Chuyên đề Tiếng Anh Lớp 10: Bài tập về từ đồng nghĩa, trái nghĩa

doc 15 trang thaodu 264235
Bạn đang xem tài liệu "Chuyên đề Tiếng Anh Lớp 10: Bài tập về từ đồng nghĩa, trái nghĩa", để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên

Tài liệu đính kèm:

  • docchuyen_de_tieng_anh_lop_10_bai_tap_ve_tu_dong_nghia_trai_ngh.doc

Nội dung text: Chuyên đề Tiếng Anh Lớp 10: Bài tập về từ đồng nghĩa, trái nghĩa

  1. CHUYÊN ĐỀ : BÀI TẬP VỀ TỪ ĐỒNG NGHĨA , TRÁI NGHĨA I.Mark the letter A, B, C, or D to indicate the word or phrase that is CLOSEST in meaning to the underlined part in each of the following questions. Question 1: He was asked to account for his presence at the scene of crime. A. complain B. exchange C. explain D. arrange Question 2: The teacher gave some suggestions on what could come out for the examination. A. effects B. symptoms C. hints D. demonstrations Question 3: I’ll take the new job whose salary is fantastic. A. reasonable B. acceptable C. pretty high D. wonderful Question 4: I could see the finish line and thought I was home and dry. A. hopeless B. hopeful C. successful D. unsuccessful Question 5: Carpets from countries such as Persia and Afghanistan often fetch high prices in the United States. A. Artifacts B. Pottery C. Rugs D. Textiles Question 6: Though many scientific breakthroughs have resulted from mishaps it has taken brilliant hinkers to recognize their potential. A. accidents B. misunderstandings C. incidentals D. misfortunes Question 7:The shopassistant was totally bewildered by the customer's behavior. A. disgusted B. puzzled C. angry D.upset Question 8:He didn't bat an eyelid when he realized he failed the exam again. A.wasn't happy B.didn't want to see C.didn't show surprise D.didn't care Question 9:RalphNader was the most prominent leader of theU.S consumer protection movement. A. casual B. significant C. promiscuous D.aggressive Question 10:Tourists today flock to see the two falls that actually constitute Niagarafalls. A.come without knowing what they will see B.come in large numbers C.come out of boredom D.come by plane Question 11:Around 150 B.C. the Greek astronomer Hipparchus developed a system to classify stars according to brightness. A. record B. shine C. categorize D.diversify Question 12:She is always diplomatic when she deals with angry students. A. strict B. outspoken C. firm D.tactful Question 13:Roget's Thesaurus , a collection of English words and phrases, was originally arranged by the ideas They express rather than by alphabetical order. A. restricted B.aswellas C. unless D.insteadof Question 14:With the dawn of space exploration,the notion that atmospheric conditions on Earth may be unique In the solar system was strengthened. A. outcome B. continuation C. beginning D.expansion Question 15:Let's wait here for her; I'm sure she'll turn up before long. A. arrive B. return C. enter D.visit Question 16:This tape stry has a very complicated pattern. A. obsolete B. intricate C. ultimate D.appropriate 1
  2. Question 17:During the Great Depression, there were many wanderers who traveled on the railroads and Camped along the tracks. A. veterans B. tyros C. vagabonds D.zealots Question 18:We decided to pay for the furniture on the installment plan. A. monthly payment B.cash and carry C. credit card D.piece by piece Question 19:The last week of classes is always very busy because students are taking examinations, making applications to the University, and extending their visas. A. hectic B. eccentric C. fanatic D.prolific Question 20:The drought was finally over as the fall brought in some welcome rain. A. heatware B. harvest C. summer D.aridity Question 21:When their rent increased from 200 to 400 a month, they protested against such a tremendous increase. A. light B. huge C. tiring D.difficult Question 22: In1952,Akihito was officially proclaimed heir to the Japanese throne. A. installed B. declared C. denounced D. advised Question 23: The augmentation in the population has created a fuel shortage. A. increase B. necessity C. demand D. decrease Question 24: If we had taken his sage advice, we wouldn’t be in so much trouble now. A. willing B. sturdy C. wise D. eager Question 25: A mediocre student who gets low grades will have trouble getting into an Ivy League college. A. average B. lazy C. moronic D. diligent Question 26: The politician’s conviction for tax fraud jeopardized his future in public life. A. rejuvenated