Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án)

docx 60 trang Thái Huy 29/01/2024 2474
Bạn đang xem 20 trang mẫu của tài liệu "Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án)", để tải tài liệu gốc về máy bạn click vào nút DOWNLOAD ở trên

Tài liệu đính kèm:

  • docxbo_9_de_thi_tieng_anh_thpt_quoc_gia_2022_co_dap_an.docx

Nội dung text: Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án)

  1. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn DeThi.edu.vn
  2. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn BỘ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO KỲ THI TỐT NGHIỆP TRUNG HỌC PHỔ THÔNG NĂM 2022 ĐỀ CHÍNH THỨC Bài thi: NGOẠI NGỮ, Môn thi: TIẾNG ANH (Đề thi có 05 trang) Thời gian làm bài: 60 phút, không kể thời gian phát đề Họ, tên thí sinh: . Mã đề thi: 401 Số báo danh: . . Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. Question 1: Young people should help the old the bus. A. put on B. turn in C. get on D. turn on Question 2: He has gone to the UK for further education since he ___upper secondary school. A. will finish B. is finishing C. finish D. finished Question 3: The mother tries hard to sure that her children get the best of everything. A. make B. go C. keep D. get Question 4: The more talkative she was,___uncomfortable we felt. A. more than B. the more than C. the better than D. the more Question 5: Everyone at the Halloween party hid their faces by wearing different ___. A. sleeves B. collars C. skirts D. masks Question 6: The project is so difficult, ___? A. does it B. is it C. isn’t it D. doesn’t it Question 7: The meeting will begin . A. when all the participants were arriving B. after all the participants had arrived C. by the time all the participants arrived D. as soon as all the participants arrive Question 8: He hopes that she will be happy with this ___ring. A. small nice Indonesian B. nice small Indonesian C. Indonesian nice small D. nice Indonesian small Question 9: A new supermarket ___in the centre of the town last week. A. open B. opens C. was opened D. have opened Question 10: It is important that we should ___the environment. A. protect B. protectively C. protective D. protection Question 11: Most of the houses in the neighbourhood ___terrible damage in the fire. A. persevered B. perceived C. sustained D. conceived Question 12: We could tolerate your noisy parties time and again, but throwing bottles out of the window was beyond the_. DeThi.edu.vn
  3. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn A. sick B. pale C. dull D. faint Question 13: Mary lives in an old house___the countryside. A. about B. to C. in D. with Question 14: I picked up some holiday brochures ___around the table at the travel agency. A. were lying B. lain C. lied D. lying Question 15: She failed her driving test ___she practiced a lot. A. although B. despite C. because of D. in spite of Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions. Question 16: A. shouted B. stayed C. signed D. shared Question 17: A. earth B. heat C. feast D. peace Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of stress in each of the following questions. Question 18: A. festival B. impression C. industry D. passenger Question 19: A. patient B. afraid C. careful D. active Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word CLOSEST in meaning to the underlined word in each of the following questions. Question 20: At last, he realised that he had made a mistake when he saw the correct answer on the board. A. difficult B. easy C. wrong D. right Question 21: You can trust David, your neighbour because he is a dependable person. A. strict B. careless C. cheerful D. reliable Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. Question 22: You need to have both talent and luck to become a famous singer. A. outstanding B. unknown C. public D. well-known Question 23: The arguments Prof. Parker made were controversial and some scholars were taking issue with him. A. expressing doubt B. showing agreement C. getting annoyed D. becoming aware Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best completes each of the following exchanges. Question 24: Samuel is talking to Lan about volunteer work. - Samuel: “I think we should do some local volunteer work this summer.” - Lan: “ . Some people in our neighbourhood really need help.” DeThi.edu.vn
  4. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn A. That’s not a good choice B. I quite agree with you C. I don’t agree with you D. You should think of it again Question 25: Jennifer is giving Liz a house-warming present. - Liz: “Thanks for the nice gift you bought for us.” - Jennifer: “ ” A. Congratulations! B. Good job! C. I’m sorry. D. I’m glad you like it. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 26 to 30. Imagine you are buying an apple in a supermarket. Which do you choose, one with a small brown mark, or one without? Be honest – you’d go for the apple (26) _ looks perfect. Supermarkets do this too, but on a much larger scale when buying fruit and vegetables from farmers. And what (27) _ of the ones with marks on them? They are thrown away. So are the ones that are a funny shape or size. (28) reason for waste is that people buy more food than they can eat and supermarkets do everything they can to encourage this, for example with offers like ‘Buy one, get one free’. Developed countries waste about 650 million tons of food each year and so do developing countries. (29) , the waste happens for very different reasons. As the world’s population grows, this problem will only (30) , so we need to take action urgently. (Adapted from Navigate) Question 26: A. when B. which C. who D. whose Question 27: A. becomes B. happens C. applies D. depends Question 28: A. Many B. Another C. Other D. Few Question 29: A. However B. Although C. As a result D. Forexample Question 30: A. postpone B. worsen C. adjust D. improve Read the following passage and mark the letter A, B, c, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 31 to 35. The concept of traffic-free shopping areas goes back a long time. During the Middle Ages, traffic-free shopping areas were built in Middle Eastern countries to allow people to shop in comfort and, more importantly, safety. As far back as 2000 years ago, road traffic was banned from central Rome during the day to allow for the free movement of pedestrians. The modern, traffic-free shopping street was born in Europe in the 1960s, when both city populations and car ownership increased rapidly. Dirty exhaust from cars and the risks involved in crossing the road were beginning to make shopping an unpleasant and dangerous experience. Many believed the time was right for experimenting with car-free streets, and shopping areas seemed the best place to start. At first, there was resistance from shopkeepers. They argued that people would avoid streets if they were unable to get to them in their cars. When the first streets in Europe were closed to traffic, there were even noisy demonstrations, as many shopkeepers predicted they would lose customers. With the arrival of the traffic-free shopping street, many shops, especially those selling things like clothes, food and smaller luxury items, prospered. Unfortunately, shops selling furniture and larger electrical appliances actually saw their sales drop. Many of these were forced to move elsewhere, away from the city centre. (Adapted from Complete IELTS) Question 31: Which of the following can be the best title for the passage? A. Shopkeepers Only B. Pedestrians Only C. A Need for Cashless Shopping D. A Need for Street Shopping DeThi.edu.vn
  5. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn Question 32: According to paragraph 2, shopping became an unpleasant and unsafe experience due to pollution and . A. the appearance of car-free shopping areas B. the risks involved in crossing roads C. the decrease in car ownership D. the experiment of car-free streets Question 33: The word “they” in paragraph 3 refers to . A. shopkeepers B. streets C. cars D. demonstrations Question 34: The word “prospered” in paragraph 4 is closest in meaning to . A. widened B. constructed C. enriched D. succeeded Question 35: Which of the following statements is NOT true according to the passage? A. The modern, traffic-free shopping street was first built in the Middle East in the 1960s. B. Shopkeepers were not happy with the construction of traffic-free shopping areas at first. C. The idea of constructing traffic-free shopping areas is not a new one. D. 2000 years ago, central Rome banned road traffic during the day to allow for the free movement of pedestrians. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 36 to 42. Machines already perform a lot of tasks that were usually done by humans, such as building cars, doing complex calculations, and even marking exam papers. But now it seems that ever more intelligent machines are straying into areas where we never envisaged they would go. We have always taken pride in having a unique kind of intelligence that machines could never match, one which allows us to think of new ideas and produce creative and artistic works. But it seems that even here, computers are lining up to compete with us. Machines can easily be trained to do the physical work of producing art. About ten years ago, a painting robot known as e-David was created at a university in Germany. And recently in New York, the painting ‘Portrait of Edmond de Belamy’ has been auctioned for nearly half a million dollars. What made it a bit unusual was that the idea, and the image itself, was produced entirely by a computer. A group of young French artists gave instructions to the computer, aiming simply to show that computers can be creative. Some artists are now working with computers to produce a new kind of art. Computer- generated works of art are certainly interesting, and make us think about the limits of what machines can and cannot do. But not everyone would accept that they qualify as art. Some enthusiasts would argue they do, and the collectors willing to pay high prices for these works would suggest there is definitely a market for computer art. Others, however, would disagree. Many ‘real’ artists would claim that art is an expression of human intelligence and human emotions. More importantly, it is about a desire to communicate with other people. These things, they argue, are part of being human and can never be produced by a machine. (Adapted from Formula - Exam Trainer) Question 36: Which of the following can be the best title for the passage? A. Can Computers Become Artists? B. World Famous Computer Artists C. Artworks by Prominent Artists D. Can Human Brains Work like Machines? Question 37: The word “envisaged” in paragraph 1 is closest in meaning to . A. prepared B. experienced C. encouraged D. imagined Question 38: According to paragraph 2, the painting ‘Portrait of Edmond de Belamy’ . DeThi.edu.vn
