Đề thi thử Tốt nghiệp THPT môn Tiếng Anh (Lần 1) - Năm học 2022-2023 - Trường THPT Hàn Thuyên (Có đáp án)

docx 6 trang Hàn Vy 01/03/2023 6435
Bạn đang xem tài liệu "Đề thi thử Tốt nghiệp THPT môn Tiếng Anh (Lần 1) - Năm học 2022-2023 - Trường THPT Hàn Thuyên (Có đáp án)", để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên

Tài liệu đính kèm:

  • docxde_thi_thu_tot_nghiep_thpt_mon_tieng_anh_lan_1_nam_hoc_2022.docx

Nội dung text: Đề thi thử Tốt nghiệp THPT môn Tiếng Anh (Lần 1) - Năm học 2022-2023 - Trường THPT Hàn Thuyên (Có đáp án)

  1. SỞ GD & ĐT BẮC NINH ĐỀ THI THỬ TỐT NGHIỆP THPT LẦN 1 TRƯỜNG THPT HÀN NĂM HỌC: 2022- 2023 THUYÊN MÔN: TIẾNG ANH (Đề gồm 06 trang) Thời gian làm bài: 60 phút, không kể thời gian phát đề (50 câu trắc nghiệm) Mã Đề: 103 (Thí sinh không được sử dụng tài liệu) Họ, tên thí sinh: Số báo danh : Blacken the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word with the main stress different from that of the other three words in each question. Câu 1: A. ordinary B. decompose C. emphasis D. calendar Câu 2: A. index B. preface C. mature D. forward Blacken the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is OPPOSITE in meaning to the underlined part in each of the following questions. Câu 3: We are looking for camp helpers who are hard-working, energetic, and able to organize activities for young children. A. active B. reluctant C. dynamic D. passive Câu 4: If you want to get a good result in every work, you should have a constancy. A. fluctuation B. unselfishness C. loyalty D. sympathy Blacken the letter A, B, C, or D on your answer sheet to show the underlined part that needs correction. Câu 5: Food prices have raised so rapidly in the past few months that some families have been AB forced to alter their eating habits CD Câu 6: Lady Liberty has long been a symbol of free and hope to people all over the world, but have ABC you ever wondered where she came from? D Câu 7: They received such a good advice from their teachers that they all studied very well. ABCD Blacken the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is CLOSEST in meaning to the underlined part in each of the following questions. Câu 8: The burning of fossil fuels emits harmful gases, but people still use them for heating and cooking. A. enkindling B. extinguishing C. incinerating D. subduing Câu 9: We're all ambitious - it seems to run in the family. A. be in our blood B. be in the family way C. be a chip off the old block D. be flesh and blood Read the following passage and blacken the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to the following questions.
  2. Advertising helps people recognize a particular brand, persuades them to try it, and tries to keep them loyal to it. Brand loyalty is perhaps the most important goal of consumer advertising. Whether they produce cars, canned foods or cosmetics, manufacturers want their customers to make repeated purchases. The quality of the product will encourage this, of course, but so, too, will affect advertising. Advertising relies on the techniques of market research to identify potential users of a product. Are they homemakers or professional people? Are they young or old? Are they city dwellers or country dwellers? Such questions have a bearing on where and when ads should be played. By studying readership breakdowns for newspapers and magazines as well as television ratings and other statistics, an advertising agency can decide on the best way of reaching potential buyers. Detailed research and marketing expertise are essential today when advertising budgets can run into thousands of millions of dollars. Advertising is a fast-paced, high-pressure industry. There is a constant need for creative ideas that will establish a personality for a product in the public’s mind. Current developments in advertising increase the need for talented workers. In the past, the majority of advertising was aimed at the traditional white family – breadwinner father, non- working mother, and two children. Research now reveals that only about 6 percent of American households fit this stereotype. Instead, society is fragmented into many groups, with working mothers, single people and older people on the rise. To be most successful, advertising must identify a particular segment and aim its message toward that group. Advertising is also making use of new technologies. Computer graphics are used to grab the attention of consumers and to help them see products in a new light. The use of computer graphics in a commercial for canned goods, for instance, gave a new image to the tin can. Câu 10: What does the passage mainly discuss? A. How to develop a successful advertising plan B. The central role of advertising in selling products C. The history of advertising in the United States D . New techniques and technologies of market research Câu 11: The phrase “in a new light” in bold type in paragraph 5 is closest in meaning to A. with the use of color enhancement B. in a more energy-efficient way C. more distinctly D. differently Câu 12: According to paragraph 2, market research includes . A. determining the price of a product B. hiring researchers with backgrounds in many fields C. searching for talented workers D. studying television ratings Câu 13: It can be inferred from paragraph 2 that advertisers must . A. encourage people to try new products B. aim their message at homemakers and professional people C. know about the people who will buy the product D. place several ads in newspapers and magazines Câu 14: The word “this” in bold type in paragraph 1 refers to . A. effective advertising B. the most important goal C. the quality of the product D. repeatedly buying the same brand Blacken the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. Câu 15: Anne: “Make yourself at home." - John: “ ”