B. penalized C. jettisoned D. endangered Question 27: This is the instance where big, obvious non-verbal signals are appropriate. A. situation B. attention C. place D. matter Question 28: He had never experienced such discourtesy towards the president as it occurred at the annual meeting in May. A. politeness B. rudeness C. encouragement D. measurement A. lễ phép B. thô lỗ C. khuyến khích D. đo lường Question 29: Parents interpret facial and vocal expressions as indicators of how a baby is feeling. A. translate B. understand C. read D. comprehend Question 30: The law applies to everyone irrespective of race, creed, or colour. A. disrespectful B. regardless C. considering D. in spite Question 31: His patents completely believe in him. He can do things at random. A. at stake B. at will C. at once D. at hand Question 32: Have you ever read about a famous general in Chinese history who was very incredulous? A. unimaginable B. excellent C. incredible D. skeptical Question 33: The organization has the authority to manage and regulate new and existing free trade agreements, to supervise world trade practices and to settle trade disputes among member states. 2
  3. A. prolong B. strengthen C. reconcile D. augment Question 34: With its various activities, the Camp has set up a stronger regional identity by raising youth’sawareness of Southeast Asia’s history and heritage. A. heredity B. tradition C. endowment D. bequest Question 35: All the presentations and activities at the ASEAN Youth in January 2006 Camp echoed that theme named “Water and the Arts”. A. reflected B. mentioned C. illustrated D. remembered Question 36: As a government official, Benjamin Franklin often traveled abroad. A. widely B. secretly C. alone D. overseas Question 37: American poet James Merrily received critical acclaim for his work entitled Jim's Book. A. advice B. disapproval C. praise D. attention Question 38: The lost hikers stayed alive by eating wild berries and drinking spring water. A. connived B. survived C. surprised D. revived Question 39: During the earthquake, a lot of buildings collapsed, which killed thousands of people. A. went off accidentally B. fell down unexpectedly C. exploded suddenly D. erupted violently Question 40: My mom is always bad-tempered when I leave my room untidy. A. feeling embarrassed B. talking too much C. very happy and satisfied D. easily annoyed or irritated Question 41: Smoking has been banned in public places in some countries. A. made illegal B. limited C. restricted D. given way Question 42: Sometimes when I hear the news, I feel very miserable. A. confused B. frightened C. upset D. disappointed Question 43: A woman had a narrow escape when the car came round the corner. A. was hurt B. was nearly hurt C. ran away D. bumped into the car Question 44: The rocket steepened its ascent. A. descent B. decent C. decant D. dissent Question 45: The plane landed safely. A. touched down B. took off C. Both A and B D. Neither A nor B Question 46: There was nothing they could do but leave the car at the roadside where it had broken down. A. except B. instead of C. than D. unless Question 47: The boy was brought up with a family in the countryside. A. reared B. bred C. raised D. grown Question 48: Snow forced many drivers to abandon their vehicles. A. leave B. stop C. sell D. hide Question 49: The law applies to everyone irrespective of race, creed, or colour.10 A. disrespectful B. regardless C. considering D. in spite Question 50: His patents completely believe in him. He can do things at random. A. at stake B. at will C. at once D. at hand 3
  4. Question 51: Have you ever read about a famous general in Chinese history who was very incredulous? A. unimaginable B. excellent C. incredible D. skeptical Question 52: The air conditioner Mary has just bought is very hard to use. A. boring B. difficult C. simple D. easy Question 53: Let's wait here for her; I'm sure she'll turn up before long. A. return B. arrive C. visit D. enter Question 54: The notice should be put in the most conspicuous place so that all the students can be well-informed. A. popular B. suspicious C. easily seen D. beautiful Question 55: I think we have solved this problem once and for all. A. forever B. for goods C. temporarily D. in the end10 Question 56: The works of such men as the English philosophers John Locke and Thomas Hobbes helped pave the way for academic freedom in the modern