Đề thi tuyển sinh vào Lớp 10 THPT môn Tiếng Anh - Mã đề 614 - Năm học 2020-2021 - Tỉnh Thừa Thiên Huế

doc 3 trang thaodu 22/01/2021 6457
Bạn đang xem tài liệu "Đề thi tuyển sinh vào Lớp 10 THPT môn Tiếng Anh - Mã đề 614 - Năm học 2020-2021 - Tỉnh Thừa Thiên Huế", để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên

Tài liệu đính kèm:

  • docde_thi_tuyen_sinh_vao_lop_10_thpt_mon_tieng_anh_ma_de_614_na.doc

Nội dung text: Đề thi tuyển sinh vào Lớp 10 THPT môn Tiếng Anh - Mã đề 614 - Năm học 2020-2021 - Tỉnh Thừa Thiên Huế

  1. SỞ GIẢO DỤC VÀ ĐÀO TẠO KỲ THI TUYẾN SINH LỚP 10 THPT NÂM HỌC 2020-2021 D. It didn’t rain during the match, so we enjoyed it. THỪA THIẾN-HUÊ Khóa ngày 18 tháng 7 năm 2020 Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase ĐÈ THI CHÍNH THỨC Môn thi: TIẾNG ANH that best completes each of the following sentences from 9 to 10. (Đề thỉ có 04 trang) Thởi gian làm bài: 60 phút (không kể thời gian giao đề) Question 9: .cis the language that you leant to speak from birth. Mã đề thi 614 A. Fast language B. Second language C. Foreign language D. Official language Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) that is Question 10: We usually ourselves by playing hide and seek or flying kites. CLOSEST in meaning to the underlined and bold part in each of the following A. imagine B. entertain C. collect D. behave questions from 1 to 2. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that ừ Question 1: He’s really over the moon at his success. DIFFERENT in meaning to each of the following questions from 11 to 14. A. bored B. delighted C. annoyed D. tired Question 11: We last went to Hanoi two weeks ago. Question 2: I often ask my sister to look after the children while I am away on A. We haven't been to Hanoi for two weeks. business. B. We have been to Hanoi for two weeks. A. look forward to B. take purt in C. pay attention to D. take care of C. It’s two weeks since we last went to Hanoi. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the most suitable D. The last time we went to Hanoi was two weeks ago. response to complete each of the following exchanges from 3 to 4, Question 12: I used to spend a lot of time playing computer games. Question 3: Daniel and Bobby are talking on the phone. A. I often spent a lot of time playing computer games. ~ Bobby: Would you like to have dinner with me? B. I no longer spend a lot of time playing computer games. ~ Daniel: C. I don’t spend a lot of time playing computer games any more. A. Yes, it is. B. I’d love to. C. Me, too. D. So do I D. I’m still spending a lot of time playing computer games. Question 4: Nick and Duong meet each other in the schoolyard. Question 13: "Why don't we stay at home and watch television?" he said. ~ Nick: How’s it going? ~ Dương: A. He suggested staying at home and watching television. A. Fine. And you? B. Not bad. Why? C. Never mind! D. Many thanks. B. He suggested that they should stay at home and watch television. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) that is C. His suggestion was that they should stay at home and watch television. CLOSEST meaning to the underlined and bold part in each of the following D. He wanted to know why they didn’t stay at home and watch television. questions from 5 to 8. Question 14: It is necessary for you to finish the work by Saturday. Question 5: I don't harve a map, so I can't show you the way. A. You don’t need to finish the work by Saturday. A. Unlees you hod a map, I couldn't show you the way. B. You need to finish the work by Saturday. B. I can’t show you the way if I don’t have a map. C. Finishing the wnrk by Saturday is necessary to you. C. Unless I have a map, I can’t show you the way. D. Finishing the work by Saturday is a necessity for you. D, 1 could show you the way if I had a map. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer Question 6: Carol wishes her husband could drive. to each of the following questionsfrom 15 to 25. A. Carol’s husband hopes to drive well. B. Carol’s husband cannot drive. Question 15: The people work with me are all professionals. C. Carol wishes she could drive. D. Carol thinks his husband could drive. A. who B. which C. whom D. whose Question 7: This city is not as beautiful as my capital. Question 16: She was very angry because John, her friend, refused her a lift as he A. My capital is less bcatuiful than this city. promised. B. My capital is as beautiful as this city. A. give B. to give C. gave D. giving C. My capital is more beautiful than this city. Question 17: If I have more free time next year, I an English course. D. My capital is not so beautiful as this city. A. may take B. take C. would take D. took Question 8: It rained during the match, but we enoyed it. Question 18. The government has made a big effort to solve the problem of air in the A. It rained during the match and we enjoyed it. country. B. Although it rained during die match, we enjoyed it. A. polluting B. pollute C. polluted D. pollution C. It rained during the match because we didn’t enjoy it. Question 19: sun appears much larger and bigger than other stars because we are close to it. TTV ĐỀ TUYỂN SINH ANH 10 - THỪA THIÊN-HUẾ, 2020
  2. A. An B. Ø (no article) C. A D. Thc Then, when you are ready to pack your clothes, make sure they are the right kind. It’s Question 20. We really can’t living like this. We’ll have to find a bigger house. no good packing sweaters and coats for a hot country or T-shirt and shorts for a cold A. turn off B. go off C. go on D. turn on one. Check the local climate before you leave. Question 21: We suggest that the authorities street children from following foreign In addition, think carefully about how much you pack in your bags. It’s easy to take tourists in the downtown. too many clothes and then not have enough space for souvenirs. But make sure you A. should stop B. will stop C. stopped D. would stop pack essentials. What about money? Well, it’s a a good idea to take some local Question 22: We good friends for a long time. currency with you but not too much. There are conveniently located cash machines A. are B. were C. will be D. have been (ATMs) in most big cities, and it’s usually