flowers and trees D. mountains and forests 9. The goalkeeper can also be ejected for twenty seconds if a major foul is committed. A. advanced B. sprinted C. played D. excluded 10. The kidnapper gave himself up to the authorities A. surrendered B. went up C. confided himself D. unaccommodated himself 62
  63. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn Exercise 2: 1. Many new graduates take a part-time job and barely makes end meet every month. A. become a professional B. balance study and work C. put aside extra money D. earn money to live 2. Although we argued with him for a long time, he stood his ground A. Changed his decision B. Refused to change his decision C. Felt sorry for us D. Wanted to continue 3. If the headmaster were here, he would sign your papers immediately A. right ahead B. currently C. formerly D. right away 4. Few businesses are flouring in the present economic climate A. growing well B. setting up C. closing down D. taking off 5. In Africa, many children die from not having enough food. A. poverty B. starvation C. drought D. nutrition 6. He inherited a lucrative business from his father A. lucid 63
  64. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn B. losing C. wealthy D. profitable 7. Shaking hands originated in medieval times A. came from B. began from C. started from D. departed from 8. We’ve run across a slight problem with the instruction manual A. met by chance B. experienced C. crossed out D. crashed 9. The two bombs exploded simultaneously A. accidently B. all of the sudden C. at the same time D. violently 10. My uncle, who is an accomplished guitarist, taught me how to play A. skillful B. famous C. perfect D. modest Exercise 3: 1. The whole village was wiped out in the bombing raids A. changed completely B. cleaned well C. destroyed completely 64
  65. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn D. removed quickly 2. Repeated commercials on TV distract many viewers from watching their favorite films A. businesses B. advertisement C. economics D. contests 3. In 1952, Akihito was officially proclaimed heir to the Japanese throne A. installed B. declared C. denounced D. advised 4. I was not aware of what was happening after I tripped and knocked my head against the table A. Careful B. Responsive C. Conscious D. Cautious 5. A lack of qualifications can be a major obstacle to finding a job A. impediment B. encouragement C. impetus D. assistance 6. Aquatic sports have long been acknowledged as excellent ways to take physical exercise A. reduced B. encouraged C. recognized D. practiced 7. How many countries took part in the last SEA Games? 65
  66. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn A. succeeded B. hosted C. participated D. performed 8. He was asked to account for his presence at the scene of crime A. complain B. exchange C. explain D. arrange 9. After many years of unsuccessfully endeavoring to form his own orchestra, Glenn Miller finally achieved world fame in 1939 as a big band leader A. requesting B. trying C. offering D. deciding 10. The music is what makes the movie so memorable A. incredible B. unforgettable C. eventful D. remarkable Exercise 4: 1. Acupuncture originated in China and has been used as a traditional medicine for thousands of years. A. began B. created C. developed D. introduced 2. There is no evidence at this time that acupuncture can treat cancer itself. A. clue 66
  67. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn B. data C. proof D. sign 3. Acupuncture can treat from simple to complicated ailments. A. acupoints B. diseases C. points D. treatments 4. Some people believe that acupuncture can be a cure of cancer. A. allergy B. practice C. therapy D. treatment 5. This year, more girls enrolled on courses in art and design. A. avoided B. inserted C. erased D. enlisted 6. A sustainable forest is a forest where trees that are cut are replanted and the wildlife is protected. A. pre-tested B. preserved C. reserved D. protested 7. When you take part in an eco tour, you learn more about the cultural traditions of the local people and the natural habitat of some rare animals. A. participate B. conduct C. enjoy 67
  68. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn D. depart 8. The natural environment has been seriously influenced and degraded by human activities through many decades. A. worsened B. damaged C. destroyed D. reduced 9. Global warming is the gradual increase of temperature on the Earth’s surface due to greenhouse effect. A. steady B. slow C. sharp D. abrupt -The end- 68