sense. A. terminate B. prevent C. initiate D. lighten Question 57: E-cash cards are the main means of all transactions in a cashless society. A. cash-starved B. cash-strapped C. cash-in-hand D. cash-free Question 58: Many scientists agree that global warming poses great threats to all species on Earth. A. risks B. annoyances C. fears D. irritations Question 59: I think the medicine is beginning to wear off. A. stop being effective B. take effect C. be put in a bottle D. be swallowed Question 60: "What I've got to say to you now is strictly off the record and most certainly not for publication," said the government official to the reporter. A. beside the point B. not recorded C. not popular D. not yet official Question 61: A lack of qualifications can be a major obstacle to finding a job. A. impediment B. encouragement C. impetus D. assistance Question 62: The teacher gave some suggestions on what could come out for the examination. A. effects B. symptoms C. hints D. demonstrations Question 63: The warranty guaranteed that all defective parts would be replaced without charge. A. imperfect B. dorsal C. lost D. unused Question 64: The music is what makes the movie so memorable. A. incredible B. unforgettable C. eventful D. remarkable Question 65: Mountain people of adjoining nations have great deal in common because terrain and climate mould their lives similarly. A. friendly B. distant C. neighboring D. developing Question 66: We have lived there for years and grown fond of the surroundings. That is why we do not want to leave. A. planted many trees in the surroundings B. haunted by the surroundings 4
  5. C. loved the surroundings D. possessed by the surroundings Question 67: His new work has enjoyed a very good review from critics and readers. A. viewing B. regard C. look D. opinion Question 68: Such problems as haste and inexperience are a universal feature of youth. A. marked B. shared C. hidden D. separated Question 69: The doctor was sued for bad treatment. A. mistreatment B. malpractice C. misdemeanour D. maltreatment Question 70: Laws on military service since 1960 still hold good. A. is in good condition B. remains for good C. stands in life D. remains in effect Question 71: In astronomy, a scale of magnitude from one to six denotes the brightness of astar. A. signifies B. predicts C. contrasts D. examines Question 72 Don’t you ever mention that matter again. I will not hear anything of it. A. touch on B. put off C. take in D. go on Question 73: It was too late to stop the panic that had resulted from the false news report. A. enthralled B. ensured C. ensued D. entailed Question 74: The newscaster gave a concise account of the strategy. A. complicated and intricate B. short and clear C. sad and depressing D. long and detailed20 Question 75: Married couples can get a divorce if they find they are not compatible. A. able to share an apartment or house B. able to budget their money C. capable of living harmoniously D. capable of having children Question 76: Fruit is customarily treated with sulfur prior to drying to reduce any color change. A. previous to B. at the time of C. in front of D. subsequent to Question 77: There is no thing to make it likely or certain that he will be at the party. A. proof B. promise C. guarantee D. fact Question 78: The dog is not well. We have to take it to see the person who treats sick animals. A. zoologist B. horticulturist C. veterinarian D. veteran Question 79: In Africa, many children die from not having enough food. A. poverty B. starvation C. drought D. malnutrition Question 80: Give me a not long account of what happened. A. compact B. terse C. brief D. condensed Question 81: The three-year-old boy has a cycle with three wheels. A. tricycle B. unicycle C. bicycle D. motorcycle Question 82: The cotton gin was commonplace on many nineteenth century farms. A. often required B. sorely needed C. frequently seen D. visibly absent Question 83: In the field of artificial intelligence, scientists study methods for developing computer programs that display aspects of intelligent behavior. A. exhibit B. classify C. depend on D. conform to Question 84: She lost her temper with a customer and shouted at him. A. had a temperature B. kept her temper C. became very angry D. felt worried 5