  3. A. Thanks! Same to you. B. Not at all. Don't mention it. C. It's very kind of you. Thank you. D. Yes, can I help you? Câu 16: Jack: "Would you like to join our volunteer group this summer?" - Jill: “ .” A. I wouldn't. Thank you. B. Yes, you're a good friend C. Do you think I would? D. Yes, I'd love to. Thanks. Blacken the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions. Câu 17: “Could you read this essay and give me your opinion on it?”. A. He made a request to his classmate that she read his essay and give him her opinion on it. B. He asked his classmate to read the essay and give him opinion on it. C. He asked his classmate whether she could read his essay and gave him her opinion on it. D. He invited his classmate to read his essay and give her opinion on it. Câu 18: Smoking is not permitted in this office. A. You couldn’t smoke in this office. B. You needn’t smoke in this office. C. You mustn’t smoke in this office. D. You mightn’t smoke in this office. Câu 19: She has always had a good relationship with the children. A. She has got a lot of children and relatives who she always gets along with. B. She hardly gets along well with the children. C. The children have had her as their friends and relatives. D. She has always got on well with the children. Read the following passage and blacken the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct word for each of the blanks in the following question. Why is it that many teenagers have the energy to play computer games until late at night but can't find the energy to get out of bed in time for school? According to a new report, today's generation of children are in danger of getting so (20) sleep that they are putting their mental and physical health at risk. Adults can easily survive on seven to eight hours' sleep a night, (21) teenagers require nine or ten hours. According to medical experts, one in five youngsters gets anything between two and five hours' sleep a night less than their parents did at their age. This (22) serious questions about whether lack of sleep is affecting children's ability to concentrate at school. The connection between sleep deprivation and lapses in memory, impaired reaction time and poor concentration is well (23) .Research has shown that losing as little as half an hour's sleep a night can have profound effects on how children perform the next day. A good night's sleep is also crucial for teenagers because it is while they are asleep (24) they release a hormone that is essential for their 'growth spurt' (the period during teenage years when the body grows at a rapid rate). It's true that they can, to some extent, catch up on sleep at weekends, but that won't help them when they are dropping off to sleep in class on a Friday afternoon. Câu 20: A. less B. little C. few D. much Câu 21: A. because B. so C. or D. whereas Câu 22: A. rises B. comes C. raises D. results Câu 23: A. organized B. established C. acquired D. arranged Câu 24: A. where B. that C. which D. at which Blacken the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions. Câu 25: Human beings have destroyed the environment for a long time. They are now paying a high price for this. A. Because having destroyed the environment for a long time, human beings are now paying a high price
  4. for this. B. On destroying the environment for a long time, they are now paying a high price for this. C. After being destroyed for a long time, the environment is now paying a high price. D. Having destroyed the environment for a long time, human beings are now paying a high price for this. Câu 26: The substance is very toxic. Protective clothing must be worn at all times. A. Since the substance is very toxic, so protective clothing must be worn at all times. B. The substance is such toxic that protective clothing must be worn at all times. C. So toxic is the substance that protective clothing must be worn at all times. D. The substance is too toxic to wear protective clothing at all times. Blacken the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. Câu 27: With his good sense of humour, Martin is quite with the students. A. popular B. popularity C. common D. similar Câu 28: The party, I was the guest of honour, was extremely enjoyable. A. to which B. at which C. at that D. to that Câu 29: We all wish to create a friendly and supportive environment to learning. A. conducive B. accommodating C. detrimental D. liable Câu 30: The more you practice speaking in public, ___ __ . A. the greater confidence you become B. the more you become confidently C. the more you become confident D. the more confident you become Câu 31: When I agreed to help, I didn't know what I was myself in for. A. lettingB. laying C. putting D. bringing Câu 32: Your store needs a bold sign that will catch the of anyone walking down the street. That may help to sell more products. A. peek B. eye C. glimpse D. flash Câu 33: No amount of money can buy true friendship, ? A. can’t it B. can it C. does it D. doesn’t it Câu 34: Since the end of the war, the Government ___over five thousand of prisoners. A. have released B. has been released C. has released