  69. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn Đỏp ỏn chuyờn đề từ đồng nghĩa trong Tiếng Anh Exercise 1: 1. When being interviewed, concentrate on what the interviewer is saying or asking you A. be related to B. be interested in C. pay all attention to (tập trung) D. express interest in 2. Our parents join hands to give us a nice house and a happy home A. deal with B. manage C. help together D. work together (cựng nhau làm việc) 3. Help and supports are rapidly sent to wherever there are victims of a catastrophe. A. diseases and illness B. poverty and famine C. warfare D. a sudden great disaster (thảm họa) 4. I had a row with my boss and had to quit the job. A. debated B. discussed C. Quarrels (cói nhau) D. ignored 5. The potatoes have burned and stuck to the bottom of the pan. A. the lowest inside surface (chỗ bề mặt bờn trong thấp nhất) B. the shortest below surface C. the lowest beneath surface D. the shortest under surface 6. It was inevitable that the smaller company should merge with the larger. 69
  70. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn A. urgent B. unavoidable (khụng thể trỏnh khỏi) C. important D. necessary 7. The new animation film catches the fancy of the children A. attracts (hấp dẫn) B. satisfies C. surprises D. amuses 8. As tourism is more developed, people worry about the damage to the flora and fauna of the island A. fruits and vegetables B. plants and animals (thảm động thực vật) C. flowers and trees D. mountains and forests 9. The goalkeeper can also be ejected for twenty seconds if a major foul is committed. A. advanced B. sprinted C. played D. excluded (loại bỏ) 10. The kidnapper gave himself up to the authorities A. surrendered (đầu thỳ) B. went up C. confided himself D. unaccommodated himself Exercise 2: 1. Many new graduates take a part-time job and barely makes end meet every month. A. become a professional 70
  71. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn B. balance study and work C. put aside extra money D. earn money to live (kiếm sống) 2. Although we argued with him for a long time, he stood his ground A. changed his decision B. refused to change his decision (giữ vững lập trường) C. felt sorry for us D. wanted to continue 3. If the headmaster were here, he would sign your papers immediately A. right ahead B. currently C. formerly D. right away (ngay lập tức) 4. Few businesses are flouring in the present economic climate A. growing well (phỏt triển tốt) B. setting up C. closing down D. taking off 5. In Africa, many children die from not having enough food. A. poverty B. starvation (chết đúi/ khụng cú đủ thức ăn) C. drought D. nutrition 6. He inherited a lucrative business from his father A. lucid B. losing C. wealthy D. profitable (lợi nhuận) 71
  72. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn 7. Shaking hands originated in medieval times A. came from B. began from C. started from D. departed from 8. We’ve run across a slight problem with the instruction manual A. met by chance (tỡnh cờ) B. experienced C. crossed out D. crashed 9. The two bombs exploded simultaneously A. accidently B. all of the sudden C. at the same time (đồng thời) D. violently 10. My uncle, who is an accomplished guitarist, taught me how to play A. skillful (thành thạo) B. famous C. perfect D. modest 11. Many new graduates take a part-time job and barely makes end meet every month. A. become a professional B. balance study and work C. put aside extra money D. earn money to live Exercise 3: 1. The whole village was wiped out in the bombing raids A. changed completely 72
  73. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn B. cleaned well C. destroyed completely (bị phỏ hủy hoàn toàn) D. removed quickly 2. Repeated commercials on TV distract many viewers from watching their favorite films A. businesses B. advertisement (quảng cỏo) C. economics D. contests 3. In 1952, Akihito was officially proclaimed heir to the Japanese throne A. installed B. Declared (tuyờn bố) C. denounced D. advised 4. I was not aware of what was happening after I tripped and knocked my head against the table A. Careful B. Responsive C. Conscious (chỳ ý) D. Cautious 5. A lack of qualifications can be a major obstacle to finding a job A. Impediment (sự cản trở) B. encouragement C. impetus D. assistance 6. Aquatic sports have long been acknowledged as excellent ways to take physical exercise A. reduced B. encouraged 73