  6. II: Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is OPPOSITE in meaning to the underlined part in each of the following questions. Câu 1: Because Jack defaulted on his loan, the bank took him to court. A. failed to pay B. paid in full C. had a bad personality D. was paid much money Câu 2: His career in the illicit drug trade ended with the police raid this morning . A. elicited B. irregular C. secret D. legal Câu 3: The government is not prepared to tolerate this situation any longer. A. look down on B. put up with C. take away from D. give on to Câu4: I clearly remember talking to him in a chance meeting last summer. A. unplanned B. deliberate C. accidental D. unintentional Câu5:The International Organizations are going to be in a temporary way in the country. A. soak B. permanent C. complicated D.guess Câu6:The US troops are using much more sophisticated weapons in the Far East. A. expensive B. complicated C.simpleandeasy touse D.difficulttooperate Câu7:In remote communities, it's important to replenish stocks before the winter sets in. A. remake B. empty C. refill D.repeat Câu8:There has been no discernible improvement in the noise levels since lorries were banned. A. clear B. obvious C. thin D.insignificant Câu 9: She had a cozy little apartment in Boston. A. uncomfortable B. warm C. lazy D. dirty Câu 10: He was so insubordinate that he lost his job within a week. A. fresh B. disobedient C. obedient D. understanding Câu 11: There is growing concern about the way man has destroyed the environment. A. ease B. attraction C. consideration D. speculation Câu12: Fruit and vegetables grew in abundance on the island. The islanders even exported the surplus. A. large quantity B. small quantity C. excess D. sufficiency Câu 13: During the five- decade history the Asian Games have been advancing in all aspects. A. holding at B. holding back C. holding to D. holding by Câu 14: The distinction between schooling and education implied by this remark is important. A. explicit B. implicit C. Obscure D. odd Câu 15: A chronic lack of sleep may make us irritable and reduces our motivation to work. A. uncomfortable B. responsive C. calm D. miserable 6
  7. Câu 16: Population growth rates vary among regions and even among countries within the same region. A. restrain B. stay unchanged C. remain unstable D. fluctuate Câu 17: Unless the two signatures are identical, the bank won’t honor the check. A. similar . different C. fake D. genuine Câu 18: Strongly advocating health foods, Jane doesn’t eat any chocolate. A. supporting B. impugning C. advising D. denying Câu 19: It was apparent from her face that she was really upset. A. obvious B. indistinct C. transparent D. evident Câu 20: My cousin tends to look on the bright side in any circumstance. A. be optimistic B. be pessimistic C. be confident D. be smart Câu 21: There has been no discernible improvement in the noise levels since lorries were banned. A. insignificant B. clear C. obvious D. thin Câu 22: He decided not to buy the fake watch and wait until he had more money. A. authentic B. forger C. faulty D. original Câu 23: Her father likes the head cabbage rare. A. over-boiled B. precious C. scarce D. scare Câu 24: There are several different kinds of faults in reading which are usually more exaggerated with foreign learners. A. overestimated B. understated C. overemphasized D. undertaken Câu 25: Whatever the activity level, all types of hobbies can require high levels of expertise. A. incapable B. incompetence C. expertness D. skillfulness Câu 26: We offer a speedy and secure service of transferring money in less than 24 hours. A. uninterested B. unsure C. slow D. open Câu 27: There is growing concern about the way man has destroyed the environment. A. ease B. attraction C. consideration D. speculation Câu 28: Solar energy is not only plentiful but also infinite. A. without limit B. boundless C. limited D. indefinite Câu 29: His replies were inconsistent with his previous testimony. A. contradicted B. compatible C. enhanced D. incorporated Câu 30: We are now a 24/7 society where shops and services must be available all hours. A. an active society B. an inactive society C. a physical society D. a working society Câu 31: A chronic lack of sleep may make us irritable and reduces our motivation to work. A. uncomfortable B. responsive C. calm D. miserable Câu 32: We'd better speed up if we want to get there in time. A. slow down B. turn down C. put down D. lie down Câu 33: She is a very generous old woman. She has given most of her wealth to a charity organization. A. mean B. amicable C. kind D. hospitable Câu34: Her thoughtless comments made him very angry. A. honest B. kind C. pleasant D. thoughtful Câu 35: We left New York when I was six, so my recollections of it are rather faint. 7