cheaper to use them than change your cash in Question 23: Exploring Hue Citadel night is one of the most wonderful things about banks. When you are at your destination, other travellers often have great information our excursion. they are happy to share. It could enhance your travelling experience. A. in B. on C. at D. about Question 31: What is the passage mainly about? Question 24: We should stop smoking it is extremely harmful to our health. A. Tips for travellers overseas B. Things to avoid when you go abroad A. despite B. although C. because of D. because C. The benefits of travelling D. How to find ATMs in big cities Question 25: Your mother sometimes buys you a big present, ? Question 32: According to the passage, you should do all the following before leaving A. does she B. did she C. doesn’t she D. didn’t she EXCEPT Mark. the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word A. checking that your passport is valid B. taking money from an ATM OPPOSITE in meaning to the underlined and bold part in each of the following C. getting a guide book C. preparing suitable clothes sentences. Question 33: The word “This” in paragraph 2 refers to Question 26: The number of tourists visiting Europe has decreased greatly since the A. finding there are no hotels available B. booking hotels in advance outbreak of COVID-19. C. asking for directions D. saving money A. sharply B. heavily C. slightly D. remarkably Question 34: According to the passage, holders of out-of-date passports Question 27: The meeting was very important, so he had to arrive there on time. A. should ask for help from local people B. cannot travel to other countries A. lately B punctually C. late D. punctual C. should buy a pocket dictionary D. cannot communicate with foreigners Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs Question 35: The word “essentials” in paragraph 4 mostly means from the other three in the position of primary stress in each of the following A. everything B. souvenirs C. valuables D, necessities questions. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined and Question 28: A. gallery B. animal C. attraction D. benefit bold part that needs correction in each of the following questions from 36 to 39. Question 29: A. invent B. invite C. happen D. produce Question 36: I succeeded in to find a job, so my parents were happy. Question 30: A. practical B. different C. similar D. Vietnamese A.were B. to find C. succeeded D. so Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet Question 37: There is not many information available on that subject. to indicate the correct answer to each of the questions from 31 to 35. A. many B. available C. an D. is The first thing to do when you have a trip abroad is to check that your passport is Question 38: Laura asked me if I will work on the assignment the following week. valid. Holders of out-of-date passports are not allowed to travel overseas. Then you can A. if B. the following week C. will work D. the prepare for your trip. If you don’t know the language, you can have all kinds of Question 39: A water park built in our village by young volunteers two years ago. problems communicating with local people. Buying a pocket dictionary can make a A. two years ago B. by C. A D. built difference. You’ll be able to order food, buy things in shops and ask for directions. It is Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the the word whose worth getting one. underlined part differs from other three in pronunciation in each of the following Also, there's nothing worse than arriving at your destination to find there are no hotels question from 40 to 42. available. The obvious way to avoid this is to book in advance. This can save you Question 40: A. complicated B. destroyed C. arrived D. attracted money, too. Another frustrating thing that can happen is to go somewhere and not know Question 41: A. chemistry B. champion C. cheese D. children about important sights. Get a guide book before you leave and make the most of your Question 42: A. stops B. avoids C. obeys D. learns trip. It's a must. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 43 to 50. TTV ĐỀ TUYỂN SINH ANH 10 - THỪA THIÊN-HUẾ, 2020
  3. DICTIONARIES Dictionaries are among the most important (43) a of self-education. When Samuel Johnson wrote his influential English dictionary in the eighteenth century, the work kept him busy for seven year (44) the end of that period, he wrote the meanings of over forty thousand words. Most modem dictionaries require a great deal less time and effort to write (45) writers often use earlier dictionaries as a source of reference. Nowadays, most dictionaries are put together by teams of writers, or lexicographers. Sometimes they need to work together in meetings; at other times they work (46) of each other, on different parts of the dictionary. At one time, the starting point for deciding on which words to include used to be the lexicographer's own knowledge. These day, teams (47) use of a large collection of examples for not only writing but also everyday speech, (48) is known as a corpus. Teams also refer to books and articles about language as well as asking experts in particular subjects (49) the more specialised words. Finally, ordinary people are asked to say what they think about the way the words are defined and (50) they find the examples provided helpful or not. Question 43: A. ways B. steps C. methods D. tools Question 44: A. On B. In C. At D. During Question 45: A. because B. although C. but D. so Question 46: A carefully B. independently C. dependently D. carelessly Question 47: A. do B. create C. make D. cause Question 48: A. which B. who C. whose D. whom Question 49: A. about B. with C. to D. in Question 50: A. when B. how C. whether D. what HẾT ANSWER KEY 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 B D B A C B C B A B 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 B D D A A B A D D C 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 A D C D C C C C D D 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 C B B B D B A C D D 41 2 43 44 45 46 47 48 49 50 A A D C A B C A A C TTV ĐỀ TUYỂN SINH ANH 10 - THỪA THIÊN-HUẾ, 2020