  6. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn A. was created by a computer B. was painted ten years ago C. was created by e-David D. was painted by some French artists Question 39: The word “unusual” in paragraph 2 is closest in meaning to . A. uneasy B. complicated C. simple D. strange Question 40: The word “they” in paragraph 4 refers to . A. human emotions B. these things C. other people D. ‘real’ artists Question 41: Which of the following is NOT true according to the passage? A. People’s opinions are divided on whether computer-generated artworks qualify as genuine art. B. Humans are proud of possessing a unique kind of intelligence that enables them to be creative. C. The physical work of producing art can be learned by the computer with ease. D. Computers have been competing with humans in the creation of a new kind of art. Question 42: Which of the following can be inferred from the passage? A. Artworks generated by computers are regarded by some as incapable of conveying human feelings. B. Works of art created by computers have gradually satisfied humans’ desire to communicate with one another. C. The market for computer art proves to be more competitive and profitable than that for human art. D. It is a matter of time before human artists can outperform their computer counterparts. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions. Question 43: She last watched TV a long time ago. A. She hasn’t watched TV for a long time. B. She didn’t watch TV for a long time. C. She won’t watch TV for a long time. D. She has watched TV for a long time. Question 44: “My friend gave me some candies,” said Tom. A. Tom said that his friend had given him some candies. B. Tom said that my friend gives me some candies. C. Tom said that my friend gave me some candies. D. Tom said that his friend gives him some candies. Question 45: It is possible that she will come with us. A. She couldn’t come with us. B. She shouldn’t come with us. C. She must come with us. D. She may come with us. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions. Question 46: The principle of comprehensive inputs states that the language provided for students DeThi.edu.vn
  7. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn should go only a little beyond their current experience and understanding. A. comprehensive B. provided C. current D. understanding Question 47: The book which you borrow from the city library yesterday is very interesting. A. which B. borrow C. is D. interesting Question 48: Mrs. Lan and the boys want to spend the rest of his life living in the suburb. A. to spend B. his C. living D. the Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions. Question 49: Jane has some work to do this weekend. She can’t attend her sister’s wedding. A. If Jane didn’t have some work to do this weekend, she could attend her sister’s wedding. B. If only Jane had had some work to do this weekend, she could have attended her sister's wedding. C. Provided that Jane has some work to do this weekend, she can’t attend her sister’s wedding. D. If Jane had some work to do this weekend, she could attend her sister’s wedding. Question 50: The newly advertised product had just been on sale. Customers realised that it had lots of defects. A. Hardly had the newly advertised product been on sale when did customers realise that it had lots of defects. B. Hardly had the newly advertised product been on sale when customers wouldn’t realise that it had lots of defects. C. Hardly had the newly advertised product been on sale when producers realised that it had lots of defects. D. Hardly had the newly advertised product been on sale when customers realised that it had lots of defects. HẾT ĐÁP ÁN ĐÁP ÁN ĐÁP ÁN DeThi.edu.vn
  8. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn BỘ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO KỲ THI TỐT NGHIỆP TRUNG HỌC PHỔ THÔNG NĂM 2022 ĐỀ CHÍNH THỨC Bài thi: NGOẠI NGỮ, Môn thi: TIẾNG ANH (Đề thi có 04 trang) Thời gian làm bài: 60 phút, không kể thời gian phát đề Họ, tên thí sinh: . Mã đề thi: 402 Số báo danh: . . Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best completes each of the following exchanges. Question 1: Jennifer is giving Liz a house-warming present. - Liz: “Thanks for the nice gift you bought for us.” - Jennifer: “ ” A. Congratulations! B. I'm sorry. C. Good job! D. I’m glad you like it. Question 2: Samuel is talking to Lan about volunteer work. - Samuel: “I think we should do some local volunteer work this summer.” - Lan: “ Some people in our neighbourhood really need help.” A. That’s not a good choice B. I don’t agree with you C. I quite agree with you D. You should think of it again Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. Question 3: You need to have both talent and luck to become a famous singer. A. unknown B. public C. outstanding D. well-known Question 4: The arguments Prof. Parker made were controversial and some scholars were taking issue with him. A. showing agreement B. getting annoyed C. expressing doubt D. becoming aware Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word CLOSEST in meaning to the underlined word in each of the following questions. Question 5: At last, he realised that he had made a mistake when he saw the correct answer on the board. A. right B. wrong C. easy D. difficult Question 6: You can trust David, your neighbour because he is a dependable person. A. careless B. strict C. cheerful D. reliable Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. Question 7: The more talkative she was,___uncomfortable we felt. A. more than B. the better than C. the more than D. the more
  9. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn Question 8: Most of the houses in the neighbourhood ___terrible damage in the fire. A. persevered B. sustained C. conceived D. perceived Question 9: The mother tries hard to sure that her children get the best of everything. A. go B. keep C. get D. make Question 10: The meeting will begin . A. when all the participants were arriving B. by the time all the participants arrived C. as soon as all the participants arrive D. after all the participants had arrived Question 11: He has gone to the UK for further education since he___upper secondary school. A. finished B. is finishing C. will finish D. finish Question 12: Mary lives in an old house___the countryside. A. to B. about C. with D. in Question 13: Everyone at the Halloween party hid their faces by wearing different__. A. collars B. sleeves C. masks D. skirts Question 14: A new supermarket ___in the centre of the town last week. A. opens B. was opened C. open D. have opened Question 15: We could tolerate your noisy parties time and again, but throwing bottles out of the window was beyond the _. A. faint B. pale C. sick D. dull Question 16: He hopes that she will be happy with this ___ring. A. nice small Indonesian B. small nice Indonesian C. Indonesian nice small D. nice Indonesian small Question 17: She failed her driving test ___she practiced a lot. A. although B. because of C. in spite of D. despite Question 18: It is important that we should ___the environment. A. protective B. protect C. protectively D. protection Question 19: Young people should help the old the bus. A. turn on B. turn in C. get on D. put on Question 20: The project is so difficult, ___? A. does it B. is it C. doesn’t it D. isn’t it Question 21: I picked up some holiday brochures ___around the table at the travel agency. A. were lying B. lied C. lain D. lying Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of stress in each of the following questions. Question 22: A. patient B. active C. afraid D. careful Question 23: A. industry B. festival C. impression D. passenger
  10. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions. Question 24: A. signed B. shared C. shouted D. stayed Question 25: A. heat B. peace C. feast D. earth Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions. Question 26: Jane has some work to do this weekend. She can’t attend her sister’s wedding. A. If Jane didn’t have some work to do this weekend, she could attend her sister’s wedding. B. Provided that Jane has some work to do this weekend, she can't attend her sister’s wedding. C. If Jane had some work to do this weekend, she could attend her sister’s wedding. D. If only Jane had had some work to do this weekend, she could have attended her sister's wedding. Question 27: The newly advertised product had just been on sale. Customers realised that it had lots of defects. A. Hardly had the newly advertised product been on sale when did customers realise that it had lots of defects. B. Hardly had the newly advertised product been on sale when producers realised that i t had lots of defects. C. Hardly had the newly advertised product been on sale when customers wouldn’t realise that it had lots of defects. D. Hardly had the newly advertised product been on sale when customers realised that it had lots of defects. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions. Question 28: The book which you borrow from the city library yesterday is very interesting. A. which B. borrow C. is D. interesting Question 29: Mrs. Lan and the boys want to spend the rest of his life living in the suburb. A. to spend B. his C. living D. the Question 30: The principle of comprehensive inputs states that the language provided for students should go only a little beyond their current experience and understanding. A. comprehensive B. provided C. current D. understanding Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions. Question 31: She last watched TV a long time ago. A. She won’t watch TV for a long time. B. She didn’t watch TV for a long time. C. She has watched TV for a long time. D. She hasn’t watched TV for a long time. Question 32: It is possible that she will come with us. A. She shouldn’t come with us. B. She may come with us.
