Đề thi thử Tốt nghiệp lần II môn Tiếng Anh - Mã đề 104 - Năm học 2019-2020 - Tỉnh Thanh Hóa

doc 5 trang thaodu 22/01/2021 3760
Bạn đang xem tài liệu "Đề thi thử Tốt nghiệp lần II môn Tiếng Anh - Mã đề 104 - Năm học 2019-2020 - Tỉnh Thanh Hóa", để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên

Tài liệu đính kèm:

  • docde_thi_thu_tot_nghiep_lan_ii_mon_tieng_anh_ma_de_104_nam_hoc.doc

Nội dung text: Đề thi thử Tốt nghiệp lần II môn Tiếng Anh - Mã đề 104 - Năm học 2019-2020 - Tỉnh Thanh Hóa

  1. Sở Giáo dục- Đào tạo Thanh Hoá KỲ THI THỬ TỐT NGHIỆP LẦN II NĂM HỌC 2019 – 2020 Môn : Tiếng Anh Thời gian làm bài : 60 phút (không kể thời gian phát đề) (Đề này gồm 04 trang) Mã đề 104 Họ, tên thí sinh: 1 Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part is pronounced differently from that of the others. Question 1: A. books B. floors C. carrots D. stops Question 2: A. annual B. ancient C. capital D. cancer Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the underlined word or phrase in each sentence that needs correcting. Question 3: The examination will test your ability to understand spoken English, to read nontechnical language, A B C and writing correctly. D Question 4: When a human being walks, he or she exerts a certain number of force on the ground. A B C D Question 5: One of the most popular holidays are Thanksgiving, which is celebrated in November. A B C D Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word which is stressed differently from the rest. Question 6: A. result B. nation C. future D. famine Question 7: A. remember B. establish C. renovate D. encourage Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is OPPOSITE in meaning to the underlined part in each of the following questions. Question 8: I think Mr. John is on the level because he always tells the truth and never tries to deceive others. A. dishonest B. intelligent C. honest D. talented Question 9: It’s discourteous to ask Americans questions about their age, marriage or income. A. impolite B. unacceptable C. rude D. polite Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that is CLOSEST in meaning to the underlined part in each of the following questions. Question 10: The repeated commercials on TV distract many viewers from watching their favourite films. A. businesses B. economics C. advertisements D. contests Question 11: Hue is the ideal place to enjoy life; it’s a beautiful and hospitable city with its famous cultural heritage. A. noticeable B. natural C. friendly D. significant Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the most suitable response to complete each of the following exchanges. Question 12: - Nam: “I think it is a good idea to have three or four generations living under one roof.” - Mai: “___. Family members can help each other a lot.” A. It’s not true B. That’s wrong C. I can’t agree with you more D. I don’t agree Question 13: Jenny is telling Danny, her aunt, about her band 7.5 in IELTS test. - Jenny: “Guess what? I have got band 7.5 in IELTS test I took last week.” - Danny: “___.” A. Well done. You deserved it B. That’s a great idea. Congratulations C. Lucky you D. It’s kind of you Trang 1/5 - Mã đề thi 104
  2. Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct sentence that best combines each pair of sentences in the following questions. Question 14: She gave a great performance at the festival. We now know she has artistic talent. A. Amazing as her artistic talent is, we don't know about her great performance at the festival. B. But for her great performance at the festival, we wouldn't know about her artistic talent now. C. Hardly had we know about her artistic talent when she gave a great performance at the festival. D. Although she gave a great performance at the festival, we know she has artistic talent. Question 15: Mr James stepped into the classroom. The boys began fighting. A. Scarcely had Mr James stepped into the classroom when the boys began fighting. B. Mr James had stepped into the classroom that the boys began fighting. C. No sooner had Mr James stepped into the classroom when the boys began fighting. D. Hardly had Mr James stepped into the classroom than the boys began fighting. Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct sentence with the same meaning as the one in bold. Question 16: The living room isn’t as big as the kitchen. A. The kitchen is bigger than the living room. B. The living room is bigger than the kitchen. C. The kitchen is smaller than the living room. D. The kitchen is not bigger than the living room. Question 17: It isn’t necessary for you to do this work. A. You needn’t do this work. B. You may not do this work. C. You needn’t to do this work. D. You couldn’t do this work. Question 18: “I didn’t break the window” Jim said. A. Jim refused breaking the window. B. Jim denied breaking the window. C. Jim told he didn’t break the window. D. Jim admitted breaking the window. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best answer for each question from 19 to 25. The first six planets have been known to mankind for all off our recorded history. But the final three planets, Uranus, Neptune, and Pluto, are not visible in the night sky without the help of telescope. Their discovery had to wait until the invention of telescopes. Uranus, the seventh planet, was the first to be discovered in 1781 by William Herschel. This proved to be an important breakthrough, because by studying unexpected changes in the planet’s orbit, scientists could infer that it was being affected by the gravity of another, unknown planet. That unknown planet proved to be Neptune. It was found in 1846 with the help of calculations based on the abnormalities in Uranus’orbit, which told scientists where in the sky to look for Neptune. The discovery of these two planets proved to be relatively easy because both Uranus and Neptune are gas giants, huge planets. This made them relatively easy to find, even with the telescopes of the 18th and 19th centuries. Finding the ninth planet, Pluto, proved to be a much harder task because it is not even as large as our moon, and it is over a thousand times more distant. Again, the first clues to the planet’s existence came from the orbits of other planets. After studying Neptune, it did not seem that it could explain all the changes in the orbit of Uranus. Scientists guessed there was another planet out there but they could not find it. They labeled the missing planet “Planet X”. The first serious attempt to find Planet X came in 1915, when astronomer Percival Lowell made it his first mission to find the planet. Lowell spent over a year studying the night sky. He discovered many other objects, including over 700 new stars. But he did not find the missing planet and died a disappointed man. Success came in 1930, when Clyde Tombaugh used a new method to search for the planet. He took thousands of pictures of the night sky. Then he searched for any unknown objects that were moving against the background of the stars, which remain in the same place in the night sky. Using this method he found a small point of light, which turned out to be Pluto. Question 19: Which of the following best serves as the title for the passage? A. William Herschel discovered Uranus. B. The discovery of Pluto. C. The discovery of the first six planets. D. The invention of the telescope. Question 20: The word “breakthrough” in paragraph 1 mostly means ___. A. task B. advance C. experiment D. accident Question 21: The word "abnormalities" in paragraph 1 closest in meaning to ___. A. typical characteristics B. unusual qualities C. important information D. known facts Question 22: According to the passage, what can be inferred about telescopes? A. They are required to view most of the planets in the night sky. Trang 2/5 - Mã đề thi 104
  3. B. The telescopes of the 18th and 19th centuries were not very powerful. C. They are less useful than gravity in finding new planets. D. The first telescopes were invented by William Herschel. Question 23: The word “They” in paragraph 2 refers to ___. A. planets B. changes C. orbits D. scientists Question 24: Why does the author discuss the Earth’s moon in paragraph 2? A. To give an example of an object that is easily visible. B. To better illustrate why Pluto was so hard to find. C. To suggest there are many similarities between the moon and Pluto. D. To better explain the orbit of Pluto. Question 25: According to the passage, all of the following are true of Pluto EXCEPT? A. It was discovered by using new methods of searching for planets. B. It was the last planet to be discovered. C. It was discovered by tracking its motion. D. It was discovered accidentally. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct word for each of the blanks from 26 to 30. Drone racing is an exciting new sport that has become popular faster than no other sport before it. Pilots steer small and lightweight, but high-powered drones along courses with obstacles. They fly through gates and around flags at (26)___ of over a hundred miles an hour. They control the drones using VR-like headgear. Every drone has a camera attached to it so that spectators can also view flights either on a big screen or with special headgear. The races take place either outdoors - in big stadiums, or indoors in old warehouses and sports arenas. Competitions are short because the battery time of drones is limited. (27)___ drone racing started only a few years ago, there are already (28)___ competitions that take place all over the world. In professional leagues, drone pilots compete for thousands of dollars. In March, the World Drone Prix was staged in Dubai. A 16-year old British teenager not only won the race but also received a prize money of 250 000 dollars. Television and other media have become aware of drone racing. ESPN, an American sports channel, will be broadcasting international drone races starting this August. Races are also recorded and uploaded to YouTube and (29)___ video platforms where they can be viewed over and over again. The first drones (30)___ hit the market were heavy and expensive. Today they have become much cheaper so that more and more people buy them and take up their new hobby. Question 26: A. proportions B. levels C. speeds D. rates Question 27: A. However B. Because C. Moreover D. Although Question 28: A. continental B. national C. local