  8. A. explicable B. unintelligible C. clear D. ambiguous Câu 36: My first impression of her was her impassive face A. emotional B. respectful C. solid D. fractious Câu 37: She wrote me a vicious letter. A. helpful B. gently C. dangerous D. healthy Câu 38: We are very grateful to Professor Humble for his generosity in donating this wonderful painting to the museum. A. meanness B. sympathy C. gratitude D. churlishness Câu 39: He didn’t seem in the least concerned for her safety. A. indifferent B. ready C. passionate D. stolen Câu 40: Fruit and vegetables grew in abundance on the island. The islanders even exported the surplus. A. sufficiency B. excess C. large quantity D. small quantity Câu 41: There is growing concern about the way man has destroyed the environment. A. attraction B. speculation C. ease D. consideration Câu 42: Population growth rates vary among regions and even among countries within the same region. A. restrain B. stay unchanged C. remain unstable D. fluctuate Câu 43: In some countries, the disease burden could be prevented through environmental improvements. A. something to stiffer B. something enjoyable C. something sad D. something to entertain Câu 44: In remote communities, it's important to replenish stocks before the winter sets in. A. empty B. refill C. repeat D. remake Câu 45: The consequences of the typhoon were disastrous due to the lack of precautionary measures. A. physical B. severe C. beneficial D. damaging Câu 46: Affluent families find it easier to support their children financially. A. Wealthy B. Well-off C. Privileged D. Impoverished Câu 47: Synthetic products are made from chemicals or artificial substances. A. natural B. made by machine C. man-made D. unusual Câu 48: As an executive director of a big company, she is a woman of extraordinary intelligence. A. moderate B. remarkable C. little D. sufficient Câu 49: She was brought up in a well-off family. She can’t understand the problems we are facing. A. poor B. wealthy C. kind D. broke Câu 50: Doctors have been criticized for their indiscriminate use of antibiotics. A. disciplined B. selective C. wholesale D. unconscious Câu 51: Slavery was abolished in the US in the 19th century. A. instituted B. eradicated C. eliminated D. required 8
  9. KEYS 1. C 11. C 21. B 31. B 41. A 51. D 63. A 75. C 2. C 12. D 22. B 32. D 42. C 52. B 64. B 76. A 3. D 13. D 23. A 33. C 43. B 53. B 65. C 77. C 4. C 14. C 24. C 34. B 44. A 54. C 66. C 78. C 5. C 15. A 25. A 35. A 45. B 55. A 67. D 79. B 6. A 16. B 26. D 36. D 46. A 56. C 68. B 80. C 7. B 17. C 27. A 37. C 47. C 57. D 69. B 81. A 8. C 18. A 28. B 38. B 48. A 58. A 70. D 82. C 9. B 19. A 29. B 39. B 49. B 59. A 71. A 83. A 10. B 20. D 30. B 40. D 50. B 60. D 72. A 84. C 61. A 73. C 62. C 74. B 8. D 16. B 24. B 32. A 40. D 48. C 1. B 9. A 17. B 25. B 33. A 41. C 49. A 2. D 10. C 18. B 26. B 34. D 42. B 50. B 3. A 11. A 19. B 27. A 35. C 43. B 51. A 4. B 12. B 20. B 28. C 36. A 44. A 5. B 13. B 21. A 29. B 37. B 45. C 6. C 14. A 22. A 30. B 38. A 46. D 7. B 15. C 23. A 31. C 39. A 47. A BÀI TẬP ĐỒNG NGHĨA TRÁI NGHĨA Câu 1: He was asked to account for his presence at the scene of crime. A. complain B. exchange C. explain D. arrange => KEY C: account for = explain = giải thích cho A. phàn nàn B. trao đổi C. giải thích D. sắp xếp Câu 2: The teacher gave some suggestions on what could come out for the examination. A. effects B. symptoms C. hints D. demonstrations => KEY C: suggestions = hints = gợi ý, đề xuất A. tác động B. triệu chứng C. gợi ý D. luận chứng Câu 3: I’ll take the new job whose salary is fantastic. A. reasonable B. acceptable C. pretty high D. wonderful 9