  11. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn C. She couldn’t come with us. D. She must come with us. Question 33: “My friend gave me some candies,” said Tom. A. Tom said that his friend gives him some candies. B. Tom said that my friend gives me some candies. C. Tom said that his friend had given him some candies. D. Tom said that my friend gave me some candies. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 34 to 38. Since the invention of the Internet, the world has become a different place. People are sending messages, apparently up to 60 billion a day, and it usually takes only seconds to deliver them. ( 34) __ are we now forgetting how to communicate face-to-face? Without a doubt there are (35) __ challenges, but there are also examples of when the Internet has changed someone’s life for the better. Look at Tara Taylor’s case, a mother (36) ___ lives in the USA: when she uploaded a photo of her daughter to Facebook, a facefriend (37) __ _a problem with one of the child’s eyes, so Tara took her to the doctor. It turned out that the girl had a rare disease, but her sight was saved! The story of communication is, in many (38) _ _, the story of the human race: we have always shared knowledge and built relationships, whatever means of communication we use. (Adapted from High Note) Question 34: A. But B. Although C. Since D. For Question 35: A. some B. much C. every D. another Question 36: A. whose B. which C. who D. when Question 37: A. developed B. spotted C. created D. avoided Question 38: A. roads B. paths C. ways D. routes Read the following passage and mark the letter A, B, c, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 39 to 43. As Australia’s largest and oldest city, Sydney carries many traces of its history. Time seems to stand still in the city’s old streets and in its many magnificent, ancient buildings, such as the Sydney Town Hall, the Queen Victoria Building, and St. Mary’s Cathedral. To explore the city’s present and past, head for The Rocks - the oldest neighbourhood in Australia and Sydney, where sandstone houses built in the l 81h century still stand. You can stroll through the pretty streets, visit a traditional pub for some craft beer, and try delicious local dishes. Sydney is blessed with natural gifts that few cities can rival. This city is full of greenery. Parks and nature reserves mingle with urban areas. Thanks to this, you need not travel far to see rare species in numerous city zoos; or enjoy fresh air and a range of plants from all comers of the world, all gathered in boundless parks. For those visitors keen to explore the sea, Sydney is heaven with over 70 spectacular bays and beaches. These include beautiful Bondi Beach, which is said to be the loveliest on the planet, where visitors can sunbathe, and play various water sports. Sydney is said to be a miniature world of attractions, captivating visitors. It is a must-go destination on every tourist’s bucket list, should they visit the beautiful land of Australia. (Adapted from Heritage) Question 39: Which of the following can be the best title for the passage? A. Sydney - A City that Never Sleeps B. Sydney - A Must-go Destination C. Sydney - The World's Oldest City D. Sydney - The Present and The Past
  12. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn Question 40: According to paragraph 1, The Rocks___. A. is the oldest area in Sydney and Australia B. has the most beautiful streets in Australia C. has traces of houses destroyed in the 18th century D. offers the most delicious local dishes Question 41: The word “rival” in paragraph 2 is closest in meaning to ___. A. enjoy B. satisfy C. match D. agree Question 42: The word “These” in paragraph 2 refers to ___. A. boundless parks B. water sports C. bays and beaches D. visitors Question 43: Which of the following is TRUE about Sydney according to the passage? A. In Sydney, urban areas are mixed with parks and nature reserves. B. Visitors prefer Sydney’s beaches to its parks. C. Sydney was established in the 181h century. D. Tourists have to travel long distances to reach Sydney’s zoos. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 44 to 50. When I saw her name on the screen, it took me right back to the moment she had moved away with her family ten years before. We had been such close friends at primary school. To begin with, she and I had not hit it off, perhaps because we were both timid. We had quickly got over that, though, and as time went on, we had become really good friends, until you almost never saw one of us without the other. And now after so much time apart, there was her name. She had sent me a friend request. I knew she had been living abroad, and her profile picture showed her on the beach. I had been expecting. her to look different after ten years. The girl in the photo was the same old Lauren, though. Nowadays, it is easy to find old friends thanks to social networking sites. There are lots of stories about long lost friends getting back in touch after years apart. It was odd because I had been thinking about our friendship too and now here she was! She told me about the place where she had been living for the past ten years, and I told her about things that had happened to me. Before long, the years melted away and we were the same two girls who had spent so much time together. Of course, true friends are loyal and listen to you when you are down. And they are the people you have fun with. But deep down, I realised that the truest friends are those you are most yourself with. And that is something that never changes. That is what Lauren and I learned that day, the day we realised our friendship was so precious and had never really ended in the first place. (Adapted from Optimise) Question 44: Which of the following can be the best title for the passage? A. Why Do Friends Stay Apart? B. How to Make Friends Online? C. Online Friendships That Last D. Long Lost Friends Question 45: The phrase “hit it off” in paragraph 1 mostly means__ . A. arguing with each other B. progressing slowly C. becoming friends immediately D. disliking each other
  13. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn Question 46: According to paragraph 2, the author___ _. A. did not recognise Lauren in her profile picture B. thought Lauren’s appearance had changed over time C. was unaware of Lauren living in another country D. did not accept Lauren’s friend request at once Question 47: The word “odd” in paragraph 3 is closest in meaning to__ . A. strange B. common C. quick D. lonely Question 48: The word “they” in paragraph 4 refers to__ . A. two girls B. true friends C. years D. things Question 49: Which of the following is NOT true according to the passage? A. The author learned that the truest friends are those you act most-naturally with. B. Social networking sites have enabled old friends to get back in contact with one another. C. True friends are loyal and lend a sympathetic ear when you are in low spirits. D. Very few long lost friends have got back in touch after years apart. E. Question 50: Which of the following can be inferred from the passage? A. Before Lauren’s reappearance, the author thought that their friendship had ended. B. The time they were apart was hard for both Lauren and the author. C. Both the author and Lauren had changed in many ways over the last ten years. D. Lauren had lived in many places since she left the country. HẾT ĐÁP ÁN
  14. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn BỘ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO KỲ THI TỐT NGHIỆP TRUNG HỌC PHỔ THÔNG NĂM 2022 ĐỀ CHÍNH THỨC Bài thi: NGOẠI NGỮ, Môn thi: TIẾNG ANH (Đề thi có 04 trang) Thời gian làm bài: 60 phút, không kể thời gian phát đề Họ, tên thí sinh: . Mã đề thi: 403 Số báo danh: . . Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of stress in each of the following questions. Question 1: A. customer B. document C. equipment D. relative Question 2: A. village B. worker C. hotel D. student Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions. Question 3: A. occurred B. pointed C. cycled D. played Question 4: A. wrap B. take C. blame D. wave Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. Question 5: If you want to become a famous music composer, you need to have talent and determination. A. well-known B. unknown C. outstanding D. public Question 6: The arguments Prof. Parker made were controversial and some scholars were taking issue with him. A. becoming aware B. getting annoyed C. expressing doubt D. showing agreement Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word CLOSEST in meaning to the underlined word in each of the following questions. Question 7: I would be grateful if you could tell me how to download this file from the website. A. interested B. amazed C. thankful D. fortunate Question 8: Vietnamese women are expected to maintain traditional key values from young ages. A. important B. amazing C. clear D. careful Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best completes each of the following exchanges. Question 9: Tony is in a café. - Tony: “Can I have a cup of coffee with ice?” - Waiter: “ ___.” A. It’s too hard B. Sorry for saying that C. Don’t mention it, please D. Sure. Wait a minute, please
  15. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn Question 10: Fiona and Lan are talking about hunting wild animals. - Fiona: “Ithink hunting wild animals should be banned.” - Lan: “___. Many wild animals are in danger of extinction.” A. That’s for sure B. No problem C. I disagree completely D. You’re wrong Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. Question 11: A new restaurant in our district___two days ago. A. have opened B. open C. opens D. was opened Question 12: The_ in the theatre gave the singer a long applause for her excellent performance. A. watchers B. audiences C. viewers D. spectators Question 13: You should ___the form and hand it in as soon as possible. A. go on B. give up C. fill in D. put up Question 14: In order to__ soft skills, my brother has decided to attend a training course. A. sharp B. sharply C. sharpen D. sharpness Question 15: _ you practice speaking English, the more fluent your English becomes. A. The better than B. The more than C. The more D. More than Question 16: He lives in a small house _ the city. A. from B. on C. at D. in Question 17: _ she studied hard, she couldn’t get a high score. A. Because of B. Despite C. In spite of D. Although Question 18: I picked up some holiday brochures _ around the table at the travel agency. A. lain B. lied C. were lying D. lying Question 19: Most of the houses in the neighborhood terrible damage in the fire. A. conceived B. persevered C. sustained D. perceived Question 20: My mom really loves the _ handbag I gave her on her birthday. A. American red big B. big red American C. red big American D. red American big Question 21: The teacher tries her best to_ sure that her students can understand her explanations. A. go B. get C. make D. keep Question 22: They have been living here since they _ married. A. will get B. is getting C. got D. get Question 23: The party will begin _.