  74. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn C. recognized D. practiced 7. How many countries took part in the last SEA Games? A. succeeded B. hosted C. Participated (tham gia) D. performed 8. He was asked to account for his presence at the scene of crime A. complain B. exchange C. Explain (giải thớch) D. arrange 9. After many years of unsuccessfully endeavoring to form his own orchestra, Glenn Miller finally achieved world fame in 1939 as a big band leader A. requesting B. trying C. offering D. deciding 10. The music is what makes the movie so memorable A. incredible B. unforgettable C. eventful D. remarkable Exercise 4: 1. Acupuncture originated in China and has been used as a traditional medicine for thousands of years. A. began B. created C. developed 74
  75. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn D. introduced 2. There is no evidence at this time that acupuncture can treat cancer itself. A. clue B. data C. proof D. sign 3. Acupuncture can treat from simple to complicated ailments. A. acupoints B. diseases C. points D. treatments 4. Some people believe that acupuncture can be a cure of cancer. A. allergy B. practice C. therapy D. treatment 5. This year, more girls enrolled on courses in art and design. A. avoided B. inserted C. erased D. enlisted 6. A sustainable forest is a forest where trees that are cut are replanted and the wildlife is protected. A. pre-tested B. preserved C. reserved D. protested 7. When you take part in an eco tour, you learn more about the cultural traditions of the local people and the natural habitat of some rare animals. 75
  76. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn A. participate B. conduct C. enjoy D. depart 8. The natural environment has been seriously influenced and degraded by human activities through many decades. A. worsened B. damaged C. destroyed D. reduced 9. Global warming is the gradual increase of temperature on the Earth’s surface due to greenhouse effect. A. steady B. slow C. sharp D. abrupt 76
  77. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn ĐỀ SỐ 12 I - Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the others. (0,2) 1. A. passed B. watched C. played D. washed 2. A. proud B. about C. around D. would 3. A. market B. depart C. card D. scare 4. A. entrance B. paddy C. bamboo D. banyan 5. A. problem B. love C. box D. hobby II - Choose the best answer from the four options given (marked A, B, C, or D) to complete each sentence. (0,2) 6. My house ___in 1986. A. is built B. was building C. was built D. has been built 7. The doctor ___me not to stay up too late at night. A. advised B. suggested C. insisted D. forced 8. Tomorrow we'll go to Noi Bai Airport to meet Maryam, ___comes from Malaysia. A. who B. whom C. whose D. that 9. His house looks very large and beautiful. It is ___house. A. a seven-room B. a seven-rooms C. seven room D. seven rooms 10. If you get up early, you ___late. A. weren't B. wouldn't be C. aren't D. won't be 11. It's very hot today. I wish I ___on the beach now. A. am B. was C. were D. had been 77
  78. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn 12. When he lived in the city, he ___to the theater twice a week. A. uses to go B. has gone C. used to go D. was going 13. My father asked us ___too much time playing computer games. A. not to spending B. did not spend C. not to spend D. to not spent 14. Hoai can not remember the name of the restaurant ___she ate her favorite roasted duck. A. which B. whose C. whom D. where 15. If I were a flower, I ___a sunflower. A. was B. were C. will be D. would be 16. Nobody went to the party, ___? A. does he B. do they C. didn’t they D. did they 17. It is nearly 3 months ___he visited his parents. A. while B. during C. since D. when 18. ___population is another unpleasant result we have to solve. A. Increased B. Increasing C. The increase D. To increase 19. If we ___enough time, we’ll study this exercise more carefully. A. will have B. have C. had D. would have 20. What would you do, if you ___a UFO? A. see B. saw C. would see D. had seen III - Identify the underlined word/ phrase (A or B, C, D) that needs correcting to become an exact one. (0,2) 21. The picture was painting by Michael last year. 78