D. international Question 29: A. another B. other C. every D. one Question 30: A. where B. when C. that D. which Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best answer to each of the following questions. Question 31: I would really appreciate if you could ___ me a small favor. A. give B. bring C. make D. do Question 32: My father continued smoking although the doctor advised him ___ the habit several times. A. quit B. quitting C. quitted D. to quit Question 33: I’ll forward the documents to you ___. A. until I received it B. after I had received it C. when I was receiving it D. as soon as I have received it Question 34: She nearly lost her own life ___ attempting to save the child from drowning. A. for B. with C. at D. in Question 35: More and more investors are pouring ___ money into food and beverage start–ups. A. Ø (no article) B. a C. an D. the Question 36: I can’t sleep ___the hot weather. A. though B. because C. because of D. despite Question 37: If I ___ not sick, I would go camping with her. A. am B. will be C. were D. would be Question 38: After feeling off ___ for days, Jack finally went to see his doctor. A. fitness B. color C. balance D. food Trang 3/5 - Mã đề thi 104
  4. Question 39: Sometimes in a bad situation, there may still be some good things. Try not to “throw the ___ out with the bathwater”. A. child B. duck C. fish D. baby Question 40: He read it quickly so as to get the___ of it before setting it down to a thorough study. A. detail B. core C. run D. gist Question 41: They work in a hospital ___ by the government. A. is sponsoring B. sponsored C. sponsoring D. is sponsored Question 42: She has good marks, ___? A. has she B. does she C. doesn’t she D. hasn’t she Question 43: Though we were ___ after hard-working days, we tried to help our parents redecorate the house to welcome Tet. A. exhausted B. exhausting C. exhaustive D. exhaustion Question 44: It was very difficult to ___ what he was saying about the noise of the traffic. A. pick up B. turn out C. make out D. make up Question 45: I’ve been very busy since I ___ back from holiday. A. has come B. come C. came D. had come Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the best answer for each question from 46 to 50. There’s an old myth “ If you won’t look at me I can’t trust you”. It might be true, might be not. But if they believe it, it’s true! Eye is one of the most important nonverbal channels you have for communication and connecting with other people. “The cheapest, most effective way to connect with people is to look them into eye”. In some cultures, looking people in the eye is assumed to indicate honesty and straightforwardness; in others it is seen as challenging and rude. Most people in Arab cultures share a great deal of eye contact and may regard too little as disrespectful. In English culture, a certain amount of eye contact is required, but too much makes many people uncomfortable. Most English people make eye contact at the beginning and then let their gaze drift to the side periodically to avoid ‘staring the other person out’. In South Asian and many other cultures direct eye contact is generally regared as aggressive and rude. In some cultures and religious groups, eye contact between men and women is seen as flirtatious or threatening. Men of these communities who do not make eye contact with women are not usually rude or evasive, but respectful. Different cultures also vary in the amount that it is acceptable to watch other people. Some experts call these high-look and low-look cultures. British culture is a low-look culture. Watching other people, especially strangers, is regarded as intrusive. People who are caught ‘staring’ usually look away quickly and often embarrassed. Those being watched may feel threatened and insulted. In high-look cultures, for example in southern Europe, looking or gazing at other people is perfectly acceptable; being watched is not a problem. When people’s expectations and interpretations clash, irritation and misunderstandings can arise. Question 46: What is the main idea of the first paragraph? A. The eyes - One important channel for communication. B. Effective ways of contacting with people. C. Looking at people’s eyes. D. The myth about the eye. Question 47: What is NOT true about eye contact in England? A. Some eye contact is required B. Too much eye contact will discomfort people. C. Eye contact is maintained continuously during the conversation. D. Too frequent eye contact is equal to staring people out. Question 48: In what place is eye contact regarded as aggressive? A. Arab B. Britain C. Europe D. South Asia Question 49: The word "myth" in paragraph 1 mostly means ___. A. expression B. proverb C. legend D. idiom Question 50: The word "uncomfortable" in paragraph 4 is closest in meaning to ___. A. cosy B. convenient C. uncosy D. pleasant MÃ ĐỀ STT 104 1. B Trang 4/5 - Mã đề thi 104
  5. 2. B 3. D 4. C 5. C 6. A 7. C 8. A 9. D 10. C 11. C 12. C 13. A 14. B 15. A 16. A 17. A 18. B 19. B 20. B 21. B 22. B 23. D 24. B 25. D 26. C 27. D 28. D 29 B 30 C 31 D 32 D 33 D 34 D 35 A 36 C 37 C 38 B 39 D 40 D 41 B 42 C 43 A 44 C 45 C 46 A 47 C 48 D 49 C 50 C HẾT Trang 5/5 - Mã đề thi 104