  10. => KEY D: fantastic = wonderful = tuyệt vời A. hợp lí B. có thể chấp nhận C. khá cao D. tuyệt vời Bài 2: Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is OPPOSITE in meaning to the underlined part in each of the following questions. Câu 1: Because Jack defaulted on his loan, the bank took him to court. A. failed to pay B. paid in full C. had a bad personality D. was paid much money => KEY B: defaulted = vỡ nợ, phá sản A. không thể trả nợ B. thanh toán đầy đủ C. tính xấu D. trả rất nhiều tiền Câu 2: His career in the illicit drug trade ended with the police raid this morning . A. elicited B. irregular C. secret D. legal => KEY D: illicit = bất hợp pháp A. lộ ra B. bất thường C. bí mật D. hợp pháp Bài 3: Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is OPPOSITE in meaning to the underlined part in each of the following questions. Câu 1: The government is not prepared to tolerate this situation any longer. A. look down on B. put up with C. take away from D. give on to => KEY A: tolerate = khoan dung, tha thứ, chịu đựng A là từ trái nghĩa: xem thường ai, khinh miệt B là từ đồng nghĩa: chịu đựng, chấp nhận Câu 2: I clearly remember talking to him in a chance meeting last summer. A. unplanned B. deliberate C. accidental D. unintentional => KEY B: a chance = bất ngờ, vô tình A. không có kế hoạch B. cố ý C. tình cờ D. không chủ ý Bài 4: Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is CLOSEST in meaning to the underlined part in each of the following questions. Câu 1: I could see the finish line and thought I was home and dry. A. hopeless B. hopeful C. successful D. unsuccessful => KEY C: home and dry = have been successful = thành công A. vô vọng B hi vọng C. thành công D. thất bại Câu 2: Carpets from countries such as Persia and Afghanistan often fetch high prices in the United States. A. Artifacts B. Pottery C. Rugs D. Textiles => KEY C: Carpets = Rugs = thảm A. hiện vật B. đồ gốm C. thảm D. dệt may Câu 3: Though many scientific breakthroughs have resulted from mishaps it has taken brilliant thinkers to recognize their potential. A. accidents B. misunderstandings C. incidentals D. misfortunes => KEY A: mishaps = accidents = rủi ro A. tai nạn B. hiểu lầm C. chi phí phát sinh D. bất hạnh Bài 5: Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is CLOSEST in meaning to the underlined part in each of the following questions. Câu 1: The shop assistant was totally bewildered by the customer’s behavior. A. disgusted B. puzzled C. angry D. upset => KEY B: bewildered = hoang mang, lúng túng, bối rối 10
  11. A. chán ghét B. bối rối, lúng túng C. tức giận D. khó chịu Câu 2: He didn’t bat an eyelid when he realized he failed the exam again. A. wasn’t happy B. didn’t want to see C. didn’t show surprise D. didn’t care => KEY C: didn’t bat an eyelid = không ngạc nhiên, không bị shock A. không vui B. không muốn nhìn C. không ngạc nhiên D. không quan tâm Câu 3: Ralph Nader was the most prominent leader of the U.S consumer protection movement. A. casual B. significant C. promiscuous D. aggressive => KEY B: prominent = nổi bật, đáng chú ý A. bình thường B. đáng chú ý C. lộn xộn D. tích cực Bài 6: Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word (s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. Câu 1: The International Organizations are going to be in a temporary way in the country. A. soak B. permanent C. complicated D. guess => KEY B: temporary = tạm thời A. thấm B. vĩnh viễn C. phức tạp D. khách mời Câu 2: The US troops are using much more sophisticated weapons in the Far East. A. expensive B. complicated C. simple and easy to use D. difficult to operate => KEY C: sophisticated = tinh vi, phức tạp A. đắt đỏ B. phức tạp C. đơn giản và dễ sử dụng D. khó hoạt động Bài 7: Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) CLOSEST in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. Câu 1: Tourists today flock to see the two falls that actually constitute Niagara falls. A. come without knowing what they will see B. come in large numbers C. come out of boredom D. come by plane => KEY B: flock = tụ tập, tụ họp thành bầy A. cứ đi mà không cần quan tâm những gì họ đang thấy B. đi với số lượng lớn C. tránh sự nhàm chán D. đi bằng máy bay Câu 2: Around 150 B.C. the Greek astronomer Hipparchus developed a system to classify stars according to brightness. A. record B. shine C. categorize D. diversify => KEY C: classify = phân loại A. ghi âm B. chiếu sáng C. phân loại D. đa dạng Câu 3: She is always diplomatic when she deals with angry students. A. strict B. outspoken C. firm D. tactful => KEY D: diplomatic = khôn khéo A. nghiêm ngặt B. thẳng thắn C. kiên định D. khôn khéo 11