D. released Câu 35: The man standing next to our father is a persuasive speaker with a natural talent_ ___ leadership. A. in B. for C. of D. at Câu 36: The greater part of London of wood, but after the great fire, wider streets and brick houses . A. is / will build B. had been/were built C. was/ would be built D. have been/are built Câu 37: She really treasures the car that she inherits from her grandfather. A. big old green antique B. old big green antique C. green big old antique D. green old big antique Câu 38: “Sorry for being late. I was in the traffic for more than an hour.” A. held up B. carried on C. put off D. taken after Câu 39: is produced from the heat stored in the earth’s core. A Geothermal energy B. Nuclear energy C. Solar energy D. Water energy Câu 40: Peter likes classical music. His brother, ___ __ _, like all kinds. A. otherwise B. on the other hand C. furthermore D. consequently Câu 41: every major judo title, Mark retired from international competition. A. Having won B. When he won C. Winning D. On winning
  5. Blacken the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part is pronouned differently from the other three in each question. Câu 42: A. watches B. brushes C. indicates D. possesses Câu 43: A. one B. octopus C. orange D. office Read the following passage and blacken the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to the following questions. Of all modern instruments, the violin is apparently one of the simplest. It consists in essence of a hollow, varnished wooden sound box, or resonator, and a long neck covered with a fingerboard, along which four strings are stretched at high tension. The beauty of design, shape, and decoration is no accident. The proportions of the instrument are determined almost entirely by acoustical considerations. Its simplicity of appearance is deceptive. About 70 parts are involved in the construction of a violin. Its tone and its outstanding range of expressiveness make it an ideal solo instrument. No less important, however, is its role as an orchestral and chamber instrument. In combination with the larger and deeper- sounding members of the same family, the violins form the nucleus of the modern symphony orchestra. The violin has been in existence since about 1550. Its importance as an instrument in its own right dates from the early 1600’s, when it first became standard in Italian opera orchestras. Its stature as an orchestral instrument was raised further when in 1626 Louis XIII of France established at his court the orchestra known as Les vinq-quatre violons du Roy (The King’s 24 Violins), which was to become widely famous later in the century. In its early history, the violin had a dull and rather quiet tone resulting from the fact that the strings were think and were attached to the body of the instrument very loosely. During the eighteenth and nineteenth century, exciting technical changes were inspired by such composer-violinists as Vivaldi and Tartini. Their instrumental compositions demanded a fuller, clearer, and more brilliant tone that was produced by using thinner strings and a far higher string tension. Small changes had to be made to the violin’s internal structure and to the fingerboard so that they could withstand the extra strain. Accordingly, a higher standard of performance was achieved, in terms of both facility and interpretation. Left-hand technique was considerably elaborated, and new fingering patterns on the fingerboard were developed for very high notes. Câu 44: All of the following are mentioned in the passage as contributing to the ability to play modern violin music EXCEPT . A. different ways to use the fingers to play very high notes B. more complicated techniques for the left hand C. minor alterations to the structure of the instrument D. use of rare wood for the fingerboard and neck Câu 45: According to the passage, which of the following contributes to a dull sound being produced by a violin? A. A small body B. A long fingerboard C. Thick strings D. High string tension Câu 46: The word “standard” in paragraph 2 is closest in meaning to . A. customary B. practical C. possible D. unusual Câu 47: According to the passage, early violins were different from modern violins in that early violins . A. were heavier B. were easier to play C. broke down more easily D . produced softer tones Câu 48: “The King’s 24 Violins” is mentioned to illustrate . A. how the violin became a renowned instrument B. why the violin was considered the only instrument suitable to be played by royalty C. the superiority of French violins D. the competition in the 1600’s between French and Italian orchestras
  6. Câu 49: What is the main idea presented in paragraph 3? A. The violin is probably the best known and most widely distributed musical instrument in the world. B. The violin had reached the hight of its popularity by the middle of the eighteenth century. C. The technique of playing the violin has remained essentially the same since the 1600’s. D. The violin has been modified to fit its evolving musical functions. Câu 50: The word “they” in paragraph 3 refers to . A. internal structure and fingerboard B. Civaldi and Tartini C. thinner strings and a higher string D. small changes HẾT ĐÁP ÁN 1 B 6 C 11 B 16 D 21 D 26 C 31 A 36 B 41 A 46 A 2 C 7 B 12 D 17 C 22 C 27 A 32 B 37 A 42 C 47 D 3 D 8 C 13 C 18 C 23 B 28 B 33 B 38 A 43 A 48 A 4 A 9 A 14 D 19 D 24 B 29 A 34 C 39 A 44 D 49 D 5 A 10 D 15 C 20 B 25 D 30 D 35 B 40 B 45 C 50 A