  16. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn A. after all the guests had arrived B. by the time all the guests arrived C. when all the guests were arriving D. as soon as all the guests arrive Question 24: We could tolerate your noisy parties time and again, but throwing bottles out of the window was beyond the _. A. faint B. pale C. dull D. sick Question 25: He will apply for a new job, _? A. does he B. will he C. doesn’t he D. won’t he Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 26 to 30. Since the invention of the Internet, the world has become a different place. People are sending messages, apparently up to 60 billion a day, and it usually takes only seconds to deliver them. ( 26) __ are we now forgetting how to communicate face-to-face? Without a doubt there are (27) __ challenges, but there are also examples of when the Internet has changed someone’s life for the better. Look at Tara Taylor’s case, a mother (28) ___ lives in the USA: when she uploaded a photo of her daughter to Facebook, a facefriend (29) __ _a problem with one of the child’s eyes, so Tara took her to the doctor. It turned out that the girl had a rare disease, but her sight was saved! The story of communication is, in many (30) _ _, the story of the human race: we have always shared knowledge and built relationships, whatever means of communication we use. (Adapted from High Note) Question 26: A. Since B. Although C. For D. But Question 27: A. much B. some C. another D. every Question 28: A. when B. whose C. who D. which Question 29: A. avoided B. spotted C. developed D. created Question 30: A. routes B. roads C. ways D. paths Read the following passage and mark the letter A, B, c, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 31 to 35. As Australia’s largest and oldest city, Sydney carries many traces of its history. Time seems to stand still in the city’s old streets and in its many magnificent, ancient buildings, such as the Sydney Town Hall, the Queen Victoria Building, and St. Mary’s Cathedral. To explore the city’s present and past, head for The Rocks - the oldest neighbourhood in Australia and Sydney, where sandstone houses built in the l 81h century still stand. You can stroll through the pretty streets, visit a traditional pub for some craft beer, and try delicious local dishes. Sydney is blessed with natural gifts that few cities can rival. This city is full of greenery. Parks and nature reserves mingle with urban areas. Thanks to this, you need not travel far to see ra re species in numerous city zoos; or enjoy fresh air and a range of plants from all comers of the world, all gathered in boundless parks. For those visitors keen to explore the sea, Sydney is heaven with over 70 spectacular bays and beaches. These include beautiful Bondi Beach, which is said to be the loveliest on the planet, where visitors can sunbathe, and play various water sports. Sydney is said to be a miniature world of attractions, captivating visitors. It is a must-go destination on every tourist’s bucket list, should they visit the beautiful land of Australia. (Adapted from Heritage) Question 31: Which of the following can be the best title for the passage? A. Sydney - The Present and The Past B. Sydney - A City that Never Sleeps C. Sydney - A Must-go Destination D. Sydney - The World's Oldest City
  17. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn Question 32: According to paragraph 1, The Rocks___. A. has the most beautiful streets in Australia B. is the oldest area in Sydney and Australia C. has traces of houses destroyed in the 18th century D. offers the most delicious local dishes Question 33: The word “rival” in paragraph 2 is closest in meaning to ___. A. enjoy B. satisfy C. agree D. match Question 34: The word “These” in paragraph 2 refers to ___. A. water sports B. bays and beaches C. boundless parks D. visitors Question 35: Which of the following is TRUE about Sydney according to the passage? A. Sydney was established in the 181h century. B. Visitors prefer Sydney’s beaches to its parks. C. In Sydney, urban areas are mixed with parks and nature reserves. D. Tourists have to travel long distances to reach Sydney’s zoos. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 36 to 42. When I saw her name on the screen, it took me right back to the moment she had moved away with her family ten years before. We had been such close friends at primary school. To begin with, she and I had not hit it off, perhaps because we were both timid. We had quickly got over that, though, and as time went on, we had become really good friends, until you almost never saw one of us without the other. And now after so much time apart, there was her name. She had sent me a friend request. I knew she had been living abroad, and her profile picture showed her on the beach. I had been expecting. her to look different after ten years. The girl in the photo was the same old Lauren, though. Nowadays, it is easy to find old friends thanks to social networking sites. There are lots of stories about long lost friends getting back in touch after years apart. It was odd because I had been thinking about our friendship too and now here she was! She told me about the place where she had been living for the past ten years, and I told her about things that had happened to me. Before long, the years melted away and we were the same two girls who had spent so much time together. Of course, true friends are loyal and listen to you when you are down. And they are the people you have fun with. But deep down, I realised that the truest friends are those you are most yourself with. And that is something that never changes. That is what Lauren and I learned that day, the day we realised our friendship was so precious and had never really ended in the first place. (Adapted from Optimise) Question 36: Which of the following can be the best title for the passage? A. Why Do Friends Stay Apart? B. How to Make Friends Online? C. Long Lost Friends D. Online Friendships That Last Question 37: The phrase “hit it off” in paragraph 1 mostly means__ . A. progressing slowly B. arguing with each other C. disliking each other D. becoming friends immediately Question 38: According to paragraph 2, the author___ _. A. did not recognise Lauren in her profile picture
  18. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn B. thought Lauren’s appearance had changed over time C. was unaware of Lauren living in another country D. did not accept Lauren’s friend request at once Question 39: The word “odd” in paragraph 3 is closest in meaning to__ . A. common B. strange C. quick D. lonely Question 40: The word “they” in paragraph 4 refers to__ . A. years B. things C. two girls D. true friends Question 41: Which of the following is NOT true according to the passage? A. True friends are loyal and lend a sympathetic ear when you are in low spirits. B. Social networking sites have enabled old friends to get back in contact with one another. C. The author learned that the truest friends are those you act most-naturally with. D. Very few long lost friends have got back in touch after years apart. Question 42: Which of the following can be inferred from the passage? A. The time they were apart was hard for both Lauren and the author. B. Before Lauren’s reappearance, the author thought that their friendship had ended. C. Lauren had lived in many places since she left the country. D. Both the author and Lauren had changed in many ways over the last ten years. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions. Question 43: The newly advertised product had just been on sale. Customers reali sed that it had lots of defects. A. Hardly had the newly advertised product been on sale when customers wouldn’t realise that it had lots of defects. B. Hardly had the newly advertised product been on sale when producers realised that it had lots of defects. C. Hardly had the newly advertised product been on sale when did customers realise that it had lots of defects. D. Hardly had the newly advertised product been on sale when customers realised that it had lots of defects. Question 44: It’s impossible for Laura to finish the report. You should help her. A. Provided you help her, Laura wouldn’t have been able to finish the report. B. But for your help, Laura would be able to finish the report. C. Laura will be able to finish the report if you don’t help her. D. Unless you help her, Laura won’t be able to finish the report. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions. Question 45: The new exhibition centre in our town has attracted many visitors because of their unique collections of visual arts. A. exhibition B. attracted C. their D. collections Question 46: The Tale of Tam and Cam use to be one of her favourite stories when she was at school. A. use B. her C. stories D. at Question 47: The principle of comprehensive inputs states that the language provided for students should go only a little beyond their current experience and understanding. A. comprehensive B. provided C. current D. understanding Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in
  19. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn meaning to each of the following questions. Question 48: She last wrote to her pen pal 6 months ago. A. She has written to her pen pal for 6 months. B. She hasn’t written to her pen pal for 6 months. C. She didn’t write to her pen pal for 6 months. D. She won’t write to her pen pal for 6 months. Question 49: “My mum gave me some pocket money,” said Jerry. A. Jerry said that my mum gave me some pocket money. B. Jerry said that my mum gives me some pocket money. C. Jerry said that his mum gives him some pocket money. D. Jerry said that his mum had given him some pocket money. Question 50: It is possible that he will not attend the meeting. A. He needn’t attend the meeting. B. He may not attend the meeting. C. He shouldn’t attend the meeting. D. He must attend the meeting. HẾT ĐÁP ÁN
  20. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn BỘ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO KỲ THI TỐT NGHIỆP TRUNG HỌC PHỔ THÔNG NĂM 2022 ĐỀ THI CHÍNH THỨC Bài thi: NGOẠI NGỮ; Môn thi: TIẾNG ANH (Đề thi có 04 trang) Thời gian làm bài: 60 phút, không kể thời gian phát đề Họ, tên thí sinh: Mã đề thi 404 Số báo danh: Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions. Question 1: A. blameB. wrapC. waveD. take Question 2: A. played B. occurred C. cycled D. pointed Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of stress in each of the following questions. Question 3: A. villageB. worker C. hotelD. student Question 4: A. customerB. document C. relative D. equipment Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. Question 5: My mom really loves the ___ handbag I gave her on her birthday. A. big red AmericanB. American red big C. red American bigD. red big American Question 6: The ___ in the theatre gave the singer a long applause for her excellent performance. A. audiencesB. spectatorsC. watchersD. viewers Question 7: They have been living here since they ___ married. A. gotB. getC. will getD. is getting Question 8: I picked up some holiday brochures ___ around the table at the travel agency. A. lainB. were lyingC. liedD. lying Question 9: The party will begin ___ A. when all the guests were arrivingB. by the time all the guests arrived C. after all the guests had arrivedD. as soon as all the guests arrive. Question 10: ___ you practise speaking English, the more fluent your English becomes. A. More thanB. The moreC. The more thanD. The better than Question 11: Most of the houses in the neighbourhood ___ terrible damage in the fire. A. conceivedB. perseveredC. perceivedD. sustained
  21. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn Question 12: We could tolerate your noisy parties time and again, but throwing bottles out of the window was beyond the ___ A. faintB. sickC. paleD. dull Question 13: The teacher tries her best to ___ sure that her students can understand her explanations. A. keepB. getC. makeD. go Question 14: You should ___ the form and hand it in as soon as possible. A. give upB. fill inC. put upD. go on Question 15: A new restaurant in our district ___ two days ago. A. opensB. openC. was openedD. have opened Question 16: He will apply for a new job, ___? A. will heB. won’t heC. doesn’t heD. does he Question 17: He lives in a small house ___ the city. A. inB. fromC. onD. at Question 18: ___ she studied hard, she couldn’t get a high score. A. In spite ofB. AlthoughC. DespiteD. Because of Question 19: In order to ___ soft skills, my brother has decided to attend a training course. A. sharplyB. sharpC. sharpenD. sharpness Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best completes each of the following exchanges. Question 20: Tony is in a café. – Tony: “Can I have a cup of coffee with ice?” – Waiter: “___” A. Don’t mention it, pleaseB. Sure. Wait a minute, please C. Sorry for saying thatD. It’s too hard Question 21: Fiona and Lan are talking about hunting wild animals. – Fiona: “I think hunting wild animals should be banned.” – Lan: “___Many wild animals are in danger of extinction.” A. That’s for sureB. No problem C. I disagree completely D. You’re Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in me underlined word(s) in each of the following questions. Question 22: If you want to become a famous music composer, you need to have talent and determination. A. unknownB. well-knownC. publicD. outstanding
  22. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn Question 23: The arguments Prof. Parker made were controversial and some scholars were taking issue with him. A. getting annoyedB. expressing doubt C. showing agreementD. becoming aware Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word CLOSEST in meaning to the underlined word in each of the following questions. Question 24: Vietnamese women are expected to maintain traditional key values from young ages. A. importantB. amazingC. clearD. careful Question 25: I would be grateful if you could tell me how to download this file from the website A. fortunateB. amazedC. thankfulD. interested Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 26 to 30. Imagine you are buying an apple in a supermarket. Which do you choose, one with a small brown mark or one without? Be honest – you’d go for the apple (26) ___ looks perfect. Supermarkets do this too, but on a much larger scale when buying fruit and vegetables from farmers. And what (27) ___ of the red with marks on them? They are thrown away. So are the ones that are a funny shape or size. (28) ___ reason for waste is that people buy more food than they can eat and supermarkets do everything they can to encourage this, for example with offers like “Buy one, get one free”. Developed countries waste about 650 million tons of food each year and so do developing countries. (29) ___ the waste happens for very different reasons. As the world’s population grows, this problem will only (30) ___ so we need to take action urgently. Question 26: A. when B. who C. whoseD. which Question 27: A. depends B. happens C. applies D. becomes Question 28: A. Other B. Many C. Few D. Another Question 29: A. AlthoughB. As a resultC. However D. For example Question 30: A. adjustB. worsenC. postponeD. improve Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 31 to 35. The concept of traffic-free shopping areas goes back a long time. During the Middle Ages, traffic- free shopping areas were built in Middle Eastern countries to allow people to shop in comfort and, more importantly, safety. As far back as 2000 years ago, road traffic was banned from central Rome during the day to allow for the free movement of pedestrians. The modern, traffic-free shopping street was born in Europe in the 1960s, when both city populations and car ownership increased rapidly. Dirty exhaust from cars and the risks involved in crossing the road were beginning to make shopping an unpleasant and dangerous experience. Many believed the time was right for experimenting with car-free streets, and shopping areas seemed the best place to start.