  12. Bài 8: Choose the word that is OPPOSITE in meaning to the underlined part in the following sentences. Câu 1: In remote communities, it’s important to replenish stocks before the winter sets in. A. remake B. empty C. refill D. repeat => KEY B: replenish (làm đầy) > KEY D: discernible (có thể nhận thức rõ, có thể thấy rõ) > KEY D: rather than ( hơn là ) = instead of ( thay vì) Nghĩa các từ khác: unless + clause = nếu không ; as well as = cũng như; restricted = bị hạn chế Câu 2: With the dawn of space exploration, the notion that atmospheric conditions on Earth may be unique in the solar system was strengthened. A. outcome B. continuation C. beginning D. expansion => KEY C: dawn = beginning : sự bắt đầu Nghĩa các từ khác: expansion = sự mở rộng; continuation = sự tiếp diễn; outcome = hậu quả Câu 3: Let’s wait here for her; I’m sure she’ll turn up before long. A. arrive B. return C. enter D. visit => KEY A: turn up = arrive : đến Nghĩa các từ khác: visit = thăm; enter =vào; return = quay về Bài 10: Mark the letter A,B,C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is CLOSEST in meaning to the underlined part in each of the following questions. Câu 1: This tapestry has a very complicated pattern. A. obsolete B. intricate C. ultimate D. appropriate => KEY B: complicated = phức tạp A. chướng ngại vật B. phức tạp C. cuối cùng D. thích hợp Câu 2: During the Great Depression, there were many wanderers who traveled on the railroads and camped along the tracks. A. veterans B. tyros C. vagabonds D. zealots => KEY C: wanderers = người bộ hành, kẻ lang thang A. cựu chiến binh B. ngừoi mới vào nghề C. kẻ lang thang D. người cuồng tín Câu 3: We decided to pay for the furniture on the installment plan. A. monthly payment B. cash and carry C. credit card D. piece by piece => KEY A: installment = trả góp A. trả tiền hàng tháng B. tiền mặt C. thẻ tín dụng D. từng mảnh Câu 4: The last week of classes is always very busy because students are taking examinations, making applications to the University, and extending their visas. A. hectic B. eccentric C. fanatic D. prolific => KEY A: very busy = rất bận rộn A. bận rộn B. lập dị C. mê hoặc D. sung mãn 12
  13. Câu 5: The drought was finally over as the fall brought in some welcome rain. A. heatware B. harvest C. summer D. aridity => KEY D: drought = hạn hán A. sức nóng B. mùa màng C. mùa hè D. khô khan Bài 11: Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is CLOSEST in meaning to the underlined part in each of the following questions. Câu 1: When their rent increased from 200 to 400 a month, they protested against such atremendous increase. A. light B. huge C. tiring D. difficult => KEY B: tremendous = lớn A. sáng B. khổng lồ C. mệt mỏi D. khó khăn Câu 2: In 1952, Akihito was officially proclaimed heir to the Japanese throne. A. installed B. declared C. denounced D. advised => KEY B: proclaimed = tuyên bố A. cài đặt B. tuyên bố C. lên án D. khuyên Câu 3: The augmentation in the population has created a fuel shortage. A. increase B. necessity C. demand D. decrease => KEY A: augmentation = tăng thêm A. tăng B. cần thiết C. nhu cầu D. giảm Bài 12: Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is OPPOSITE in meaning to the underlined part in each of the following questions. Câu 1: She had a cozy little apartment in Boston. A. uncomfortable B. warm C. lazy D. dirty => KEY A: cozy = ấm cúng, tiện nghi A. không thoải mái B. ấm cúng C. lười nhác D. bụi bẩn Câu 2: He was so insubordinate that he lost his job within a week. A. fresh B. disobedient C. obedient D. understanding => KEY C: insubordinate = ngỗ nghịch, không tuân theo A. tươi mới B. ngỗ nghịch C. biết nghe lời D. am hiểu Bài 13: Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is OPPOSITE in meaning to the underlined part in each of the following questions. Câu 1: There is growing concern about the way man has destroyed the environment. A. ease B. attraction C. consideration D. speculation => KEY A: concern = liên quan, quan tâm A. giảm bớt B. thu hút C. xem xét D. thu hút, hấp dẫn Câu 2: Fruit and vegetables grew in abundance on the island. The islanders even exported the surplus. A. large quantity B. small quantity C. excess D. sufficiency => KEY B: abundance = dư thừa, phong phú A. số lượng nhiều B. số lượng ít C. dư thừa D. đầy đủ Bài 14: Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is CLOSEST in meaning to the underlined part in each of the following questions. Câu 1: If we had taken his sage advice, we wouldn’t be in so much trouble now. A. willing B. sturdy C. wise D. eager => KEY C: sage = khôn, thận trọng A. sẵn sàng B. mạnh mẽ C. khôn ngoan D. háo hức Câu 2: A mediocre student who gets low grades will have trouble getting into an Ivy League college. 13