  79. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn A B C D 22. There’s the woman who she sold me the handbag. A B C D 23. Mr. Smith is going to buy a new Japanese car, doesn’t he? A B C D 24. I met a lot of interesting people while I was studying at Ho Chi Minh City. A B C D 25. If I were you, I didn’t buy that expensive car. A B C D IV - Read the following passage, then choose the correct answer to questions 26 - 30. (0,2) I went to Australia on a student program last year and I like to (1)___you about it. I was very (2)___when I knew I was going to Australia because I had never been there before. I didn’t think about the problems of speaking English (3)___I met my host family. At first I couldn’t communicate with them because my English was so bad. All the five years I had been learning English wasn’t much used at all (4)___we didn’t have real practice at school. Even though my grammar was good, my pronunciation wasn’t. My problem is (5)___ ‘l’ and ‘r’. For example, Australian people often asked “What do you eat in Vietnam?” I wanted to tell them that we eat rice, but they didn’t understand when I said “We eat lice” 26. A. say B. tell C. talk D. speak 27. A. exciting B. excites C. excited D. excite 28. A. after B. until C. when D. while 29. A. although B. even C. because D. so 30. A. pronouncing B. speaking C. reading D. telling 79
  80. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn V. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first one. (0,4) 0. They suggested banning advertisements on TV. - They suggested that advertisements on TV should be banned. 31. People say that they bought this shop last year. - It is___ __. - They are___ . 32. "How much do you think it will cost?" he said to me. - He asked me___. 33. Mr.Brown's team has lost the game. He looks very sad. - Mr. Brown whose___. 34. Do you know the man who sat next to me at Nam’s birthday party last night? - You know___. 35. It takes Minh 2 hours to do his homework every day. - Minh spends___. 36. We were late for school because of the heavy rain. - Because it___. 80
  81. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn 37. My mother used to make us clean the house. - We used___. 38. "I'm working in a restaurant, and don't care much for it."she said - She said___. 39. It’s two years since I last spoke to her. - I haven’t___. 40. Going swimming in the river in the summer is interesting. - It___. 81
  82. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn KEY I - Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the others. (0,2) 1. A. passed B. watched C. played D. washed 2. A. proud B. about C. around D. would 3. A. market B. depart C. card D. scare 4. A. entrance B. paddy C. bamboo D. banyan 5. A. problem B. love C. box D. hobby II - Choose the best answer from the four options given (marked A, B, C, or D) to complete each sentence. (0,2) 6. My house ___in 1986. A. is built B. was building C. was built D. has been built 7. The doctor ___me not to stay up too late at night. A. advised B. suggested C. insisted D. forced 8. Tomorrow we'll go to Noi Bai Airport to meet Maryam, ___comes from Malaysia. A.who B. whom C. whose D. that 9. His house looks very large and beautiful. It is ___house. A. a seven-room B. a seven-rooms C. seven room D. seven rooms 10. If you get up early, you ___late. A. weren't B. wouldn't be C. aren't D. won't be 11. It's very hot today. I wish I ___on the beach now. A. am B. was C. were D. had been 82
  83. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn 12. When he lived in the city, he ___to the theater twice a week. A. uses to go B. has gone C. used to go D. was going 13. My father asked us ___too much time playing computer games. A. not to spending B. did not spend C. not to spend D. to not spent 14. Hoai can not remember the name of the restaurant ___she ate her favorite roasted duck. A. which B. whose C. whom D. where 15. If I were a flower, I ___a sunflower. A. was B. were C. will be D. would be 16. Nobody went to the party, ___? A. does he B. do they C. didn’t they D. did they 17. It is nearly 3 months ___he visited his parents. A. while B. during C. since D. when 18. ___population is another unpleasant result we have to solve. A. Increased B. Increasing C. The increase D. To increase 19. If we ___enough time, we’ll study this exercise more carefully. A. will have B. have C. had D. would have 20. What would you do, if you ___a UFO? A. see B. saw C. would see D. had seen III - Identify the underlined word/ phrase (A or B, C, D) need correcting to become an exact one. (0,2) 21. The picture was painting by Michael last year. (was painted) 83