  23. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn At first, there was resistance from shopkeepers. They argued that people would avoid streets if they were unable to get to them in their cars. When the first streets in Europe were closed to traffic, there were on noisy demonstrations, as many shopkeepers predicted they would lose customers. With the arrival of the traffic-free shopping street, many shops, especially those selling those clothes, food and smaller luxury items, prospered. Unfortunately, shops selling furniture and larger appliances actually saw their sales drop. Many of these were forced to move elsewhere, away from the city centre. (Adapted from Complete IELTS) Question 31: Which of the following can be the best title for the passage? A. Shopkeepers Only B. A Need for Cashless Shopping C. A Need for Street Shopping D. Pedestrians Only Question 32: According to paragraph 2, shopping became an unpleasant and unsafe experience due to pollution and ___. A. the risks involved in crossing roads B. the decrease in car ownership C. the appearance of car-free shopping areas D. the experiment of car-free streets Question 33. The word they in paragraph 3 refers to ___ A. shopkeepersB. cars C. demonstrations D. streets Question 34: The word prospered in paragraph 4 is closest in meaning to ___. A. widenedB. succeededC. constructed D. enriched Question 35: Which of the following statements is NOT true according to the passage? A. The modern, traffic-free shopping street was first built in the Middle East in the 1960s. B. The idea of constructing traffic-free shopping areas is not a new one. C. Shopkeepers were not happy with the construction of traffic-free shopping areas at first. D. 2000 years ago, central Rome banned road traffic during the day to allow for the free movement of pedestrians. Read the following passage and mark the letter A, B, C. or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 36 to 42. Machines already perform a lot of tasks that were usually done by humans, such as building cars, doing complex calculations, and even marking exam papers. But now it seems that ever more intelligent machines are straying into areas where we never envisaged they would go. We have always taken pride in having a unique kind of intelligence that machines could never match, one which allows us to think of new ideas and produce creative and artistic works. But it seems that even here, computers are lining up to compete with us. Machines can easily be trained to do the physical work of producing art. About ten years ago, a painting robot known as e-David was created at a university in Germany. And recently in New York, the painting “Portrait of Edmond de Belamy” has been auctioned for nearly half a million dollars. What made it a bit unusual was that the idea, and the image itself, was produced entirely by a computer. A group of young French artists gave instructions to the computer, aiming simply to show that computers can be creative.
  24. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn Some artists are now working with computers to produce a new kind of art. Computer-generated works of art are certainly interesting, and make us think about the limits of what machines can and cannot do. But not everyone would accept that they qualify as art. Some enthusiasts would argue they do, and the collectors willing to pay high prices for these works would suggest there is definitely a market for computer art. Others, however, would disagree. Many ‘real’ artists would claim that art is an expression of human intelligence and human emotions. More importantly, it is about a desire to communicate with other people. These things, they argue, are part of being human and can never be produced by a machine. (Adapted from Formule-Exam Trainer) Question 36: Which of the following can be the best title for the passage? A. Can Human Brains Work like Machines? B. Can Computers Become Artists? C. World Famous Computer Artists D. Artworks by Prominent Artists Question 37: The word envisaged (hình dung) in paragraph 1 is closest in meaning to ___ A. preparedB. encouragedC. imagined D. experienced Question 38: According to paragraph 2, the painting “Portrait of Edmond de Belamy” ___ A. was created by a computer B. was painted ten years ago C. was painted by some French artists D. was created by e-David Question 39: The word unusual in paragraph 2 is closest in meaning to ___ A. strangeB. complicatedC. simple D. uneasy Question 40: The word they in paragraph 4 refers to ___ A. human emotions B. “real” artists C. other people D. these things Question 41: Which of the following is NOT true according to the passage? A. Humans are proud of possessing a unique are proud of possessing a unique kind of intelligence that enables them to be creative B. Computers have been competing with humans in the creation of a new kind of art C. The physical work of producing art can be learned by the computer with ease D. People’s opinions are divided on whether computer-generated artworks quality as genuine art Question 42: Which of the following can be inferred from the passage? A. The market for computer art proves to be more competitive and profitable than profitable than that for human art. B. Works of art created by computers have gradually satisfied humans’ desire to communicate with one another. C. Artworks generated by computers are regarded by some as incapable of conveying human feelings. D. It is a matter of time before human artists can outperform their computer counterparts. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions.
  25. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn Question 43: It is possible that he will not attend the meeting. A. He needn’t attend the meeting. B. He may not attend the meeting. C. He must attend the meeting. D. He shouldn’t attend the meeting. Question 44: “My mum gave me some pocket money,” said Jerry. A. Jerry said that his mum gives him some pocket money. B. Jerry said that my mum gives me some pocket money. C. Jerry said that his mum had given him some pocket money. D. Jerry said that my mum gave me some pocket money. Question 45: She last wrote to her pen pal 6 months ago. A. She didn’t write to her pen pal for 6 months.B. She won’t write to her pen pal for 6 months. C. She hasn’t written to her pen pal for 6 months.D. She has written to her pen pal for 6 months. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions. Question 46: The Tale of Tam and Cam use (A) to be one of her (B) favourite stories (C) when she was at (D) school. Question 47: The new exhibition (A) centre in our town has attracted (B) many visitors because of their (C) unique collections (D) of visual arts. Question 48: The principle of comprehensive (A) inputs states that the language provided (B) for students should go only a little beyond their current (C) experience and understanding (D). Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions. Question 49: It’s impossible for Laura to finish the report. You should help her. A. Provided you help her, Laura wouldn’t have been able to finish the report. B. Unless you help her, Laura won’t be able to finish the report. C. Laura will be able to finish the report if you don’t help her. D. But for your help, Laura would be able to finish the report. Question 50: The newly advertised product had just been on sale. Customers realised that it had lots of defects. A. Hardly had the newly advertised product been on sale when producers realised that it had lots of defects. B. Hardly had the newly advertised product been on sale when did customers realise that it had lots of defects. C. Hardly had the newly advertised product been on sale when customers realised that it had lots of defects. D. Hardly had the newly advertised product been on sale when customers wouldn’t realise that it had lots of defects. ———-The End———-
  26. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn ĐÁP ÁN THAM KHẢO ĐỀ THI TỐT NGHIỆP THPT MÔN TIẾNG ANH NĂM 2022 MÃ ĐỀ 404 1.B 2.D 3.C 4.A 5.A 6.D 7.A 8.A 9.D 10.B 11.D 12.C 13.C 14.B 15.C 16.B 17.A 18.B 19.C 20.B 21.A 22.A 23.C 24.A 25.C 26.D 27.D 28.D 29.C 30.B 31.C 32.A 33.C 34.B 35.A 36.B 37.C 38.A 39.A 40.B 41. B 42. C 43.B 44.C 45.C 46.A 47.C 48.C 49.B 50.C
  27. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn BỘ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO KỲ THI TỐT NGHIỆP TRUNG HỌC PHỔ THÔNG NĂM 2022 ĐỀ THI CHÍNH THỨC Bài thi: NGOẠI NGỮ; Môn thi: TIẾNG ANH (Đề thi có 04 trang) Thời gian làm bài: 60 phút, không kể thời gian phát đề Họ, tên thí sinh: Mã đề thi 405 Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions. Question 1: A. pointed B. cycled C. played D. occurred Question 2: A. take B. wave C. blame D. wrap Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of stress in each of the following questions. Question 3: A. village B. student C. worker D. hotel Question 4: A. relative B. equipment C. customer D. document Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word CLOSEST in meaning to the underlined word in each of the following questions. Question 5: I would be grateful if you could tell me how to download this file from the website. A. thankful B. amazed C. interested D. fortunate Question 6: Vietnamese women are expected to maintain traditional key values from young ages. A. careful B. clear C. important D. amazing Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. Question 7: The arguments Prof. Parker made were controversial and some scholars were taking issue with him. A. showing agreement B. expressing doubt C. becoming aware D. getting annoyed Question 8: If you want to become a famous music composer, you need to have talent and determination. A. outstanding B. unknown C. public D. well-known Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best completes each of the following exchanges. Question 9: Fiona and Lan are talking about hunting wild animals. - Fiona: “I think hunting wild animals should be banned.” - Lan: “ . Many wild animals are in danger of extinction.” A. I disagree completely B. No problem C. You’re wrong D. That’s for sure
  28. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn Question 10: Tony is in a café. - Tony: “Can I have a cup of coffee with ice?” - Waiter: “ .” A. Don’t mention it, please B. It’s too hard C. Sure. Wait a minute, please. D. Sorry for saying that Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. Question 11: The party will begin . A. when all the guests were arriving B. as soon as all the guests arrive C. by the time all the guests arrived D. after all the guests had arrived Question 12: He will apply for a new job, ? A. does he B. doesn’t he C. won’t he D. will he Question 13: In order to soft skills, my brother has decided to attend a training course. A. sharp B. sharply C. sharpen D. sharpness Question 14: My mom really loves the handbag I gave her on her birthday. A. American red big B. red American big C. big red American D. red big American Question 15: you practise speaking English, the more fluent your English becomes. A. The better than B. More than C. The more than D. The more Question 16: You should the form and hand it in as soon as possible. A. fill in B. go on C. put up D. give up Question 17: A new restaurant in our district two days ago. A. opens B. have opened C. open D. was opened Question 18: They have been living here since they married. A. is getting B. will get C. got D. get Question 19: Most of the houses in the neighbourhood terrible damage in the fire. A. perceived B. sustained C. conceived D. persevered Question 20: she studied hard, she couldn’t get a high score. A. Because of B. Although C. In spite of D. Despite Question 21: He lives in a small house the city. A. on B. in C. at D. from Question 22: The teacher tries her best to sure that her students can understand her explanations. A. keep B. get C. go D. make Question 23: The in the theatre gave the singer a long applause for her excellent performance.