  14. A. average B. lazy C. moronic D. diligent => KEY A: mediocre = tầm thường A. trung bình B. lười nhác C. khờ dại D. siêng năng Câu 3: The politician’s conviction for tax fraud jeopardized his future in public life. A. rejuvenated B. penalized C. jettisoned D. endangered => KEY D: jeopardized = gây nguy hiểm A. trẻ hoá B. phạt C. vứt bỏ D. nguy hiểm Bài 15: Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is OPPOSITE in meaning to the underlined part in each of the following questions. Câu 1: During the five- decade history the Asian Games have been advancing in all aspects. A. holding at B. holding back C. holding to D. holding by => KEY B: holding by/ at/ to = ủng hộ, tiếp tục cho ai làm gì holding back = prevent sb from doing st = ngăn cản ai làm gì Câu 2: The distinction between schooling and education implied by this remark is important. A. explicit B. implicit C. obscure D. odd => KEY A: imply = hàm ý A. rõ ràng B. tiềm ẩn C. che khuất D. trong xó Bài 16: Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is OPPOSITE in meaning to the underlined part in each of the following questions. Câu 1: A chronic lack of sleep may make us irritable and reduces our motivation to work. A. uncomfortable B. responsive C. calm D. miserable => KEY C: irritable = cáu kỉnh, khó chịu A. không thoải mái B. đáp ứng C. bình tĩnh D. khốn khổ Câu 2: Population growth rates vary among regions and even among countries within the same region. A. restrain B. stay unchanged C. remain unstable D. fluctuate => KEY B: vary = làm cho biến đổi A. kiềm chế B. không thay đổi C. vẫn không ổn định D. biến động Bài 17: Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer that is CLOSEST in meaning to the underlined part in each of the following questions. Câu 1: This is the instance where big, obvious non-verbal signals are appropriate. A. B. C. D. matter A. situation B. attention C. place D. matter => KEY A: instance = trường hợp A. trường hợp, tình huống B. tham dự C. địa điểm D. vấn đề Câu 2: He had never experienced such discourtesy towards the president as it occurred at the annual meeting in May. A. politeness B. rudeness C. encouragement D. measurement => KEY B: discourtesy = không lịch sự A. lễ phép B. thô lỗ C. khuyến khích D. đo lường Câu 3: Parents interpret facial and vocal expressions as indicators of how a baby is feeling. A. translate B. understand C. read D. comprehend => KEY B: interpret = giải thích, hiểu A. dịch B. hiểu C. đọc D. thấu hiểu Bài 18: Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is OPPOSITE in meaning to the underlined part in each of the following questions. Câu 1: Unless the two signatures are identical, the bank won’t honor the check. A. similar B. different C. fake D. genuine => KEY B: identical = giống hệt nhau 14
  15. A. giống nhau B. khác nhau C. giả D. song sinh Câu 2: Strongly advocating health foods, Jane doesn’t eat any chocolate. A. supporting B. impugning C. advising D. denying => KEY B: advocating = ủng hộ A. ủng hộ B. phản đối C. khuyên bảo D. từ chối Bài 19: Mark the letter A, B, C or D to indicate the word or phrase that is CLOSEST in meaning to the italic part in each of the following questions Câu 1: He didn’t bat an eye when he realized he failed the exam again. A. didn’t show surprise B. didn’t want to see C. didn’t care D. wasn’t happy => KEY A: didn’t bat an eye = không mấy ngạc nhiên / không bị shock A. không ngạc nhiên B. không muốn nhìn C. không quan tâm D. không vui Câu 2: The notice should be put in the most conspicuous place so that all the students can be well- informed. A. popular B. suspicious C. easily seen D. beautiful => KEY C: conspicuous = dễ thấy, hiển nhiên A. thông thường B. nghi ngờ C. dễ thấy D. đẹp Câu 3: I think we have solved this problem once and for all. A. forever B. for goods C. temporarily D. in the end => KEY A: once and for all = ngay lập tức hoàn thành A. vĩnh viễn B. tốt C. tạm thời D. cuối cùng Bài 20: Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is OPPOSITE in meaning to the underlined part in each of the following questions. Câu 1: He decided not to buy the fake watch and wait until he had more money. A. authentic B. forger C. faulty D. original => KEY A: fake = hàng giả A. xác thực. chân thực B. nguỵ tạo C. lỗi D. nguyên gốc Câu 2: Her father likes the head cabbage rare. A. over-boiled B. precious C. scarce D. scare => KEY A: rare = sống A. chín kĩ B. quý giá C. khan hiếm D. sợ hãi 15