  84. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn A B C D 22. There’s the woman who she sold me the handbag. (NOT she) A B C D 23. Mr. Smith is going to buy a new Japanese car, doesn’t he? (isn’t he) A B C D 24. I met a lot of interesting people while I was studying at Ho Chi Minh City. (in) A B C D 25. If I were you, I didn’t buy that expensive car. (wouldn’t) A B C D IV - Read the following passage, then choose the correct answer to questions 26 - 30. (0,2) I went to Australia on a student program last year and I like to (26)___you about it. I was very (27)___when I knew I was going to Australia because I had never been there before. I didn’t think about the problems of speaking English (28)___I met my host family. At first I couldn’t communicate with them because my English was so bad. All the five years I had been learning English wasn’t much used at all (29)___we didn’t have real practice at school. Even though my grammar was good, my pronunciation wasn’t. My problem is (30)___ ‘l’ and ‘r’. For example, Australian people often asked “What do you eat in Vietnam?” I wanted to tell them that we eat rice, but they didn’t understand when I said “We eat lice” 26. A. say B. tell C. talk D. speak 27. A. exciting B. excites C. excited D. excite 28. A. after B. until C. when D. while 84
  85. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn 29. A. although B. even C. because D. so 30. A. pronouncing B. speaking C. reading D. telling IV. Complete the second sentence so that it has a similar meaning to the first one. (0,4) 0. They suggested banning advertisements on TV. - They suggested that advertisements on TV should be banned. 31. People say that they bought this shop last year. - It is said that they bought this shop last year. / - They are said to have bought this shop last year. 32. "How much do you think it will cost?" he said to me. - He asked me how much I thought it would cost. 33. Mr.Brown's team has lost the game.He looks very sad. - Mr. Brown whose team has lost the game looks very sad. 34. Do you know the man who sat next to me at Nam’s birthday party last night? - You know the man who sat next to me at Nam’s birthday party last night, don’t you? 35. It takes Minh 2 hours to do his homework every day. - Minh spends 2 hours doing his homework every day. 36. We were late for school because of the heavy rain. - Because it rained heavily, we were late for school. 37. My mother used to make us clean the house. - We used to be made to clean the house by my mother. 38. "I'm working in a restaurant, and don't care much for it."she said - She said that she was working in a restaurant and didn’t care much for it. 39. It’s two years since I last spoke to her. 85
  86. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn - I haven’t spoken to her for two years. 40. Going swimming in the river in the summer is interesting. - It is interesting to go swimming in the river in the summer. 86
  87. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn ĐỀ SỐ 13 I - Choose the word whose underlined part is pronounced differently from the others. (0,2) 1. A. claimed B. warned C. occurred D. existed 2. A. health B. appear C. ready D. heavy 3. A. tidal B. sight C. mineral D. describe 4. A. though B. throw C. through D. thought 5. A. thunder B. erupt C. trust D. pull II – Choose the best answer from the four options given (marked A, B, C, or D) to complete each sentence. (0,2) 6. I can’t understand the French visitors. I wish I ___French. A. knew B. will know C. know D. have known 7. The church ___about 100 years ago. A. is built B. was built C. will be built D. has been built 8. People in Israel are going to celebrate their festival ___is called Passover. A. whose B. who C. which D. where 9. ___I was really tired , I couldn’t sleep. A. Even though B. So C. Therefore D. Because of 10. Lan is very tired. ___, she has to finish her assignment before going to bed. A. Although B. So C. Therefore D. However 11. I suggest ___some money for poor children. A. raise B. to raise C. raised D. raising 12. She asked me if I ___a laptop computer the following day. 87
  88. Bộ 30 Đề thi tiếng Anh vào Lớp 10 (Cú đỏp ỏn) - DeThi.edu.vn A. buy B. will buy C. bought D. would buy 13. I ___telephone her if I knew her number. A. would B. have to C. will D. shall 14. Honda motorbikes ___in Viet Nam. A. produce B. will produce C. are produced D. would be produced 15. We have learnt English ___2001. A. for B. since C. in D. during 16. We ___already ___Huong Pagoda. A. were seeing B. have seen C. are seeing D. will see 17. All the houses in the area ___immediately. A. has to rebuilt B. had to rebuild C. have to be rebuilt D. have to rebuild 18. If he ___soon, he might miss the train. A. isn’t coming B. doesn’t come C. won’t come D. didn’t come 19. Mr. Long said that he ___in Ho Chi Minh City. A. lived B. is living C. has lived D. will live 20. Your sister works in a foreign company, ___she? A. isn’t B. didn’t C. wasn’t D. doesn’t III- Identify the underlined word/ phrase (A or B,C,D) that needs correcting to become an exact one. (0,2) 21. My sister enjoys read about wild animals and natural mysteries. A B C D 88