  29. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn A. watchers B. spectators C. audiences D. viewers Question 24: I picked up some holiday brochures around the table at the travel agency. A. lied B. were lying C. lain D. lying Question 25: We could tolerate your noisy parties time and again, but throwing bottles out of the window was beyond the . A. dull B. faint C. pale D. sick Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 26 to 30. Since the invention of the Internet, the world has become a different place. People are sending messages, apparently up to 60 billion a day, and it usually takes only seconds to deliver them. (26) are we now forgetting how to communicate face-to-face? Without a doubt, there are (27) challenges, but there are also examples of when the Internet has changed someone’s life for the better. Look at Tara Taylor’s case, a mother (28) lives in the USA: when she uploaded a photo of her daughter to Facebook, a facefriend (29) a problem with one of the child’s eyes, so Tara took her to the doctor. It turned out that the girl had a rare disease, but her sight was saved! The story of communication is, in many (30) , the story of the human race: we have always shared knowledge and built relationships, whatever means of communication we use. (Adapted from High Note) Question 26: A. For B. Since C. Although D. But Question 27: A. every B. some C. much D. another Question 28: A. which B. when C. whose D. who Question 29: A. developed B. avoided C. created D. spotted Question 30: A. ways B. paths C. roads D. routes Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 31 to 35. As Australia’s largest and oldest city, Sydney, carries many traces of its history. Time seems to stand still in the city’s old streets and in its many magnificent, ancient buildings, such as the Sydney Town Hall, the Queen Victoria Building, and St. Mary’s Cathedral. To explore the city’s present and past, head for The Rocks - the oldest neighbourhood in Australia and Sydney, where sandstone houses built in the 18th century still stand. You can stroll through the pretty streets, visit a traditional pub for some craft beer, and try delicious local dishes. Sydney is blessed with natural gifts that few cities can rival. This city is full of greenery. Parks and nature reserves mingle with urban areas. Thanks to this, you need not travel far to see rare species in numerous city zoos; or enjoy fresh air and a range of plants from all corners of the world, all gathered in boundless parks. For those visitors keen to explore the sea, Sydney is heaven with over 7- spectacular bays and beaches. These include beautiful Bondi Beach, which is said to be the loveliest on the planet, where visitors can sunbathe, and play various water sports. Sydney is said to be a miniature world of attractions, captivating visitors. It is a must-go destination on every tourist’s bucket list, should they visit the beautiful land of Australia.
  30. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn (Adapted from Heritage) Question 31: Which of the following can be the best title for the passage? A. Sydney - The World’s Oldest City B. Sydney - A Must-go Destination C. Sydney - A City that Never Sleeps D. Sydney - The Present and The Past Question 32: According to paragraph 1, The Rocks . A. has the most beautiful streets in Australia B. is the oldest area in Sydney and Australia C. offers the most delicious local dishes D. has traces of houses destroyed in the 18th century. Question 33: The word rival in paragraph 2 is closest in meaning to . A. enjoy B. satisfy C. match D. agree Question 34: The word These in paragraph 2 refers to . A. boundless parks B. visitors C. water sports D. bays and beaches Question 35: Which of the following is TRUE about Sydney, according to the passage? A. Visitors prefer Sydnet’s beaches to its parks. B. Tourists have to travel long distances to reach Sydney’s zoos C. In Sydney, urban areas are mixed with parks and nature reserves. D. Sydney was estalished in the 18th century. Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 36 to 42. When I saw her name on the screen, it took me right back to the moment she had moved away with her family ten years before. We had been such close friends at primary school. To begin with, she and I had not hit it off, perhaps because we were both timid. We had quickly got over that, though, and as time went on, we had become really good friends, until you almost never saw one of us without the other. And now after so much time apart, there was her name. She had sent me a friend request. I knew she had been living abroad, and her profile picture showed her on the beach. I had been expecting her to look different fter ten years. The girl in the photo was the same old Lauren, though. Nowadays, it is easy to find old friends thanks to social networking sites. There are lots of stories about long lost friends getting back in touch after years apart. It was odd because I had been thinking about our friendship too and now here she was! She told me about the place where she had been living for the past ten years, and I told her about things that had happened to me. Before long, the years melted away and we were the same two girls who had spent so much time together. Of course, true friends are loyal and listen to you when you are down. And they are the people you have fun with. But deep down, I realised that the truest friends are those you are most yourself with. And that is something that never changes. That is what Lauren and I learned that day, the day we realised our friendship was so precious and had never really ended in the first place. (Adapted from Optimise) Question 36: Which of the following can be the best title for the passage? A. Online Friendships That Last B. Long Lost Friends C. Why Do Friends Stay Aparts? D. How to Make Friends Online?
  31. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn Question 37: The phrase hit it off in paragraph 1 mostly means . A. progressing slowly B. disliking each other C. arguing with each other D. becoming friends immediately Question 38: According to paragraph 2, the author . A. thought Lauren’s appearance had changed over time B. did not accept Lauren’s friend request at once C. was unaware of Lauren living in another country D. did not recognise Lauren in her profile picture Question 39: The word odd in paragraph 3 is closest in meaning to . A. strange B. common C. lonely D. quick Question 40: The word they in paragraph 4 refers to . A. things B. years C. two girls D. true friends Question 41: Which of the following is NOT true according to the passage? A. Social networking sites have enabled old friends to get back in contact with one another. B. True friends are loyal and lend a sympathetic ear when you are in low spirits. C. Very few long lost friends have got back in touch after years apart. D. The author learned that the truest friends are those you act most naturally with. Question 42: Which of the following can be inferred from the passage? A. Both the author and Lauren had changed in many ways over the last ten years. B. Before Lauren’s reappearance, the author thought that their friendship had ended. C. The time they were apart was hard for both Lauren and the author. D. Lauren had lived in many places since she left the country. Mark ther letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions. Question 43: The newly advertised product had just been on sale. Customers realised that it had lots of defects. A. Hardly had the newly advertised product been on sale when producers realised that it had lots of defects. B. Hardly had the newly advertised product been on sale when customers wouldn’t realise that it had lots of defects. C. Hardly had the newly advertised product been on sale when customers realised that it had lots of defects. D. Hardly had the newly advertised product been on sale when did customers realise that it had lots of defects? Question 44: It’s impossible for Laura to finish the report. You should help her. A. But for your help, Laura would be able to finish the report. B. Provided you help her, Laura wouldn’t have been able to finish the report. C. Laura will be able to finish the report if you don’t help her. D. Unless you help her, Laura won’t be able to finish the report.
  32. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions. Question 45: The principle of comprehensive inputs states that the language provided for students A B should go only a little beyond their current experience and understanding. C D Question 46: The new exhibition centre in our town has attracted many visitors because of their unique A B C collections of visual arts. D Question 47: The Tale of Tam and Cam use to be one of her favourite stories when she was at school. A B C D Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions. Question 48: She last wrote to her pen pal 6 months ago. A. She has written to her pen pal for 6 months. B. She won’t write to her pen pal for 6 months. C. She hasn’t written to her pen pal for 6 months. D. She didn’t write to her pen pal for 6 months. Question 49: It is possible that he will not attend the meeting. A. He must attend the meeting. B. He may not attend the meeting. C. He shouldn’t attend the meeting. D. He needn’t attend the meeting. Question 50: “My mum gave me some pocket money,” said Jerry. A. Jerry said that my mum gave me some pocket money. B. Jerry said that his mum had given him some pocket money. C. Jerry said that my mum gives me some pocket money. D. Jerry said that his mum gives him some pocket money. HẾT ĐÁP ÁN ĐÁP ÁN
  33. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn BỘ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO KỲ THI TỐT NGHIỆP TRUNG HỌC PHỔ THÔNG NĂM 2022 ĐỀ THI CHÍNH THỨC Bài thi: NGOẠI NGỮ; Môn thi: TIẾNG ANH (Đề thi có 04 trang) Thời gian làm bài: 60 phút, không kể thời gian phát đề Họ, tên thí sinh: Mã đề thi 406 Số báo danh: Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that best completes each of the following exchanges. Question 1: Tony is in a café. - Tony: "Can I have a cup of coffee with ice?" - Waiter: "___” A. It's too hard B. Don't mention it, please C. Sure. Wait a minute, please D. Sorry for saying that Question 2: Fiona and Lan are talking about hunting wild animals. - Fiona: "I think hunting wild animals should be banned." - Lan: "___. Many wild animals are in danger of extinction." A. That's for sure B. No problem C. You're wrong D. I disagree completely Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. Question 3: Most of the houses in the neighbourhood ___ terrible damage in the fire. A. sustained B. persevered C. perceived D. conceived Question 4: You should ___ the form and hand it in as soon as possible. A. put up B. give up C. gill in D. go on Question 5: In order to ___ soft skills, my brother has decided to attend a training course. A. sharply B. sharp C. sharpen D. sharpness
  34. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn Question 6: ___ she studied hard, she couldn’t get a high score. A. Because of B. Despite C. Although D. In spite of Question 7: I picked up some holiday brochures ___ around the table at the travel agency. A. lying B. were lying C. lain D. lied Question 8: ___ you practise speaking English, the more fluent your English becomes. A. The more than B. The better than C. The more D. More than Question 9: The ___ in the theatre gave the singer a long applause for her excellent performance. A. viewers B. spectators C. watchers D. audiences Question 10: The party will begin ___. A after all the guests had arrived B. as soon as all the guests arrive C. by the time all the guests arrived D. when all the guests were arriving Question 11: A new restaurant in our district ___ two days ago. A. have opened B. open C. opens D. was opened Question 12: He will apply for a new job, ___? A. does he B. doesn't he C. won't he D. will he Question 13: My mom really loves the ___ handbag I gave her on her birthday. A. red big American B. big red American C. red American big D. American red big
  35. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn Question 14: We could tolerate your noisy parties time and again, but throwing bottles out of the window was beyond the ___. A. sick B. pale C. dull D. faint Question 15: They have been living here since they ___ married. A. got B. get C. is getting D. will get Question 16: He lives in a small house ___ the city. A. from B. in C. at D. on Question 17: The teacher tries her best to ___ sure that her students can understand her explanations. A. get B. keep C. go D. make Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of stress in each of the following questions. Question 18: A. customer B. document C. equipment D. relative Question 19: A. worker B. hotel C. village D. student Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions. Question 20: A. take B. blame C. wave D. wrap Question 21: A. pointed B. played C. occurred D. cycled Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word(s) in each of the following questions. Question 22: If you want to become a famous music composer, you need to have talent and determination. A. unknown B. well-known C. outstanding D. public Question 23: The arguments Prof. Parker made were controversial and some scholars were taking issue with him. A. expressing doubt B. getting annoyed C. becoming aware D. showing agreement Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the word CLOSEST in meaning to the underlined word in each of the following questions.
  36. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn Question 24: I would be grateful if you could tell me how to download this file from the website. A. thankful B. amazed C. fortunate D. interested Question 25: Vietnamese women are expected to maintain traditional key values from young ages. A. amazing B. important C. clear D. careful Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 26 to 30. Imagine you are buying an apple in a supermarket. Which do you choose, one with a small brown mark, or one without? Be honest - you'd go for the apple (26) ___ looks perfect. Supermarkets do this too, but on a much larger scale when buying fruit and vegetables from farmers. And what (27) ___ of the ones with marks on them? They are thrown away. So are the ones that are a funny shape or size. ___ (28) reason for waste is that people buy more food than they can eat and supermarkets do everything they can to encourage this, for example with offers like 'Buy one, get one free'. Developed countries waste about 650 million tons of food each year and so do developing countries. (29) ___, the waste happens for very different reasons. As the world's population grows, this problem will only (30) ___, so we need to take action urgently. (Adapted from Navigate) Question 26: A. who B. which C. when D. whose Question 27: A. applies B. happens C. becomes D. depends Question 28: A. Many B. Another C. Few D. Other Question 29: A. However B. For example C. As a result D. Although Question 30: A. postpone B. adjust C. worsen D. improve Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 31 to 35. The concept of traffic-free shopping areas goes back a long time. During the Middle Ages, traffic-free shopping areas were built in Middle Eastern countries to allow people to shop in comfort and, more importantly, safety. As far back as 2000 years ago, road traffic was banned from central Rome during the day to allow for the free movement of pedestrians. The modern, traffic-free shopping street was born in Europe in the 1960s, when both city populations and car ownership increased rapidly. Dirty exhaust from cars and the risks involved in crossing the road were beginning to make shopping an unpleasant and dangerous experience. Many believed the time was right for experimenting with car-free streets, and shopping areas seemed the best place to start. At first, there was resistance from shopkeepers. They argued that people would avoid streets if they were unable to get to them in their cars. When the first streets in Europe were closed to traffic, there were even noisy demonstrations, as many shopkeepers predicted they would lose customers. With the arrival of the traffic-free shopping street, many shops, especially those selling things like clothes, food and smaller luxury items, prospered. Unfortunately, shops selling furniture and larger electrical appliances actually saw their sales drop. Many of these were forced to move elsewhere, away from the city centre. (Adapted from Complete IELTS)
  37. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn Question 31: Which of the following can be the best title for the passage? A. Shopkeepers Only B. A Need for Street Shopping C. A Need for Cashless Shopping D. Pedestrians Only Question 32: According to paragraph 2, shopping became an unpleasant and unsafe experience due to pollution and ___. A. the appearance of car-free shopping areas B. the experiment of car-free streets C. the risks involved in crossing roads D. the decrease in car ownership Question 33: The word they in paragraph 3 refers to ___. A. shopkeepers B. streets C. cars D. demonstrations Question 34: The word prospered in paragraph 4 is closest in meaning to ___. A. enriched B. widened C. constructed D. succeeded Question 35: Which of the following statements is NOT true according to the passage? A. The idea of constructing traffic-free shopping areas is not a new one. B. The modern, traffic-free shopping street was first built in the Middle East in the 1960s. C. 2000 years ago, central Rome banned road traffic during the day to allow for the free movement of pedestrians. D. Shopkeepers were not happy with the construction of traffic-free shopping areas at first. Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 36 to 42. Machines already perform a lot of tasks that were usually done by humans, such as building cars, doing complex calculations, and even marking exam papers. But now it seems that ever more intelligent machines are straying into areas where we never envisaged they would go. We have always taken pride in having a unique kind of intelligence that machines could never match, one which allows us to think of new ideas and produce creative and artistic works. But it seems that even here, computers are lining up to compete with us. Machines can easily be trained to do the physical work of producing art. About ten years ago, a painting robot known as e-David was created at a university in Germany. And recently in New York, the painting 'Portrait of Edmond de Belamy' has been auctioned for nearly half a million dollars. What made it a bit unusual was that the idea, and the image itself, was produced entirely by a computer. A group of young French artists gave instructions to the computer, aiming simply to show that computers can be creative. Some artists are now working with computers to produce a new kind of art. Computer-generated works of art are certainly interesting, and make us think about the limits of what machines can and cannot do. But not everyone would accept that they qualify as art. Some enthusiasts would argue they do, and the collectors willing to pay high prices for these works would suggest there is definitely a market for computer art. Others, however, would disagree. Many 'real' artists would claim that art is an expression of human intelligence and human emotions. More importantly, it is about a desire to communicate with other people. These things, they argue, are part of being human and can never be produced by a machine. (Adapted from Formula - Exam Trainer) Question 36: Which of the following can be the best title for the passage? A. Can Computers Become Artists? B. World Famous Computer Artists C. Artworks by Prominent Artists D. Can Human Brains Work like Machines? Question 37: The word envisaged in paragraph 1 is closest in meaning to ___. A. imagined B. encouraged C. experienced D. prepared Question 38: According to paragraph 2, the painting 'Portrait of Edmond de Belamy' ___. A. was created by e-David B. was painted ten years ago C. was painted by some French artists D. was created by a computer
  38. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn Question 39: The word unusual in paragraph 2 is closest in meaning to ___. A. uneasy B. strange C. complicated D. simple Question 40: The word they in paragraph 4 refers to ___. A. other people B. these things C. real’ artists D. human emotions Question 41: Which of the following is NOT true according to the passage? A. Computers have been competing with humans in the creation of a new kind of art. B. The physical work of producing art can be learned by the computer with ease. C. Humans are proud of possessing a unique kind of intelligence that enables them to be creative. D. People's opinions are divided on whether computer-generated artworks qualify as genuine art. Question 42: Which of the following can be inferred from the passage? A. The market for computer art proves to be more competitive and profitable than that for human art. B. Works of art created by computers have gradually satisfied humans' desire to communicate with one another. C. Artworks generated by computers are regarded by some as incapable of conveying human feelings. D. It is a matter of time before human artists can outperform their computer counterparts. Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the sentence that best combines each pair of sentences in the following questions. Question 43: The newly advertised product had just been on sale. Customers realised that it had lots of defects. A. Hardly had the newly advertised product been on sale when customers wouldn't realise that it had lots of defects. B. Hardly had the newly advertised product been on sale when customers realised that it had lots of defects. C. Hardly had the newly advertised product been on sale when did customers realise that it had lots of defects. D. Hardly had the newly advertised product been on sale when producers realised that it had lots of defects. Question 44: It's impossible for Laura to finish the report. You should help her. A. Provided you help her, Laura wouldn't have been able to finish the report. B. But for your help, Laura would be able to finish the report. C. Laura will be able to finish the report if you don't help her. D. Unless you help her, Laura won't be able to finish the report. Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the sentence that is closest in meaning to each of the following questions. Question 45: She last wrote to her pen pal 6 months ago. A. She didn't write to her pen pal for 6 months. B. She hasn't written to her pen pal for 6 months. C. She won't write to her pen pal for 6 months. D. She has written to her pen pal for 6 months. Question 46: "My mum gave me some pocket money," said Jerry. A. Jerry said that my mum gives me some pocket money. B. Jerry said that my mum gave me some pocket money. C. Jerry said that his mum had given him some pocket money. D. Jerry said that his mum gives him some pocket money. Question 47: It is possible that he will not attend the meeting. A. He needn't attend the meeting. B. He shouldn't attend the meeting. C. He must attend the meeting. D. He may not attend the meeting. Mark the letter A, B, C or D on your answer sheet to indicate the underlined part that needs correction in each of the following questions.
  39. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn Question 48: The principle of comprehensive inputs states that the language provided for students A B should go only a little beyond their current experience and understanding. C D Question 49: The new exhibition centre in our town has attracted many visitors because of their unique A B C collections of visual arts. D Question 50: The Tale of Tam and Cam use to be one of her favourite stories when she was at school. A B C D HẾT ĐÁP ÁN
  40. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn BỘ GIÁO DỤC VÀ ĐÀO TẠO KỲ THI TỐT NGHIỆP TRUNG HỌC PHỔ THÔNG NĂM 2022 ĐỀ THI CHÍNH THỨC Bài thi: NGOẠI NGỮ; Môn thi: TIẾNG ANH (Đề thi có 04 trang) Thời gian làm bài: 60 phút, không kể thời gian phát đề Họ, tên thí sinh: Mã đề thi 410 Số báo danh: Mark the letter , or on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the following questions. Question 1: I picked up some holiday brochures around the table at the travel agency. A. were lying B. lied C. lying D. lain Question 2: She failed her driving test she practised a lot A. because of B. although B. nice small indonesian D. small nice Indonesian Question 3: He hopes that she will be happy with this ring. C. in spite of D. despite A. nice Indonesian small C. Indonesian nice small Question 4: A new supermarket in the centre of the town last week. A. was opened B. opens C. have opened D. open Question 5: Mary lives in an old house the countryside. A. about B. with C. to D. in Question 6: Most of the houses in the neighbourhood terrible damage in the fire. A. sustained B. conceived C. perceived D. persevered Question 7: It is important that we should the environment A. protectively B. protective C. protection D. protect
  41. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn Question 8: The project is so difficult . A. is it B. isn't i C. does it D. doesn't it Oucstion 9: Young people should help the old the bus. A. get on B. turn on C. turn in D. put on Question 10: Everyone at the Halloween party hid their faces by wearing different A. sleeves B. skirts C. masks D. collars Question 11: The more talkative she was, uncomfortable we felt. A. more than B. the better than C. the more than D. the more Question 12: He has gone to the UK for further education since he upper secondary school. A. will finish B is finishing C. finished A. willinish Question 13: We could tolerate your noisy parties time and again, but throwing bottles out of the window was beyond the . A. faint B. pale C. dull D. sick Question 14: The mother tries hard to sure that her children get the best of everything. A. keep B. get C. go D. make Question 15: The meeting will begin . A. by the time all the participants arrived C. when all the participants were arriving B. after all the participants had arrived D. as soon as all the participants arrive Mark the letter , or on your answer sheet to indicate the sentence that best completes each of the following exchanges. Question 16: Jennifer is giving Liz a house-warming present. - Liz. "Thanks for the nice gift you bought for us." - Jennifer: “ ” A. Good job!
  42. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn B. I'm sorry C. Congratulations! D. I'm glad you like it. Question 17: Samuel is talking to Lan about volunteer work. - Samuel: "I think we should do some local volunteer work this summer." - Lan: “ ” .Some people in our neighbourhood really need help." A. I don't agree with you B. You should think of it again C. I quite agree with you D. That's not a good choice Mark the letter , or on your answer sheet to indicate the mord(s) OPPOSITE in meaning to the underlined word (s) in each of the following questions. Question 18: You need to have both talent and luck to become a famous singer. A. well-known B. unknown C. public D. outstanding Question 19: The arguments Prof. Parker made were controversial and some scholars were taking issue with him. A. expressing doubt B. showing agreement C. becoming aware D. getting annoyed Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheer to indicate the word CLOSEST in meaning to the underlined word in catch of the following questions. Question 20: At last, he realised that he had made a mistake when he saw the correct answer on the board A. easy B. difficult C. wrong D. right Question 21: You can trust David, your neighbour because he is a dependable person. A. reliable B. careless C. strict D. cheerful Mark the letter , or on your answer sheet to indicate the word whose underlined part differs from the other three in pronunciation in each of the following questions. Question 22: A. feast B. earth C. peace D. hea Question 23: A. stayed B. shouted C. signed D. shared Mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the word that differs from the other three in the position of siress in each of the following questions. Question 24: A. industry B. passenger C. impression D. festival Question 25: A. careful B. afraid C. patient D. active
  43. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn Read the following passage and mark the letter , or on your ans word or phrase that best fits each of the numbered blanks from 26 to 30. Since the invention of the Internet, the world has become a different place. People are sending messages, apparently up to 60 billion a day, and it usually takes only seconds to deliver them. (26) are we now forgetting how to communicate face-to-face? Without a doubt there are (27) challenges, but there are also examples of when the Internet has lives in the USA: changed someone's life for the better. Look at Tara Taylor's case, a mother (28) a problem with one of the when she uploaded a photo of her daughter to Facebook, a facefriend (29) child's eyes, so Tara took her to the doctor. It turned out that the girl had a rare disease, but her sight was saved: The story of communication is, in many (30) . the story of the human race: we have always shared knowledge and built relationships, whatever means of communication we use. (Adapted from High Nace) Question 26: A. Although B. For C. Since D. But Question 27: A. another B. some C. much D. every Question 28: A. which B. when C. whose D. who Question 29: A. developed B. spotted C. created D. avoided Question 30: A. roads B. routes C. ways D. paths Read the following passage and mark the letter , or on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 31 to 35. As Australia's largest and oldest city, Sydney carries many traces of its history. Time seems to stand still in the city's old streets and in its many magnificent, ancient buildings, such as the Sydney Town Hall, the Queen Victoria Building, and St. Mary's Cathedral. To explore the city's present and past, head for The Rocks - the oldest neighbourhood in Australia and Sydney, where sandstone houses built in the 180 century still stand. You can stroll through the pretty streets, visit a traditional pub for some craft beer, and try delicious local dishes. Sydney is blessed with natural gifts that few cities can rival. This city is full of greenery. Parks and nature reserves mingle with urban areas. Thanks to this, you need not travel far to see rare species in numerous city zoos; or enjoy fresh air and a range of plants from all comers of the world, all gathered in boundless parks. For those visitors keen to explore the sea, Sydney is heaven with over 70 spectacular bays and beaches. These include beautiful Bondi Beach, which is said to be the loveliest on the planet, where visitors can sunbathe, and play various water sports. Sydney is said to be a miniature world of attractions, captivating visitors. It is a must-go destination on: every tourist's bucket list, should they visit the beautiful land of Australia. Question 31: Which of the following can be the best title for the passage? A. Sydney - The World's Oldest City B. Sydney - A City that Never Sleeps C. Sydney - The Present and The Pnst D. Sydney - A Must-go Destination Question 32: According fo paragraph 1, The Rocks . A. has traces of houses destroyed in the century B. offers the most delicious local dishes C. is the oldest area in Sydney and Australia D. has the most beautiful streets in Australia Question 33: The word rival in paragraph 2 is closest jo meaning to . A. enjoy B. satisfy C. match D. agree
  44. Bộ 9 Đề thi Tiếng Anh THPT quốc gia 2022 (Có đáp án) – DeThi.edu.vn Question 34: The word These in paragraph 2 refers to . A. visitors B. boundless parks C. bays and beaches D. water sports Question 35: Which of the following is TRUE about Sydney according to the passage? A. Sydney was established in the century. B. In Sydney, urban areas are mixed with parks and nature reserves C. Visitors prefer Sydney's beaches to its parks. D. Tourists have to travel long distances to reach Sydney's zoos Read the following passage and mark the letter , or on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions from 36 to 42. When 1 saw her name on the screen, it took me right back to the moment she had moved away with her family ten years before. We had been such close friends at primary school. To begin with, she and I had not hit it off, perhaps because we were both timid. We had quickly got over that, though, and as time went on, we had become really good friends, until you almost never saw one of us without the other. And now after so much time apart, there was her name. She had sent me a friend request. I knew she had been living abroad, and her profile picture showed her on the beach. I had teen expecting her to look different after ten years. The girl in the photo was the same old Lauren, though. Nowadays, it is easy to find old friends thanks to social networking sites. There are lots of stories about long lost friends getting back in touch after years apart. It was odd because I had been thinking about our friendship too and now there she was! She told me about the place where she had been living for the past ten years, and 1 told her about things that had happened to me. Before long, the years melted away and we were the same two girls who had spent so much time together. Of course, true friends are loyal and listen to you when you are down. And they are the people you have fun with. But deep down, 1 realised that the truest friends are those you are most yourself with. And that is something that never changes. That is what Lauren and 1 learned that day, the day we realised our friendship was so precious and had never really ended in the first place. (Adapted from Optimise) Question 36: Which of the following can be the best title for the passage? A. Online Friendships That Last C. Why Do Friends Stay Apart? B. How to Make Friends Online? D. Long Lost Friends Question 37: The phrase hit it off in paragraph 1 mostly means . A becoming friends immediately C. progressing slowly B. disliking each other D. arguing with each other Question 38: According to paragraph 2, the author . A. was unaware of Lauren living in another country B. did not recognise Lauren in her profile picture C. thought Lauren's appearance had changed over time D. did not accept Lauren's friend request at once Question 39: The word odd in paragraph 3 is closest in meaning to . A. quick